Κατατέθηκε το ελληνικό αίτημα για πρόωρη εξόφληση των 2,9 δισ. από 8,5 δισ. στο ΔΝΤ

Κατατέθηκε το ελληνικό αίτημα για πρόωρη εξόφληση των 2,9 δισ. από 8,5 δισ. στο ΔΝΤ
Το κείμενο των επιστολών για την πρόωρη μερική εξόφληση του ΔΝΤ συνετάχθη κατόπιν πλήρους συνεννόησης με τους Ευρωπαίους
Τις επιστολές σε Eurogroup και ESM, για την πρόωρη εξόφληση των  των 2,9 δισ. από 8,5 δισ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο των επιστολών συνετάχθη κατόπιν πλήρους συνεννόησης με τους Ευρωπαίους και μετά τις επαφές που είχε στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον ESM με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων αυτών, η Ελλάδα θα βελτίωνε το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους της.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής ανακίνησε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση Τσίπρα.
Τότε όμως υπήρχαν επιφυλάξεις, κυρίως στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκφράστηκαν φόβοι ότι με την πρόωρη αποπληρωμή ο Τσίπρας ήθελε να απαλλαγεί από το ΔΝΤ ως αρχή ελέγχου.
Η ανησυχία αυτή θεωρήθηκε από ορισμένους μεταξύ άνευ αντικειμένου, καθώς το ΔΝΤ θα παραμένει σε κάθε περίπτωση ως θεσμικός πιστωτής.

ΥΠΟΙΚ: Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ εξοικονομεί άμεσα 70 εκατ. ευρώ

Διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών υπήρξε η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την αναγκαία ενημέρωση των ομολόγων του στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προχώρησε σήμερα, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, στην αποστολή των σχετικών επιστολών - αιτημάτων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:
1ον. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.
2ον. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
3ον. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
4ον. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS