Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκλειστικό: Όλες οι απαντήσεις των Αδελφών Δομαζάκη (Creta Farms) στο αίτημα των τραπεζών για ενέχυρο άνευ όρων

tags :
Αποκλειστικό: Όλες οι απαντήσεις των Αδελφών Δομαζάκη (Creta Farms) στο αίτημα των τραπεζών για ενέχυρο άνευ όρων
Τι αποκαλύπτει τo περιεχόμενο των επιστολών Δομαζάκη στις τράπεζες
Στο φως της δημοσιότητας φέρνει σήμερα το bankingnews την απάντηση των βασικών μετόχων της Creta Farms  Εμμ. Δομαζάκι και Κωνσταντίνου Δομαζάκη στα αιτήματα των τραπεζών προκειμένου να παράσχουν πρόσθετη χρηματοδότηση στην εταιρία.
Το αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 8 εκ ευρώ είχε υποβληθεί από τη διοίκηση της Creta Farms στις 20 Αυγούστου.  
Από τις απαντήσεις του κου Εμμ. Δομαζάκι προκύπτει ότι θέτει ως όρο πως τα δικαιώματα ψήφου θα ασκηθούν μόνο αν εντοπιστούν εμπόδια στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα ληφθούν υπό όψιν τα συμφέροντα της εταιρίας και των μετόχων της γεγονός που οι τράπεζες θεωρούν ότι ουσιαστικά δεν συνιστά εκχώρηση δικαιωμάτων ψήφου για τη διευκόλυνση του επενδυτή. 
Δέχεται ωστόσο την  άνευ όρων άσκηση δικαιωμάτων ψήφου από τις ήδη ενεχυριασμένες μετοχές (από 9,5% ο κάθε βασικός μέτοχος).
Την ίδια στιγμή σε ότι αφορά στην ενεχυρίαση των σημάτων της εταιρίας επισημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα και αντιπροτείνει την έγγραφη δέσμευση ότι η εταιρία δεν πρόκειται να προβεί σε ενχυρίαση των εν λόγω σημάτων σε τρίτο μέρος.
Οι τράπεζες επισημαίνουν πάντως ότι αρχικά ο ίδιος ο κ. Εμμ. Δομαζάκις είχε προτείνει την ενεχυρίαση των σημάτων για παροχή χρηματοδότησης.
Επίσης στην απάντησή του απορρίπτει το αίτημα εκχώρησης της απαίτησης ύψους 8,5 εκ ευρώ της Creta farms από την Ευρωκρέτα επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη απαίτηση να περιληφθεί στις ειδικότερες συμφωνίες που συνοδεύουν αυτή την εισόδου στρατηγικού επενδυτή.
Στην επιστολή του ο κ. Εμμ Δομαζάκις  καλεί τις τράπεζες να προβούν στην άμεση εξέταση του αιτήματος παροχής ενδιάμεσης χρηματοδότησης και έγκρισης αυτού επισημαίνοντας το ενδεχόμενο η εταιρία να οδηγηθεί σε οικονομική καταστροφή ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι η προσέλκυση σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει ως προϋπόθεση την ομαλή συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της χρηματοδότησης.
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης  δέχεται το αίτημα ενεχυρίασης των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου (περιλαμβανόμενων και των ήδη ενεχυριασμένων) υπό τον όρο ότι το ίδιο θα γίνει με τις μετοχές του κ. Εμμ. Δομαζάκι και ταυτόχρονα εφ όσον εξασφαλιστεί η ενημέρωσή του από τους CFO, CRO και την ελεγκτική εταιρία Deloitte. 
Στην επιστολή μάλιστα διαμαρτύρεται διότι όπως ισχυρίζεται παραβιάζεται ο όρος του MOU που προβλέπει την ενημέρωσή του επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει αναντιστοιχία αναζήτησης δεσμεύσεων και ανεπιφύλακτης ανάληψης υποχρεώσεων από το πρόσωπό του σε σχέση με τον έτερο μέτοχο και εγγυητή (σ.σ. τον κ Εμμ. Δομαζάκι).
Πάντως κατά τις τράπεζες η επιστολή του κ. Κ Δομαζάκη συνιστά εκχώρηση χωρίς ουσιαστικούς όρους πλην της ισότιμης μεταχείρισης με τον έταιρο μέτοχο τον κ. Εμμ. Δομαζάκι.
Ο κ. Κ. Δομαζάκης ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το αίτημα χρηματοδότησης των 8 εκ ευρώ και επιπλέον δηλώνει ότι δεν έχει ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας.
Ταυτόχρονα εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της διοίκησης της εταιρίας αναφέροντας πως με επιστολές του είχε προβλέψει την κατάληξη και γι αυτό αποπέμφθηκε, ενώ χαρακτηρίζει παράνομη την αποπομπή του και τονίζει ότι πλήρωσε εξ ιδίων και λογαριασμό της Creta Farms πατέντες που μεταβιβάστηκαν και έληγαν όταν αντιλήφθηκε ότι η διοίκηση της εταιρίας δεν θα τις ανανέωνε. 
Από το περιεχόμενο της επιστολής του προκύπτει ότι έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα προβλεπόμενων ταμειακών ροών της Creta Farms από τον CRO με βάση το οποίο κατά τα αναφερόμενα από τον κ. Κ Δομαζάκη η εταιρία χρήζει άμεσης χρηματοδότησης και μάλιστα την τρέχουσα εβδομάδα.  
Σε ότι αφορά στην ενεχυρίαση των σημάτων και της απαίτησης της ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ αναφέρει ότι αυτό μπορεί να το πράξει η Creta Farms την οποία δεν δεσμεύει (προφανώς εξ αιτίας της μη συμμετοχής του στην διοίκηση).
Προσθέτει δε στη σύμβαση χρηματοδότησης να περιληφθεί ρητή δέσμευση να μεταβιβαστούν στην Creta Farms και οι εναπομείνασες πατέντες στην Novaplot (σ.σ. είναι άγνωστο πόσες και τι είδους πατέντες είναι αυτές).
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΟΜΑΖΑΚΙ
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΟΜΑΖΑΚΗ

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης