Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ - Άρνηση από Γερμανία και Γαλλία - UBS, Bruegel: Δεν υπάρχει διάθεση για διαπραγματεύσεις

tags :
Αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ - Άρνηση από Γερμανία και Γαλλία - UBS, Bruegel: Δεν υπάρχει διάθεση για διαπραγματεύσεις
Κάποιες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν τα όρια για το χρέος και το έλλειμμα, ενώ κάποιες άλλες αποκλείουν το ενδεχόμενο 
Λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει πλέον το σενάριο αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ κάτι που θα έδινε ανακούφιση και στην ελληνική κυβέρνηση και πιθανότητα θα ήταν ακόμα ένα επιχείρημα για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων.
Επί του παρόντος, οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι το έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ή χρέος άνω του 60%.
Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που πιστεύουν ότι αυτά τα όρια πρέπει να αλλάξουν ώστε να υπάρχουν περιθώρια για περισσότερες δαπάνες αλλά και κάποιες άλλες που αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο.
«Δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση για μεγάλες συζητήσεις» δηλώνει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων.
Κάποιες χώρες πιστεύουν ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να βασίζονται σε επαληθευμένους τύπους.
Για παράδειγμα, επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί το κενό παραγωγής των κρατών μελών - τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής παραγωγής μιας οικονομίας και της μέγιστης δυνατής παραγωγής της.
Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο υπολογισμού, κάτι που καθιστά δυσκολότερη την εφαρμογή των κανόνων.
«Η διάθεση για αλλαγή των κανόνων είναι πολύ περιορισμένη» υποστηρίζει ο Guntram Wolff από το think tank Bruegel και συμπληρώνει «ναι, υπάρχει κάποια αναγνώριση ότι οι κανόνες δεν λειτουργούν, αλλά υπάρχει και μεγάλη πολιτική άρνηση για πραγματική συζήτηση όσον αφορά αυτό το ζήτημα.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο CNBC, Γαλλία και Γερμανία -για παράδειγμα- πιστεύουν ότι υπάρχουν άλλα θέματα πιο σοβαρά που πρέπει να λυθούν.
Από την πλευρά του, ο Ricardo Garcia από τη UBS δηλώνει ότι η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ μεγαλώνει το χάσμα.
Η απόκλιση των απόψεων μεταξύ των διαφόρων χωρών είναι «ό,τι συμβαίνει σε μια ημιτελή δημοσιονομική ένωση» είπε και συμπλήρωσε ότι η καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης «καθιστά την ευρωζώνη λιγότερο ανθεκτική και επομένως λιγότερο ελκυστική», βραχυπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης