Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί η Goldman Sachs: Στις 14 και 15/9 ήταν επεισόδιο Lehman για το πετρέλαιο, αναμένει χάος βραχυπρόθεσμα

Προειδοποιεί η Goldman Sachs: Στις 14 και 15/9 ήταν επεισόδιο Lehman για το πετρέλαιο, αναμένει χάος βραχυπρόθεσμα
Το Σαββάτο 14 Σεπτεμβρίου 2019 το σημαντικότερο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία (και στον κόσμο) δέχθηκε επίθεση και η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα παραγωγής εκατομμυρίων βαρελιών
Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2019 σημειώθηκε επεισόδιο Lehman Brothers με επίκεντρο το πετρέλαιο και την Aramco την μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου στον κόσμο η οποία δέχθηκε βομβιστικές επιθέσεις αναφέρει η Goldman Sachs.
Ακριβώς 11 χρόνια από τότε που οι traders πραγματοποίησαν  συνάντηση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιώντας τα CDS με αφορμή την χρεοκοπία της Lehman στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, οι μεγάλες τράπεζες προετοιμάζονται για παρόμοιο χάος με επίκεντρο την αγορά του αργού πετρελαίου.
Το Σαββάτο 14 Σεπτεμβρίου 2019 το σημαντικότερο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία (και στον κόσμο) δέχθηκε επίθεση και η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα παραγωγής εκατομμυρίων βαρελιών εξέλιξη που θα εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης.
Με βάση την Saxo Bank οι τιμές του Brent, θα αυξηθεί κατ 5-10 δολάρια άμεσα.
Ωστόσο όπως τονίζει είναι πάρα πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε την ακριβή μακροοικονομική επίδραση, από την επίθεση που δέχθηκε η Aramco είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται πετρελαϊκό σοκ ...
Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν πολύ περισσότερο εάν η επιστροφή στη συνήθη παραγωγή διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τα γεγονότα

Η μονάδα Abqaiq της Σαουδικής Αραβίας επεξεργάζεται έως και 7 εκατ βαρέλια αργού και η μονάδα Khurais που χτυπήθηκε επίσης παράγει περίπου 1,5  εκατ βαρέλια.
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί η μονάδα Abqaiq και οι γύρω περιοχές είναι η καρδιά της αυτοκρατορίας της Aramco.     
Δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία χτυπήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου με την έκταση των ζημιών να είναι εξαιρετικά αβέβαιη αλλά δυνητικά σημαντική:
Το 50% της τρέχουσας παραγωγής σταμάτησε ενώ οι εκθέσεις δείχνουν ότι η επανεκκίνηση των περισσότερων πετρελαϊκών μονάδων μπορεί να πάρει ημέρες ή εβδομάδες.

Διακοπή της παραγωγής και οι συνέπειες στις τιμές

Κατά την Goldman Sachs μια πολύ σύντομη διακοπή - μια εβδομάδα για παράδειγμα - πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ώστε να αντικατοπτρίζουν ένα αυξανόμενο ασφάλιστρο κινδύνου.
Αυτός ο αντίκτυπος στην τιμή θα μπορούσε πιθανότατα να είναι 3 με 5 δολάρια το βαρέλι.
Μια διακοπή της παραγωγής από δύο έως έξι εβδομάδες θα οδηγούσε, εκτός από αυτή την αύξηση των μακροχρόνιων τιμών θα είχε άμεση αρνητική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου από 5 έως 14 δολάρια.
Εάν η παραγωγή διακοπεί για περισσότερο από έξι εβδομάδες, αναμένουμε ότι οι τιμές του Brent θα φθάσουν γρήγορα πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.
Μια ακραία περίπτωση, εάν η διακοπή της παραγωγής ξεπεράσει τους τρεις μήνες θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε τιμές άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι. .

Περίληψη συμβάντων:

-Η Σαουδική Αραβία έχει διακόψει περίπου το 50% της παραγωγής πετρελαίου της, αφού οι συντονισμένες επιθέσεις έπληξαν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στο Abqaiq και Khurais.
Αυτές οι εγκαταστάσεις απέχουν περίπου 70 χιλιόμετρα από το Dhahran, το αρχηγείο του Aramco και 328χλμ. από το Ριάντ.
-Οι αντάρτες Houthi ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με 10 drones.
Οι ιρανοί αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία και η ηγεσία της Σαουδικής Συμμαχίας δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών
-Ο υπουργός των ΗΠΑ Pompeo τόνισε ότι το Ιράν μετά από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, λέει ότι" δεν υπάρχουν αποδείξεις "ότι οι νέες επιθέσεις συνδέονται με το Ιράν.
-Δεδομένης της σημασίας του Abqaiq στην υποδομή της Aramco, υπήρξε στόχος Houthi που είχαν επιτεθεί πριν χρόνια.
-Η Σαουδική Αραβία σημείωσε ότι οι εξαγωγές δεν θα επηρεαστούν από την διακοπή της παραγωγής (με βάση τα υπάρχοντα εμπορικά αποθέματα) και δήλωσε ότι η παραγωγή θα επανακαθοριστεί στις 16 Σεπτεμβρίου.

Βασικές ερωτήσεις:

-Θα μπορέσει η Σαουδική Αραβία να αποκαταστήσει την παραγωγή μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2019;
Ποια είναι η έκταση της ζημίας;
-Θα υπάρξουν συνέπειες στις υποδομές της Aramco;
-Θα απαντήσουν οι Σαουδάραβες και εάν πώς;
-Συμμετείχε το Ιράν στην επίθεση, αν ναι, πώς;
-Πώς αυτή η επίθεση επηρεάζει τη στάση του Trump σχετικά με τις ενδεχόμενες κυρώσεις στο Ιράν;





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης