Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αντέχουν οι διεθνείς αγορές ένα σοκ στις τιμές του πετρελαίου μετά την επίθεση στην Aramco;

Αντέχουν οι διεθνείς αγορές ένα σοκ στις τιμές του πετρελαίου μετά την επίθεση στην Aramco;
Το άλμα στις τιμές πετρελαίου είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία και να επιταχύνει την ύφεση
Διάχυτη είναι η ανησυχία στις αγορές μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης.
Οι εκτιμήσεις για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο της επίθεσης είναι εφιαλτικές, καθώς οι αναλυτές κάνουν λόγο ακόμη και για εκτόξευση στα 100 δολ. το βαρέλι.
To μεγάλο ερώτημα είναι αν οι αγορές είναι σε θέση να αντέξουν ένα σοκ στην αγορά πετρελαίου, την ώρα που βρίσκεται ήδη στα ύψη η ανησυχία για πιθανή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, εν μέσω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας.
Όπως προειδοποιεί ο Robin Bew, αναλυτής του Economist Intelligence Unit, το άλμα στις τιμές πετρελαίου είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία και να επιταχύνει την ύφεση.
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω του εμπορικού πολέμου και της υψηλής μόχλευσης.
Σε αυτό το σκηνικό ήρθε να προστεθεί το άλμα στις τιμές του πετρελαίου.
Η σύνδεση της ανάπτυξης με την αγορά πετρελαίου είναι ισχυρή», εξηγεί ο Bew.
Με την παραπάνω εκτίμηση συμφωνεί και ο Ranko Berich, επικεφαλής ανάλυσης αγορών στην Monex Europe.
Η επίθεση στην Aramco θα έχει διπλή επίπτωση, όπως εξηγεί.
Η πρώτη είναι το άμεσο σοκ στις τιμές του πετρελαίου και η δεύτερη το μακροπρόθεσμο κόστος της αυξανόμενης έντασης στον Περσικό Κόλπο ή ακόμη και μια πολεμικής σύρραξης στην περιοχή.
Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί στις αγορές το ενδεχόμενο σύγκρουσης ΗΠΑ - Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον «δείχνει» το Ιράν ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump «φωτογράφισε» το Ιράν, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι κατονόμασαν τηγν Τεχεράνη ως υπεύθυνη, διατηρώντας την ανωνυμία τους.
Ο πρόεδρος Trump δήλωσε ότι γνωρίζει ποιος είναι ο ένοχος και ότι περιμένει από τη Σαουδική Αραβία να του πει ποιος θα είναι ο τρόπος αντίδραση, αφήνοντας για πρώτη φορά υπόνοιες για στρατιωτική απάντηση.
H τιμή του πετρελαίου, κατέγραψε άνοδο της τάξης άνω του 19% με το άνοιγμα της αγοράς για να υποχωρήσει αργότερα στο 10%, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 δολάρια αν η Σαουδική Αραβία δεν κατορθώσει να αποκαταστήσει πλήρως την προσφορά «μαύρου χρυσού».
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +10,11% στα 66,31 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χθες είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακή άνοδο της τάξεως του +19,5% η οποία ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τις αρχές του 1991.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +8,74% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,59 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η ενδοσυνεδριακή άνοδος της προηγούμενης συνεδρίασης ήταν η μεγαλύτερη που είχε καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1998, και συγκεκριμένα κατά +15,5%.
H Aramco εκτιμά ότι οι επιθέσεις στη μονάδα της θα μειώσουν την παραγωγή του βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περισσότερο από 50% ή κατά 5 εκατ. βαρέλια.
Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που πυροδοτεί εκ νέου σενάρια τρόμου για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με αναλυτή της S&P Global Platts ο οποίος μίλησε στο CNBC,  οι επιθέσεις σε κρίσιμες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, θα πλήξουν  αποτελεσματικά τα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα.
Την ίδια ώρα, η Wood Mackenzie εκτιμά ότι η επίθεση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου, καθώς η μείωση της παραγωγής δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τα υπάρχοντα αποθέματα ή από την περιορισμένη δυνατότητα των υπολοίπων χωρών -μελών του ΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με τον Alan Gelder, το γεωπολιτικό ρσίκο επιστρέφει στις αγορές πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης