Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε «γραμμή Ελλάδας» το ΔΝΤ και για την Αργεντινή: Να εκταμιευτεί ή όχι η δόση;

Σε «γραμμή Ελλάδας» το ΔΝΤ και για την Αργεντινή: Να εκταμιευτεί ή όχι η δόση;
Το μεγάλο δίλημμα του ΔΝΤ στην περίπτωση της Αργεντινής
Το ΔΝΤ βρίσκεται απέναντι σε ένα σκληρό δίλημμα στην Αργεντινή: να ξεκλειδώσει πάνω από 5 δισ. δολάρια σε κεφάλαια στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνιας της χώρας ή να κρατήσει τα χρήματα πίσω με τον κίνδυνο να προκαλέσει πανικό στην αγορά.
Το ΔΝΤ ενέκρινε το 2018 πιστωτική γραμμή ύψους 57 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή και πρέπεινα λάβει την απόφαση για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης. Η εκταμίευση έχει οριστεί για αυτόν τον μήνα.
Όμως λόγω της ήττας του Mauricio Macri στον προκριματικό γύρο των προεδρικών εκλογών στις 11 Αυγούστου, η χώρα βρίσκεται σε γενικότερη αταξία. Το peso "συνετρίβη" έναντι του δολαρίου και η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής επέβαλε κεφαλαιακούς ελέγχους.
Ο Alberto Fernandez, αντίπαλος του Macri και θριαμβευτής των προκριματικών προεδρικών εκλογών, είναι έτοιμος να κερδίσει τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου.
"Το Ταμείο δεν θα εκταμιεύσει άλλα χρήματα πριν τις εκλογοές του Οκτωβρίου", ανέφερε η συμβουλευτική Grupo Latina, σε σημείωμά της.
"Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης του χρέους το Ταμείο δικαιολογείται να μην θέλει να ρίξει περισσότερα χρήματα στην χώρα", ανέφεραν πηγές.
Παρ' όλα αυτά, το ΔΝΤ δεν θα ήθελε να "βυθίσει το σκάφος" σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την χώρα.
Αποτέλεσμα εικόνας για argentina basta con el fmi
Ο πληθωρισμός σημείωσε ανοδικό ράλι τον Αύγουστο, όταν το peso έχασε το 1/4 της αξίας του έναντι του δολαρίου. Οι τιμές των ομολόγων άγγιξαν τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ πριν ανακάμψουν λίγο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.
Η αναταραχή καθυστέρησε τις προοπτικές για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για το τρέχον έτος σημείωσαν άνοδο έως το 55%, ενώ στην οικονομία παρατηρείται μείωση κατά 2,5% το 2019, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Οι πολίτες πάντως είναι εξαντλημένοι από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας που για χρόνια έχει επιβάλει το ΔΝΤ στην χώρα τους. Αυτό άλλωστε εκφράστηκε και στο αποτέλεσμα της κάλπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης