Κύρτσος για επίθεση στην Aramco: Σε κίνδυνο το στοίχημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη εάν πάρουν φωτιά οι τιμές των καυσίμων

Κύρτσος για επίθεση στην Aramco: Σε κίνδυνο το στοίχημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη εάν πάρουν φωτιά οι τιμές των καυσίμων
Θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ
Την θέση ότι εάν πάρουν φωτιά οι τιμές των καυσίμων λόγω της κρίσης στις διεθνείς αγορές κατόπιν της επίθεσης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία θα τεθεί σε κίνδυνο το στοίχημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη διατύπωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κύρτσος.
«Είναι το ξεκίνημα μιας επικίνδυνης διαδικασίας αυτό που συνέβη.
Έχουμε τη Σαουδική Αραβία που ηγείται στρατευμάτων στην Υεμένη και είναι κατά των ανταρτών Χούτι, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εμφανίζονται τώρα να έχουν τα μέσα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να χτυπάνε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της μεγαλύτερης εξαγωγικής χώρας του ΟΠΕΚ.
Ως Ελλάδα έχουμε τεράστια εξάρτηση από εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επομένως εάν οι τιμές τους ανέβουν καταλαβαίνουμε τι προβλήματα θα δημιουργηθούν στην οικονομία μας, πέρα από την ευρύτερη αποσταθεροποίηση.
Η κυβέρνηση θα περιμένει λίγο να δει πώς θα πάνε τα πράγματα, και θα εξετάσει τι δυνατότητες υπάρχουν εάν δει ότι παίρνουν φωτιά οι τιμές των καυσίμων καθώς θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα, γιατί διαφορετικά θα κάτσει πάρα πολύ η οικονομία κι όλο το στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, επομένως μια ανάπτυξη που δε θα μπορεί να πάει ο άλλος από την Αθήνα στη Λαμία, γιατί τα καύσιμα θα έχουν ξεφύγει, δεν θα μπορεί να υπάρξει» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Κύρτσος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη στα τέλη του μήνα.
«Και οι δύο είναι απρόβλεπτοι, δηλαδή δεν είναι όπως πήγαινες παλιά στον Obama και ήξερες πάνω - κάτω ποια ήταν η πολιτική.
Δεν μπορείς να κάνεις και ασφαλή πρόγνωση, διότι ο Trump έχει μία πολιτική, η οποία είναι σαφώς κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκρούεται με την Κίνα, αλλά συγκρούεται με την Κίνα στα οικονομικά, τα τεχνολογικά, τα ψηφιακά, χωρίς να θέλει τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που λέγαμε παλιά "Δύση" για τον Trump δεν ισχύει» είπε ο κ.Κύρτσος, ενώ για τον Τούρκο Πρόεδρο παρατήρησε ότι «παίζει μεγάλο πολιτικό παιχνίδι», «και μάλιστα με έναν επιθετικό τρόπο σε βάρος μας», ενώ παρά το ό,τι του ασκείται διεθνώς κριτική για τις πολιτικές του σε πολλούς τομείς «σε τελική ανάλυση επικρατεί μια Realpolitik ως κυνισμός που διευκολύνει την Άγκυρα».
Σχετικά με τις οικονομικές προσδοκίες από τις επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο κ. Κύρτσος επισήμανε ότι «ένα καλό οικονομικό επιχειρηματικό κλίμα υπάρχει ήδη».
«Το θέμα είναι πώς θα μετατραπεί σε επενδύσεις.
Υπάρχει μια παράδοση -θυμάμαι και τις αντίστοιχες επισκέψεις του κ. Τσίπρα- διάφοροι Ελληνοαμερικάνοι να είναι πλούσιοι στα λόγια και φτωχοί στις επενδύσεις.
Επομένως, αν μπορέσει ο Μητσοτάκης να σπάσει αυτή την αρνητική παράδοση θα είναι πάρα πολύ καλό.
Πλέον δε θέλουμε μόνο επενδύσεις στο χρέος μας, θέλουμε επενδύσεις παραγωγικές.
Γιατί πλέον το χρέος μας έχει γίνει περιζήτητο λόγω της κατάρρευσης -διεθνώς- των επιτοκίων από την ποσοτική χαλάρωση του Draghi.
Πλέον θέλουν όλοι να μπουν στο ελληνικό χρέος που έχει κάποια απόδοση [...]
Όμως, η κοινωνία μας και η οικονομία δεν κρίνονται από το χρέος, κρίνονται από το αν φτάσουν διάφοροι να δεσμεύσουν κεφάλαια για 10-20 χρόνια σε παραγωγικές επενδύσεις και αυτό είναι το στοίχημα» τόνισε ο κ.Κύρτσος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS