Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Οι επενδυτές έχουν βυθιστεί στη φούσκα των ομολόγων – Κλειδί το 10ετες των ΗΠΑ

BofA: Οι επενδυτές έχουν βυθιστεί στη φούσκα των ομολόγων – Κλειδί το 10ετες των ΗΠΑ
Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν την πορεία του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, τονίζει η BofA
Τα ομόλογα με αρνητική απόδοση έφθασαν στο επίπεδο των 17 τρισ. δολαρίων στις αρχές Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των φόβων για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και συνολικά (μέχρι τότε) 40 μειώσεων επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Την τρέχουσα εβδομάδα κατέφθασε η ΕΚΤ, η οποία όχι μόνο μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων αλλά επανάφερε σε λειτουργία το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε νέο ρεκόρ τα χρεόγραφα με αρνητική απόδοση, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Όλα δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την επιθετική χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής, με αποτέλεσμα, όπως τονίζει ο Michael Harnett, επικεφαλής επενδύσεων στην Bank of America, οι επενδυτές να «βρίσκονται εντός μίας φούσκας ομολόγων».
Αυτό μπορεί να αποδειχθεί από τις εισροές ρεκόρ σε ομόλογα, ενώ ο Harnett τονίζει ότι «από τη στιγμή που η Wall Street παραμένει πέντε φορές μεγαλύτερη και ισχυρότερη από τη Main Street (σ.σ: την πραγματική οικονομία), οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό».

Πάντως προσθέτει ότι είναι δύσκολο αυτή η φούσκα να σκάσει, τουλάχιστον άμεσα, λόγω και της πολιτικής αγορών ομολόγων που εμφανίζουν οι κεντρικές τράπεζες.
Υπάρχει, όμως, κατά τον Harnett ένα διάγραμμα που είναι «το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο» και απεικονίζει την πορεία του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η απόδοση του οποίου για τρίτη φορά από το 2012 έως και σήμερα δεν κατόρθωσε να σπάσει το επίπεδο αντίστασης του 1,5%.

Αυτό είχε συνέπειες για τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις…

… αλλά και μία βίαιη αντίδραση των αγορών, με τις μετοχές αξίας να ξεπερνούν σε ενίσχυση αυτές ανάπτυξης και μάλιστα κατά 5% σε πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις.

Η φούσκα παραμένει στη θέση της εξαιτίας και της αύξησης των εκδόσεων ομολόγων κυρίως από επιχειρήσεις (στις ΗΠΑ οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων έφθασαν στα 130 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο 2019), αλλά και στην αναχρηματοδότηση ορισμένων δανείων, κυρίως από επιχειρήσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια..


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης