Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morgan Stanley: Αναγκαίες οι αμοιβαίες υποχωρήσεις εν όψει του τερματισμού του εμπορικού πολέμου

Morgan Stanley: Αναγκαίες οι αμοιβαίες υποχωρήσεις εν όψει του τερματισμού του εμπορικού πολέμου
ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος
ΗΠΑ και Κίνα θα συνομιλήσουν πάλι για το εμπόριο και φαίνεται πως προς το παρόν η διάθεση έχει βελτιωθεί. Οι χειρονομίες "καλής θελήσεως" ανταλλάχθηκαν για να προετοιμάσουν τον δρόμο για τις συνομιλίες του Οκτωβρίου, κυρίως για την αμερικανική καθυστέρηση στις αυξήσεις των δασμών.
Οι δύο πλευρές διερευνούν "μικρές προσφορές" στα σημαντικά ζητήματα του εμπορικού πολέμου, στοχεύοντας στον τερματισμό της πολιτικής επιβολής των δασμών. Οι συνομιλίες είναι σίγουρα καλά νέα για τις αγορές.
Η αναβολή της επιβολής των δασμών δίνει μια πραγματική δυνατότητα στις δύο πλευρές προς την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Η διαδικασία όμως είναι αρκετά περίπλοκη καθώς οι δύο πλευρές διατηρούν σταθερές τις απόψεις τους σε πολύ βασικά ζητήματα, όπως η επιβολή της νομοθεσίας και το κατά πόσο γρήγορα πρέπει να καταργηθούν οι ισχύοντες δασμοί.
Τα ΜΜΕ ήδη δίνουν πληροφορίες για τις συνομιλίες. Ποια όμως θα είναι μία πραγματικά επωφελής συμφωνία;
Το ζήτημα είναι κατά πόσο μία ρύθμιση τις επόμενες εβδομάδες θα βάλει όριο σε μια "ανθεκτική παύση" στις κλιμακώσεις των δασμών. Στο παρελθόν, οι δασμοί κλιμακώθηκαν επομένως αυτήν την φορά θα πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό.
Αυτό το διαφορετικό θα είναι μία ουσιαστική παραχώρηση σε έναν από τους τρεις παράγοντες: προφανής αδυναμία στα περουσιακά στοιχεία με ρίσκο, αδυναμία στα οικονομικά δεδομένα και στην αύξηση του πολιτικού κινδύνου.
Οποιοδήποτε από αυτά θα δημιουργούσε τα κίνητρα ώστε μία από τις δύο πλευρές να κάνει παραχωρήσεις σε βασικά θέματα.
Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία τέτοια διαλλακτικότητα. Σε όλες τις συζητήσεις των ΜΜΕ και των κυβερνητικών σχολίων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, πουθενά δεν βλέπουμε δηλώσεις που να δείχνουν ότι βασικά ζητήματα ήταν κοντά στην επίλυσή τους.
Οι αγορές μετοχών έχουν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, οι δημοσκοπήσεις για την δημοφιλία του Trump δεν έχουν μειωθεί περαιτέρω τους τελευταίους μήνες και τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν μικτά και στις δύο χώρες. Είναι αλήθεια ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι σύμβουλοι των ΗΠΑ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την οικονομία και την επανεκλογή, αλλά στις ίδιες αυτές εκθέσεις παρατηρείται ότι ο Πρόεδρος δεν μοιράζεται απαραιτήτως αυτές τις απόψεις. Αυτό είναι μια κρίσιμη διάκριση.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε περισσότερη «φτηνή ομιλία» από «πραγματική συμφωνία». Οι διαπραγματευτές θα αφεθούν να αναζητήσουν μια ρύθμιση που να παγιδεύει τις εντάσεις χωρίς να διακυβεύει τις απόψεις των δύο πλευρών. Αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του ζητήματος, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης βασικών ζητημάτων.
Τι πρέπει λοιπόν να περιμένουν οι επενδυτές; Πολλές μεταβολές στο συναίσθημα, αλλά μια τάση προς την κλιμάκωση έως ότου παρεμποδίσουν σαφώς οι αγορές, η οικονομία ή η πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης