Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμες ώρες για το Brexit – Συμφωνία έως τις 18/10 ή άτακτο Brexit το μήνυμα Johnson – Σήμερα 16/9 η συνάντηση με Juncker

tags :
Κρίσιμες ώρες για το Brexit – Συμφωνία έως τις 18/10 ή άτακτο Brexit το μήνυμα Johnson – Σήμερα 16/9 η συνάντηση με Juncker
O πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας είναι αποφασισμένος να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση για παράταση του Brexit
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα έχουν σήμερα Δευτέρα 16/9 ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το πώς θα προχωρήσει το Brexit και κατ’επέκταση πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις ΕΕ – Μ. Βρετανίας.
Πληροφορίες θέλουν τον Johnson να αναφέρει στον Juncker ότι επιθυμεί να υπάρξει μια συμφωνία με την ΕΕ όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου έως τις 18 Οκτωβρίου, τονίζοντας ωστόσο ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απορρίψει κατηγορηματικά κάθε σενάριο αναβολής του Brexit και ότι θα προχωρήσει σε Brexit χωρίς συμφωνία στις 31/10.
Σε δηλώσεις του χθες ο Johnson τόνισε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την προσπάθειά του να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit, σημειώνοντας ότι μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί στόχο του και πως είναι ακόμα εφικτή, επισημαίνοντας παρόλα αυτά πως η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.
Ωστόσο η Βουλή των Κοινοτήτων, με νόμο που πέρασε πριν την αναστολή των εργασιών της, απαιτεί από τον πρωθυπουργό να ζητήσει εκ νέου την αναβολή του Brexit, αν δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ.
«Αν κατορθώσουμε να σημειώσουμε ικανοποιητική πρόοδο μέσα τις επόμενες μέρες, σκοπεύω να πάω σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 17 Οκτωβρίου και να οριστικοποιήσω μια συμφωνία που θα προστατεύει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης και στις δύο πλευρές των συνόρων στην Ιρλανδία.
Πιστεύω με πάθος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και πιστεύω ότι μια τέτοια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων φίλων μας» ανέφερε  ο Johnson, υποστηρίζοντας πως θέλει μια νέα συμφωνία, που δεν θα περιλαμβάνει το backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποφευχθεί η ανάγκη να διεξάγονται έλεγχοι στα σύνορα της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Ωστόσο, η ΕΕ διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως το backstop δεν μπορεί να απαλειφθεί και ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Theresa May δεν μπορεί να τροποποιηθεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Μ. Βρετανία δεν έχει παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης