Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Trump: Ο Pompeo δεν θα αναλάβει τον ρόλο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ταυτόχρονα με αυτόν του ΥΠΕΞ

tags :
Trump: Ο Pompeo δεν θα αναλάβει τον ρόλο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ταυτόχρονα με αυτόν του ΥΠΕΞ
ΗΠΑ: Ο Pompeo δεν θα αναλάβει τον ρόλο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ταυτόχρονα με αυτόν του ΥΠΕΞ, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος Trump
ΗΠΑ: Ο Μάικ Πομπέο δεν θα αναλάβει τον ρόλο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ταυτόχρονα με αυτόν του ΥΠΕΞ, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Η φωτιά που άναψε η φήμη δεν έπαυε να εξαπλώνεται και να δυναμώνει για ώρες χθες Πέμπτη: ο D. Trump εξέταζε το ενδεχόμενο να εμπιστευτεί στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του M. Pompeo ένα δεύτερο καπέλο, αυτό του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου — πράγμα που έχει να συμβεί από την εποχή του X. Kissinger.
Μολονότι παραδέχθηκε πως εξέτασε το σενάριο, ο Trump αποφάσισε να βάλει τέλος στη συζήτηση για αυτό.
«Του αρέσει η ιδέα να έχει κάποιον άλλον μαζί του» στις συζητήσεις στον Λευκό Οίκο, «κι εμένα επίσης», είπε ο Trump στους δημοσιογράφους.
Εν παρόδω, εξήρε το έργο του Pompeo, ενός από τα ελάχιστα μέλη της ομάδας του που έχει αναλάβει τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής που παραμένει σε αυτή. «Είναι φανταστικός», «συνεννοούμαι πολύ καλά μαζί του, έχουμε πολύ συχνά τις ίδιες απόψεις, μερικές φορές μικρές διαφωνίες», εξήγησε.
Την Τρίτη, ο Trump ανακοίνωσε, καταλαμβάνοντας εξαπίνης αρκετούς, την αποπομπή του J. Bolton από τον θώκο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, επικαλούμενος τις διαφωνίες τους για αρκετά ζητήματα, από το Ιράν ως τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, τη Βενεζουέλα κ.ά.
Όπως και ο Bolton, ο Pompeo χαρακτηρίζεται υπερσυντηρητικό γεράκι στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.
Όμως ο νυν υπουργός Εξωτερικών, που δεν κρύβει πως έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες, φροντίζει να μην εκφράζει τις διαφωνίες του με τον αμερικανό πρόεδρο δημόσια, ενώ έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ικανότητα να προσαρμόζεται στις επιλογές του Trump, ακόμη κι όταν δεν τις ενστερνίζεται.
Σε βαθμό που ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξέτασε το ενδεχόμενο να του αναθέσει ταυτόχρονα τους δύο κρισιμότερους ρόλους ως προς τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως είχε συμβεί με τον Kissinger για ένα διάστημα επί των ημερών των προέδρων R. Nixon και J. Ford, από το 1973 ως το 1975.
Αφού ο Pompeo δεν θα γίνει Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, για το κρίσιμο πόστο θα διαγωνιστούν 15 υποψήφιοι, πρόσθεσε ο Trump, που είχε κάνει λόγο για πέντε υποψήφιους μόλις μία ημέρα νωρίτερα.
 Επανέλαβε πως αναμένει να έχει πάρει απόφαση πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.
Ο μεγιστάνας χαριτολόγησε εξάλλου ότι «είναι πολύ εύκολο να δουλεύει κανείς μαζί μου.
Ξέρετε γιατί;
Επειδή εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις, δεν χρειάζεται να κοπιάζεις!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης