Η επίθεση στη Saudi Aramco πανικοβάλλει τη Fed – Πρώτη δημοπρασία overnight repos από το 2009, λόγω ανησυχιών για τη ρευστότητα των τραπεζών

Η επίθεση στη Saudi Aramco πανικοβάλλει τη Fed – Πρώτη δημοπρασία overnight repos από το 2009, λόγω ανησυχιών για τη ρευστότητα των τραπεζών
Η δημοπρασία θα φθάσει στο επίπεδο των 75 δισ. δολαρίων
Σε… πανικό θα πρέπει να βρίσκεται η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς τα επιτόκια overnight repos… ξεφεύγουν από τους στόχους που έχει θέσει, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, να ανακοινώνει την πρώτη δημοπρασία overnight repos από το 2009 και μάλιστα συνολικού ύψους 75 δισ. δολαρίων
Στόχος να οδηγήσει τα επιτόκια μεταξύ της κλίμακας 2% και 2,25%.
Η όλη διαδικασία θα γίνει με κορυφαίους παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς και θα ολοκληρωθεί σήμερα (17/9).
Κάθε primer dealer που θα συμμετάσχει θα μπορεί να τοποθετηθεί έως του ποσού των 10 δισ. δολαρίων.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να ενισχυθούν τα αποθεματικά των τραπεζών αλλά και να μειωθούν τα όποια προβλήματα στη χρηματοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε ολοκλήρωση της διαδικασίας, λόγω κάποιων τεχνικών προβλήματων, με τα τελικά έσοδα να φθάνουν στα 53,1 δισ. δολάρια.
Image

Η Aramco αλλάζει τα δεδομένα

Την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι η επίθεση στην Aramco έχει αλλάξει άρδην τις διαθέσεις της Fed, καθώς υποχωρούν σημαντικά οι πιθανότητες να ανακοινώσει αύριο 18/9 μία νέα μείωση επιτοκίων.
Σύμφωνα με το εργαλείο Fed Rate Monitor του Investing.com, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων έχουν υποχωρήσει στο 64,6% από 94,6% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι οι πιθανότητες να μείνουν αμετάβλητα φθάνουν στο 35,4%.
Εκτός από την κρίση στην αγορά πετρελαίου, οι προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επηρεάστηκαν επίσης από την άνοδο του πληθωρισμού και από την πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα.
Image
Άλλωστε η αποφυγή μιας κλιμάκωσης στην εμπορική διαμάχη, αποτελεί το «κλειδί» για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed πραγματοποιεί διήμερη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε σήμερα 17/9 και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 18/9, όπου θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σπάνιο άλμα 250 μ.β. στο overnight επιτόκιο repo στις ΗΠΑ προμηνύει χάος στις αγορές

Μια ασυνήθηστη κίνηση στην αγορά overnight repo έχει θέσει σε επιφυλακή τους traders παγκοσμίως, με τους αναλυτές της εξειδικευμένης ΒΜΟ να προειδοποιούν ότι προμηνύεται... χάος.
Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπήρξαν ενδείξεις ότι μια «καταιγίδα χρηματοδότησης σε δολάρια» θα υπάρξει στις ΗΠΑ εν μέσω μιας σειράς συγκλινουσών πηγών πίεσης.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση τον Αύγουστο - που εκδηλώνονται με τη μορφή της αναστροφής της καμπύλης των ομολόγων, τα χρήματα που κρύβονται σε repo, κράτησαν υπό έλεγχο τις πιέσεις χρηματοδότησης.
Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα υπήρξαν σαφή σημάδια πιέσεων στη χρηματοδότηση εξαιτίας σημαντικών διακανονισμών τοκομεριδίων και της επικείμενης φορολόγησης εταιρικών φόρων στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Εκεί αποδίδεται και η μεγάλη διακύμανση στο γενικό επιτόκιο επαναγοράς γενικής εξασφάλισης, καθώς από το 2,25% έφτασε στο 4,750% καταγράφοντας άνοδο 250 μονάδων βάσης.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη κίνηση από τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Σχολιάζοντας τη σημερινή συγκλονιστική κίνηση, ο αναλυτής Jon Hill, της BMO, δήλωσε ότι «οι ασφαλισμένες αγορές χρηματοδότησης σαφώς δεν λειτουργούν καλά», προσθέτοντας ότι ένα άλμα σαν αυτό, που δεν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής περιόδου στο τέλος του τριμήνου, «συνορεύει με το χάος».
"Περιττό να πούμε ότι μια τέτοια κίνηση - χωρίς σαφή καταλύτη - αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι συνθήκες στις αγορές χρηματοδότησης μιας ημέρας έχουν μόλις διαταραχθεί", πρόσθεσε.
Η άνοδος υποδηλώνει ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι ασταθείς, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης της προσφοράς του Δημοσίου, των διογκωμένων ισολογισμών των trader, των κανονιστικών θεμάτων και ενός τραπεζικού συστήματος όπου τα αποθέματα είναι λιγοστά.
Εάν οι πιέσεις στη χρηματοδότηση παραμείνουν, συνεπάγεται απώλεια ελέγχου των αγορών χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο λόγος της έκρηξης της GC Repo είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που περιλαμβάνουν την εξόφληση των δημοπρασιών κουπονιών που οδήγησαν εξασφαλίσεις στην αγορά repo.
Αλλά ο μεγαλύτερος λόγος για την ξαφνική έλλειψη δολαρίου είναι ότι, όπως συζητήθηκε εκτενώς, μετά την πρόσφατη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πιέζει επιθετικά την ταμειακή του ισορροπία υψηλότερα, ενώ εξαντλεί το ποσό των τραπεζικών αποθεμάτων στο σύστημα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS