Bettel (ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου) προς Johnson: Η Βρετανία είναι υπεύθυνη για το χάος του Brexit, όχι η ΕΕ

Bettel (ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου) προς Johnson: Η Βρετανία είναι υπεύθυνη για το χάος του Brexit, όχι η ΕΕ
«Χρειαζόμαστε περισσότερα από λόγια. [...] Ο χρόνος περνάει, σταματήστε να μιλάτε, ενεργείστε», διεμήνυσε ο Xavier Bettel στον Boris Johnson υψώνοντας τους τόνους
Η Βρετανία είναι υπεύθυνη ώστε να προωθήσει εκείνες τις  λύσεις που θα αποτρέψουν ένα no-deal Brexit και να επιλύσει τα «εσωτερικά προβλήματά της», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Boris Johnson.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα από λόγια.
Χρειαζόμαστε ένα νομικά λειτουργικό κείμενο προκειμένου να εργαστούμε σε αυτό το συντομότερο δυνατόν, εάν θέλουμε να τηρήσουμε την προθεσμία του Οκτωβρίου» επισήμανε ο Bettel μιλώντας σε δημοσιογράφους, την ώρα που διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του.
«Ο χρόνος περνάει, σταματήστε να μιλάτε, ενεργείστε» τόνισε.
Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οι 27 «θα αποδεχθούν οποιαδήποτε στιγμή ότι ευθύνονται (…) για το χάος στον οποίο έχουμε περιέλθει» είπε ο Bettel.
«Μια παράταση αποτελεί επιλογή μονάχα όταν εξυπηρετεί έναν σκοπό» συμπλήρωσε ο ίδιος, περιγράφοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ των Βρετανών και την Ευρωπαίων πολιτών ως «εφιάλτη».
«Δεν μπορείς να κρατάς το μέλλον όμηρο για εσωκομματικά πολιτικά οφέλη» υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, ο οποίος στεκόταν δίπλα στο άδειο βήμα, όπου υποτίθεται θα βρισκόταν ο Johnson.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναχώρησε αμέσως μετά τη συνάντηση, συνοδευόμενος από τις αποδοκιμασίες και τα γιουχαΐσματα των διαδηλωτών.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι» εκ μέρους του Λονδίνου, όπως, εξάλλου, είχε διαπιστώσει με λύπη, νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Μην κάνετε την Ευρωπαϊκή Ένωση τον κακό της ιστορίας» δήλωσε ο Bettel, υψώνοντας τους τόνους, απευθυνόμενος στον Βρετανό ομόλογό του.
Από την πλευρά του, ο Boris Johnson διατύπωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο την εκτίμηση ότι υπάρχει «μια καλή πιθανότητα συμφωνίας» με το Brexit, όμως πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να «κινητοποιηθεί», όπως υπογράμμισε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κάθε συμφωνία εξόδου «θα απαιτήσει την κινητοποίηση» της ΕΕ.
Ερωτηθείς σχετικά με την απουσία του από την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Xavier Bettel, ο συντηρητικός πολιτικός επικαλέστηκε τη διαδήλωση κατά του Brexit που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα.
«Θα υπήρχαν ξεκάθαρα πολλά γιουχαΐσματα και πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας θα πνίγονταν (από τον θόρυβο)», υποστήριξε.
Ο Boris Johnson εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει «αρκετός χρόνος για τη σύναψη μια συμφωνίας έως τη 17η και 18η Οκτωβρίου», την ημερομηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, που θεωρείται από πολλούς ως η Σύνοδος της τελευταίας ευκαιρίας.
«Ναι, υπάρχει καλή πιθανότητα μιας συμφωνίας, μπορώ να διακρίνω τη μορφή της.
Όλος ο κόσμος μπορεί να δει περίπου ό,τι μπορεί να γίνει» διαβεβαίωσε.
«Όμως, αυτό θα απαιτούσε την κινητοποίηση (των Βρυξελλών) και θα πρέπει το σύστημα μέσω του οποίου η ΕΕ θα μπορούσε να ελέγχει τη Βρετανία, μετά την έξοδό μας, δηλαδή το backstop, να εξαφανιστεί» επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS