Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παγκόσμια ανησυχία μετά την επίθεση στην Aramco, η 11η Σεπτεμβρίου της ενέργειας - Ράλι 12% στο brent, στα 67,8 δολ. - Trump: Γνωρίζουμε τον ένοχο

Παγκόσμια ανησυχία μετά την επίθεση στην Aramco, η 11η Σεπτεμβρίου της ενέργειας - Ράλι 12% στο brent, στα 67,8 δολ. - Trump: Γνωρίζουμε τον ένοχο
Ένα τεράστιο γεωπολιτικό και οικονομικό «κουβάρι» ξετυλίγεται μετά τις επιθέσεις κατά των ζωτικής σημασίας πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco
(upd7) Εφιαλτικές εκτιμήσεις για εκτόξευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι διακινούνται μετά τις επιθέσεις τελευταίας τεχνολογίας των ανtαρτών Χούτι της Υεμένης, στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας στις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.
Η τιμή του πετρελαίου, η οποία κατέγραψε άνοδο της τάξης άνω του 19% με το άνοιγμα της αγοράς για να υποχωρήσει αργότερα στο 10%, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 δολάρια αν η Σαουδική Αραβία δεν κατορθώσει να αποκαταστήσει πλήρως την προσφορά «μαύρου χρυσού».
Είναι χαρακτηριστικό πως στην έναρξη της συνεδρίασης στο Λονδίνο, η τιμή του brent εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.
H Aramco υπολογίζει ότι οι επιθέσεις στη μονάδα της θα μειώσουν την παραγωγή του βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περισσότερο από 50% ή κατά 5 εκατ. βαρέλια.
Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που πυροδοτεί εκ νέου σενάρια τρόμου για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια στιγμή, εκφράζονται φόβοι για αποσταθεροποίηση της περιοχής, με τις ΗΠΑ να κατονομάζουν το Ιράν ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις αυτές και με τον πρόεδρο Trump να δηλώνει ότι γνωρίζει ποιος είναι ο ένοχος και ότι περιμένει από τη Σαουδική Αραβία να του πει ποιος θα είναι ο τρόπος αντίδραση, αφήνοντας για πρώτη φορά υπόνοιες για στρατιωτική απάντηση.
Ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την επίθεση στην Aramco ως την 11η Σεπτεμβρίου στην ενέργεια.

To πετρέλαιο τύπου brent κατέγραψε το μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα των τελευταίων 30 ετών
Image
Trump: Γνωρίζουμε τον ένοχο – Περιμένουμε από τη Σαουδική Αραβία να μας πει πως θα δράσουμε


Την θέση ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος άφησε σαφείς υπόνοιες για στρατιωτική απάντηση από την πλευρά των ΗΠΑ.
«Ο πετρελαϊκός εφοδιασμός της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκε επίθεση.
Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι με βάση τις επαληθεύσεις, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα δράσουμε!» έγραψε στο twitter ο Trump, επισημαίνοντας ότι υπάρχει άφθονο πετρέλαιο ύστερα από την απόφαση του να χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου προκειμένου να εφοδιαστούν κανονικά οι αγορές.
«Επίσης ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις εγκρίσεις από πετρελαιαγωγούς, επί του παρόντος σε διαδικασία αδειοδοτήσεων στο Τέξας, και σε άλλες Πολιτείες» ανέφερε ο πρόεδρος των  ΗΠΑ.
Σε νεότερο tweet ο πρόεδρος Trump προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές ότι οι ΗΠΑ είναι ενεργειακά ανεξάρτητες και δεν χρειάζονται αργό πετρέλαιο από την Μέση Ανατολή.
"Είμαστε τόσο καλά με την ενέργεια τα τελευταία χρόνια. Είμαστε εξαγωγέας ενέργειας και νούμερο ένα παραγωγός στον κόσμο. Θα βοηθήσουμε τους συμμάχους μας", ανέφερε, επαινώντας τον εαυτό του.
Image
Βέβαια αυτό που εξάγεται από το tweet είναι ότι ο Trump εμφανίζεται απειλητικός απέναντι στο Ιράν, το οποίο και έχει κατηγορήσει, θέλοντας παράλληλα να τονίσει ότι οι προμήθειες ενέργειας των ΗΠΑ δεν απειλούνται.

Perry (υπ. Ενέργειας ΗΠΑ): Πίσω από την επίθεση στην Aramco ήταν το Ιράν και πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο

Τη θέση ότι πίσω από στις εγκατάστασης της Aramco στη Σαουδική Αραβία ήταν το Ιράν εκφράζουν οι ΗΠΑ.
«Το Ιράν επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Rick Perry και τονίζει ότι το Ιράν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο γι' αυτή την εξέλιξη.
Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η επίθεση στη Σαουδική Αραβία είναι επίθεση στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.

Ιράν: Καμία συνάντηση Rouhani – Trump – Καμία εμπλοκή στην επίθεση στην Aramco

Την θέση ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συνάντηση του Ιρανού προέδρου Hassan Rouhani με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ διατυπώνει η Τεχεράνη, η οποία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής Aramco στη Σαουδική Αραβία.
«Ούτε υπάρχει ένα τέτοιο γεγονός στην ημερήσια διάταξή μας, ούτε θα γίνει αυτό.
Δεν θα γίνει μια συνάντηση αυτού του είδους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά ως εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι το Ιράν έπαιξε κάποιον ρόλο στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία
«Οι κατηγορίες αυτές καταδικάζονται ως απαράδεκτες και εντελώς αβάσιμες» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Το Ιράν κατέσχεσε πλοίο με την κατηγορία λαθρεμπορίας καυσίμων

Ένα νέο περιστατικό κατάσχεσης πλοίο από το Ιράν φέρεται να έλαβε χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το Ιράν κατέσχεσε πλοίο με την κατηγορία της λαθρεμπορίας καυσίμων.
Το πλοίο έφερε τη σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Reuters: Θα χρειαστούν μήνες για να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα η παραγωγή της Aramco

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την επιστροφή της παραγωγής σε κανονικούς ρυθμούς, μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ίσως χρειαστούν μήνες για να επιστρέψει η παραγωγή στα κανονικά επίπεδα.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά δύο πηγές στο διεθνές πρακτορείο Ειδήσεων, η κατάσταση παραμένει πολύ άσχημη.

Θα συνεχιστούν οι εξαγωγές, παρά τα προβλήματα

Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση, ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters.
Η πηγή αυτή είπε ότι είναι ακόμη ασαφές για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η διακοπή, σημειώνοντας μόνο ότι οι ζημιές είναι «μεγάλες» και δεν είναι εφικτό να αποκατασταθούν μέσα σε μια νύχτα.
Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα Wall Street Journal είπε ωστόσο ότι το ένα τρίτο της παραγωγής θα αποκατασταθεί μέχρι την Δευτέρα (16/9).
«Διασφαλίζουμε ότι δεν θα παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά, μέχρι να επανέλθουμε πλήρως», πρόσθεσε.

Νέα εμπόδια στην IPO της Saudi Aramco μετά τις επιθέσεις

Την περαιτέρω καθυστέρηση της δημόσιας πρότασης τη Saudi Aramco εξετάζουν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στη Wall Sreet Journal.
Η Aramco εξετάζει μία δημόσια πρόταση σε δύο μέρη.
Ωστόσο τα σχέδιά της έχουν καθυστερήσει, λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών σχετικά με την αποτίμησή της.
Οι επιθέσεις ενισχύουν τις υπάρχουσες επιφυλάξεις, καθώς προστίθεται άλλο ένα ρίσκο, το οποίο είναι μάλλον ασυνήθιστο για τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν IPO.
Πρόκειται για τον κίνδυνο νέων επιθέσεων οι οποίες μπορεί να πλήξουν την παραγωγή και να οδηγήσουν την Aramco σε μείωση εσόδων και κερδών.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τη εμπιστοσύνη των επενδυτών στη μακροπρόθεσμη επενδυτικής της αξίας.

Απειλούν οι Χούτι: Οι εγκαταστάσεις της Aramco παραμένουν στο στόχαστρο 

Το κίνημα Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα πως τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της σαουδαραβικής Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και μπορεί να δεχθούν επίθεση «ανά πάσα στιγμή», ενώ προειδοποίησε επίσης τους ξένους να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Οι επιθέσεις εναντίον εργοστασίων της Aramco στις πόλεις Αμπκάικ και Χουράις στην ανατολική περιφέρεια του βασιλείου πραγματοποιήθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με κανονικούς και αεριωθούμενους κινητήρες, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι Γιαχία Σαρέα.
Ο Σαρέα υπογράμμισε πως η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να σταματήσει «την επίθεση και τον αποκλεισμό» που επιβάλλει στην Υεμένη.

FXTM: Η εκτόξευση του πετρελαίου στα 100 δολ. δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας

H εκτόξευση του πετρελαίου στα 100 δολ. δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, με φόντο την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία.
Ο Hussein Sayed, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της FXTM, εκτιμά ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, είναι πιθανό να οδηγήσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού στα 100 δολ. ανά βαρέλι.
Πρόκειται για επίπεδα τα οποία έχει να δει το αργό πετρέλαιο από το 2014.
Σύμφωνα με τον Sayed, μπορεί η εκτίμηση αυτή να φαντάζει ακραία, αλλά μια παρατεταμένη περίοδος αναταραχής στις αγορές, είναι πιθανό να προκαλέσει ραγδαία άνοδο στις τιμές.
Κι αυτό γιατί ξαφνικά η αγορά έχασε το 5% των αποθεμάτων της, μέσα σε μια νύκτα.
«Πριν από τρεις ημέρες το ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολ. το βαρέλι, φάνταζε σχεδόν απίθανο.
Αυτό δεν ισχύει πλέον, όχι μόνο λόγω της τρέχουσας κρίσης στη Σαουδική Αραβία, αλλά από το γεγονός ότι οι πιθανότητες μια ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή έχουν αυξηθεί δραματικά», εξηγεί ο αναλυτής της FXTM.

Το χρονικό της επίθεσης

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2019,  όταν  δύο εγκαταστάσεις της γιγάντιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco έγιναν στόχοι επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας.
An industrial plant strips natural gas from freshly pumped crude oil at Saudi Aramco's Shaybah oil field at Shaybah in Saudi Arabia's Rub al-Khali desert (File)


Image

Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της Aramco στο Αμπκάικ και το Χουράις, που θεωρούνται δικαίως η καρδιά της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Λίγες ώρες αργότερα η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι Χούτι ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις και η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά εναντίον των Χούτι στην Υεμένη.

Από το Ιράκ ξεκίνησαν τα drones;  - Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και στο Κουβέιτ

Ιρακινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προήλθε από το Ιράκ, το οποίο συνορεύει με το Κουβέιτ.
Ωστόσο, η Βαγδάτη διέψευσε το ενδεχόμενο αυτό και δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει δυναμικά όποια οργάνωση χρησιμοποιήσει την ιρακινή επικράτεια.
Το Κουβέιτ διερευνά την εμφάνιση ενός drone πάνω από την επικράτειά του και συντονίζει τις ενέργειές του με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου.
«Η ηγεσία των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες έρευνες σχετικά με την εμφάνιση ενός drone πάνω από την ακτή της πόλης του Κουβέιτ και τι μέτρα ελήφθησαν για την αντιμετώπισή του», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο στο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ Jaber al-Mubarak al-Sabah τόνισε ότι, πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια σε ζωτικής σημασίας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, όπως αναφέρει το Reuters.

Saudi Arabia Drones Attack Oil Production 190915 EC
 
Image
 
Image

Image
 
Μείωση κατά 50% της πετρελαϊκής παραγωγής

Οι επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν την «προσωρινή» διακοπή της παραγωγής στις δύο εγκαταστάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν και οι οποίες συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της γιγαντιαίας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Arannco, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (14/9) το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας.
Οι επιθέσεις «είχαν αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Sαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Abdulaziz bin Salman.
Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της Aramco, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πάντως η Saudi Aramco έχει κάνει γνωστό σε ένα ινδικό διυλιστήριο ότι δεν θα υπάρξει άμεση επίδραση στη διάθεση πετρελαίου μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές από την Ινδία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Aramco πρόκειται να παραδώσει αργό πετρέλαιο από άλλες πηγές.
Πάντως ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει χάσει το ήμισυ της παραγωγικής της ικανότητας μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις του και παραμένει ασαφές πόσο καιρό θα χρειαστεί η εταιρεία για να επανέλθει στην κανονικότητα.

Πιθανή μία συνάντηση του Trump με τον Rouhani - Ανοικτή η αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου

Δεν αποκλείει ο Λευκός Οίκος το ενδεχόμενο μίας συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Donald Trump με τον Ιρανό ομόλογό του, Hassan Rouhani ακόμη και μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.
Παράλληλα η Ουάσινγκτον φέρεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου μετά τα πλήγματα στην Aramco, εάν παραστεί ανάγκη.
Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Kellyanne Conway δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές «δεν βοήθησαν» τις προοπτικές για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο 2019, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί.
«Θα αφήσω τον πρόεδρο (Trump) να ανακοινώσει μια συνάντηση ή μια μη συνάντηση», δήλωσε η Conway στο «Fox News».
Ωστόσο, η Conway δήλωσε απευθυνόμενη στο Ιράν: «Δεν βοηθούν πολύ την περίπτωσή σας», οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικές περιοχές και κρίσιμες υποδομές που επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Η Conway δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, εάν χρειαστεί, προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο παγκόσμιος ενεργειακός ανεφοδιασμός.
 
Image
 
 
Οι ΗΠΑ έσπευσαν να καταδικάσουν το Ιράν

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo επέρριπταν την ευθύνη στο Ιράν.
Η επίθεση καταδικάσθηκε «αυστηρά» από τον Λευκό Οίκο και ο Pompeo κατηγόρησε το Ιράν ότι «εξαπέλυσε μια επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον των παγκόσμιων ενεργειακών προμηθειών».
Όλα τα κράτη να καταδικάσουν δημοσίως και κατηγορηματικά τις επιθέσεις του Ιράν», είπε ο Pompeo.
«Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους εταίρους και τους συμμάχους μας για να διασφαλίσουν ότι οι αγορές ενέργειας θα παραμείνουν ασφαλείς ενώ το Ιράν θα είναι υπόλογο για την επιθετικότητά του», συνέχισε ο Pompeo.
Το εύρος και η ακρίβεια των επιθέσεων εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν ότι η εκτόξευση των drones δεν έγινε από τους Χούτι και προήλθε από δυτική - βορειοδυτική κατεύθυνση και όχι νότια από την Υεμένη, δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο γι 'αυτό. Δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος δράστης.
Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν δείχνουν άλλη κατεύθυνση από το ότι ήταν υπεύθυνο το Ιράν», δήλωσε ο  ίδιος αξιωματούχος.
Τις τελικές εκτιμήσεις της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco, αναμένουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπως δήλωσε  αξιωματούχος τους την Κυριακή (15/9).    
Η αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, Hend Mana Al Otaiba , δήλωσε επίσης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον ΟΗΕ και τις διπλωματικές προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου στην Υεμένη, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.
Image

Image

Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες

Το Ιράν απέρριψε την Κυριακή (15/9) ως «παράλογες» τις κατηγορίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo.
«Κατηγορίες και επισημάνσεις τόσο στείρες και τυφλές είναι ακατανόητες και παράλογες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Abbas Mousavi, αφήνοντας να εννοηθεί πως είχαν στόχο να δικαιολογήσουν «μελλοντικές δράσεις» εναντίον του Ιράν.
Για τον Mousavi, τα σχόλια αυτά έχουν στόχο «να πλήξουν τη φήμη μιας χώρας ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μελλοντικές δράσεις εναντίον της».
Αναφερόμενος στην πολιτική της «μέγιστης πίεσης» που ασκεί η Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν, ο Mousavi εκτιμά σε ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «προφανώς μετέτρεψαν την πολιτική αυτή σε πολιτική του μέγιστου ψεύδους εξαιτίας των αποτυχιών τους».

ΕΕ: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης

Για μία μεγάλη απειλή για την «περιφερειακή ασφάλεια» και κίνδυνο αποσταθεροποίησης προειδοποίησε η ΕΕ την Κυριακή (15/9/2019), μετά από τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία.
«Η χθεσινή επίθεση με drones σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία αποτελεί πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια», τόνισε η  επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini σε δήλωσή της.
«Σε μια εποχή όπου οι εντάσεις στην περιοχή βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, αυτή η επίθεση υπονομεύει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για διάλογο», σημείωσε η Mogherini, ζητώντας «μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κλιμάκωσης».

Γαλλία: Κίνδυνος σύγκρουσης και περιφερειακών εντάσεων

Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις με στόχο σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από τις οποίες προκλήθηκαν προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
«Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τις χθεσινές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο το οποίο εκφράζει επίσης την «αμέριστη αλληλεγγύη» του προς τη Σαουδική Αραβία.
«Αυτές οι ενέργειες το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις περιφερειακές εντάσεις και τον κίνδυνο σύγκρουσης.
Είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν» προστίθεται στην ανακοίνωση του Παρισιού.

Βρετανία: Απόπειρα παρακώλυσης των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Dominic Raab καταδίκασε τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κάνοντας λόγο για απόπειρα παρακώλυσης των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.
«Πρόκειται για μια παράτολμη απόπειρα να καταστραφεί η περιφερειακή ασφάλεια και να παρεμποδιστούν οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους συμπεριφορές», έγραψε ο Raab στο Twitter.
Ο Raab πρόσθεσε ότι νωρίτερα είχε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo σχετικά με τις επιθέσεις.
 
Image
 
Πτώση για τις μετοχές της Σαουδικής Αραβίας

Πτώση 2,3% κατέγραψαν οι μετοχές της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή (15/9) και ενώ οι αγορές του Περσικού Κόλπου δείχνουν σοκαρισμένες μετά την  επίθεση.
Η πτώση αυτή ήλθε να επιτείνει μία ήδη  δύσκολη κατάσταση για τις Σαουδαραβικές μετοχές, που έχουν πληγεί  από ακριβές αποτιμήσεις, αδύναμες τιμές πετρελαίου και ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές.
Ο δείκτης στο Ριάντ έχει χάσει όλα τα κέρδη του φέτος και έχει υποχωρήσει κατά 18% από το υψηλό του 2019 στις 9.403 μονάδες που παρατηρήθηκε στις αρχές Μαΐου.
Τα προηγούμενα κέρδη του δείκτη πυροδοτήθηκαν από την είσοδο της Σαουδικής Αραβίας στους δείκτες αναδυόμενων αγορών MSCI και FTSE Russell.
Image
 
Επιθέσεις λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη IPO της Aramco

Διεθνείς αναλυτές θεωρούν αξιοπρόσεκτη τη σπουδή με την οποία η Ουάσινγκτον καταδίκασε το Ιράν για τις επιθέσεις, κάτι που δεν έπραξε η ίδια η Σαουδική Αραβία.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι, οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι ενόψει μάλιστα της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) της Aramco.   
Οι επιθέσεις είναι απίθανο να αλλάξουν τα σχέδια για την πολυαναμενόμενη IPO της Aramco, αλλά μπορεί να επηρεάσουν την αποτίμηση, αναφέρει σε ανάλυσή της η Eurasia Group.
«Η τελευταία επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στο ενδιαφέρον για τις μετοχές της εταιερείας καθώς το πρώτο στάδιο της IPO θα είναι τοπικό.
Η διεθνής συνιστώσα της διάθεσης θα είναι πιο ευάλωτη στους γεωπολιτικούς κινδύνους», ανέφερε.

Image

Image

Η Aramco έχει προσλάβει εννέα τράπεζες ως κοινούς παγκόσμιους συντονιστές για να καθοδηγήσουν την IPO του πετρελαϊκού γίγαντα, που θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να είναι σημαντικός δεδομένου ότι η εγκατάσταση Χουράις παράγει περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Εξάλλου και η Wall Street Journal σε ανάλυσή της εκτιμά, πως η τιμή του  πετρελαίου θα φτάσει στα ύψη, μετά τις επιθέσεις αυτές, που ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως την «11η Σεπτεμβρίου» της πετρελαϊκής βιομηχανίας. 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης