Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης - Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης - Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα
H ελληνική πλευρά πρόκειται να παραδώσει τις πρώτες διατάξεις από το φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου
Με τα δημοσιονομικά, δηλαδή με τα θετικά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα συνοδεύσει τον προϋπολογισμό του 2020 στη Βουλή, θα ανοίξει η αυλαία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα (16/9/2019) σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στον χορό θα μπουν την επόμενη Δευτέρα και οι αξιωματούχοι εκπρόσωποι των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρόκειται να παραδώσει τις πρώτες διατάξεις από το φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου για να ξεκινήσει η διαδικασία της κοστολόγησης από την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων.
Πρόκειται για τις μειώσεις φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα ΔΕΘ.
Αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία της διαπραγμάτευσης- διότι οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη πει την τελευταία τους λέξη- οι μειώσεις ξεκινούν από τα 177 ευρώ για έναν άγαμο με εισόδημα έως 10.000 ευρώ και φτάνουν τα 640 ευρώ για έναν φορολογούμενο με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ.
Τις ελαφρύνσεις προβλέπει η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2020, στην οποία για το πρώτο κλιμάκιο ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται στο 9% από 22%.
Το κόστος του μέτρου για τον προϋπολογισμό φτάνει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 250 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,2 δισ. που είναι το συνολικό ύψος των φοροελαφρύνσεων για το 2020.
Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει μαζί με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 (για τα κέρδη του τρέχοντος έτους που θα φορολογηθούν το 2020), τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στο 5% από 10% και τα μέτρα για την αγορά των ακινήτων («πάγωμα» ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για μια τριετία, έκπτωση 40%-50% στις δαπάνες αναβάθμισης).
Ολα αυτά τα μέτρα θα περάσουν ένα προς ένα κάτω από το μικροσκόπιο των θεσμών, για να υπολογιστεί το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου και το εύρος της επίπτωσης στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο.
Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι δεν θα συμβεί κάποιο «ατύχημα», ώστε ο προϋπολογισμός να αλλάξει πορεία και να οδηγηθεί στα βράχια.
Οι εισπράξεις του Αυγούστου δεν προοιωνίζονται κάτι το αρνητικό, αφού τα έσοδα δίνουν «αέρα» στον στόχο του υπουργείου Οικονομικών για μηδενική απόκλιση έναντι της δέσμευσης για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.
Εκτός από τις φορολογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η νέα αξιολόγηση, με βάση την οποία θα συνταχθεί η νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει μια σειρά από εκκρεμή προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s και SMP’s).
Στόχος είναι η 4η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί ώς τον Νοέμβριο για να δοθεί χρόνος στην ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί τη δυνατότητα για συμφωνία στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε τα κέρδη από τα ANFA’s και τα SMP’s να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.
Η 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα αυστηρή εντοπίζοντας μεγάλα προβλήματα στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ιδιαίτερα μετά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.
Η σημερινή κυβέρνηση, αν θέλει να αποφύγει τις προηγούμενες συμπληγάδες, θα πρέπει να βάλει φτερά στα πόδια και να τρέξει δεσμεύσεις που έχουν μείνει αρκετά πίσω.
Μεταξύ αυτών είναι: η μείωση του στοκ των «κόκκινων» δανείων όπου η πρόοδος σε αυτό το πεδίο είναι αρκετά περιορισμένη, η δραστική μείωση της λερναίας ύδρας των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η ολοκλήρωση της είσπραξης του clawback για το 2018, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με αιχμή τα ΕΛΠΕ και την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό, η ολοκλήρωση του 3ου κύκλου αξιολογήσεων της κινητικότητας κ.α.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης