Φόρους στην ενέργεια επιβάλλει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Φόρους στην ενέργεια επιβάλλει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Φόρους για τις εκπομπές ρύπων θα προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή ενεργειακών φόρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Όπως ανέφεραν κορυφαίοι αξιωματούχοι, η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο νέων φόρων στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων του τομέα των αερομεταφορών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την Γερμανία να ζητά "δραστικά βήματα" για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι χώρες της ΕΕ έχουν στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουν δημιουργήσει το μεγαλύτερο σύστημα τιμολόγηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση της εξάρτησης από περισσότερο ρυπογόνα καύσιμα.
Ωστόσο, οι κανόνες σχετικά με τη φορολογία της ενέργειας δεν έχουν αλλάξει για περισσότερα από 15 χρόνια.
Είναι «ξεπερασμένες και ανεπαρκώς προσαρμοσμένες στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και στις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική», σύμφωνα με έγγραφο για το τι θα συζητήσουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στις συναντήσεις στο Ελσίνκι σήμερα και αύριο (13 & 14 Σεπτεμβρίου).
Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Bruno Le Maire επεσήμανε το θέμα του τομέα της αεροπορίας της ΕΕ, η οποία απολαμβάνει από φοροαπαλλαγές και άλλες απαλλαγές για να ανταγωνιστεί με αεροπορικές εταιρείες εκτός ΕΕ.
Είπε ότι ο τομέας θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.
Στην ίδια γραμμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε ότι απαιτούνται δραστικά βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προέτρεψε για μια διεθνή προσέγγιση στο θέμα αυτό.
Ο ανώτατος οικονομικός Επίτροπος Valdis Dombrovskis, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι επιλογές περιλάμβαναν επίσης φόρο για τις εκπομπές άνθρακα και αναμόρφωση της φορολογίας της ενέργειας.
Μεταξύ των μέτρων που απαριθμούνται σε έγγραφο που εκπόνησε η φινλανδική προεδρία της ΕΕ είναι οι υψηλότεροι ελάχιστοι φορολογικοί συντελεστές για την ενέργεια, οι εισφορές από ορυκτά καύσιμα και το τέλος των παρεκκλίσεων για τους τομείς των αερομεταφορών και των θαλάσσιων μεταφορών.
Οι φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά τουλάχιστον 50% μέχρι το 2030 εντάσσονται στην ατζέντα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα το Νοέμβριο 2019.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS