Υπόθεση Novartis - Μητσοτάκης: Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια - Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο

Υπόθεση Novartis - Μητσοτάκης: Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια - Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο
Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αφήνοντας εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα
Το βάρος του φιάσκου της υπόθεσης Novartis θα σηκώσει τελικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος μπαίνει στο στόχαστρο της κυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίζει να αφήσει εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα, προφανώς σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η πολιτική πόλωση. 
«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια.
Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με συνεργάτες του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, η κυβέρνηση θα εισηγηθεί τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου.
«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.
«Ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι η Προανακριτική διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και για την υποβολή σχετικού αιτήματος απαιτείται η συγκέντρωση 30 υπογραφών.
Για την ιστορία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε και έχει πολύ καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναγάγει σε προσωπικό θέμα την υπόθεση Novartis (σσ. ο ίδιος φέρεται να έχει εμπλοκή στην υπόθεση) ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι λέγοντας «θα τους πάω μέχρι τέλους» δεν απευθύνεται μόνο στον Αλέξη Τσίπρα.
Αντιθέτως φέρεται να αφορά κυρίως τον κ. Παπαγγελόπουλο.

ΣΥΡΙΖΑ: Φθηνός τακτικισμός από Μητσοτάκη - Είναι διπλά δειλός

«Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός.
Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη.
Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει.
Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία», καταλήγει.

Λοβέρδος για Novartis: Ο Τσίπρας επωφελήθηκε πολιτικά από την ενοχοποίηση προσώπων

Για πολιτικά οφέλη από την υπόθεση Novartis, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά προσέθεσε ότι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να απορά μόνο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο και όχι τον πρώην πρωθυπουργό.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «Δεν πρέπει ο πολιτικώς επωφεληθείς από αυτή την ιστορία, που είναι ο κ. Τσίπρας, να ταυτιστεί με αυτόν που είναι μπορεί ο ηθικός αυτουργός της σκευωρίας, δηλαδή τον κ. Παπαγγελόπουλο.
«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ηθικό αυτουργό, που φέρεται να είναι ο Παπαγγελόπουλος και στον επωφεληθέντα.
Ανήκει στους επωφεληθέντες ο κ. Τσίπρας.
Να μην γλιστρήσουμε σε λύση εξεταστικής, γιατί γίνεται για τα πράγματα, όχι για τα πρόσωπα, συνεπώς εκεί ο Τσίπρας θα διεκδικούσε ρόλο διογκωμένο… Θα ήθελε να γίνει η αφελής κίνηση εναντίον του
«Αν ήθελε, με τον αριθμό των βουλευτών που έχει, θα μπορούσε να προτείνει μόνος του εξεταστική… Θέλει διογκωμένο ρόλο για να βρει αντιπολιτευτικό στίγμα».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, των δυο επίκουρων εισαγγελέων της Χρ. Ντζουρα και Στ. Μανώλη, αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος..
Στις δηλώσεις του τόνισε ακόμη ότι «Ο κ. Τσίπρας υπέπεσε σε τεράστιο σφάλμα…
Παραμονές εκλογών στον ΣΚΑΪ έκανε το τεράστιο σφάλμα να πει ότι η Νovartis σε ό,τι αφόρα τα ομολογά που πήρε αντί των οφειλών του δημοσίου είχε εσωτερική ενημέρωση και προεξοφλούσε τα ομολογά αυτά.
Κατηγορία ψευδομάρτυρα κουκουλοφόρου που υποτίθεται ότι αφορούσε το 2010 που ως κυβέρνηση δεν είχαμε σκοπό περικοπή και κούρεμα ομολόγων PSI, οποίος το ήξερε ήταν μάγος και προφήτης»
«Η εισαγγελία το έφαγε ως πλήρως αναληθές και γελοίο… Αρά άλλος ο πολιτικώς επωφεληθείς και επωφελούμενος, κι άλλος αυτός που ηθικά οργάνωσε μια σκευωρία, είναι ποινική διάκριση.
Άλλο αναμείχθηκε, του άρεσε, το έκρινε ως επωφελές, έδωσε το πράσινο φως βάσει πληροφοριών του μεταφέροντος, κι άλλο οργάνωσε βάσει των πληροφοριών που έχουμε τώρα...» σημείωσε.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος, η μήνυσή του δεν αφόρα μόνο την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη.  
Κατονόμασε και τον κ. Παπαγγελόπουλο ως άνθρωπο που συμβούλευε την (τέως εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς) κ. Ράικου να γίνει αυτό που υπέστην εγώ: «στείλτους κι άστους να αθωωθούν παρακάτω της έλεγε».
Για τη σύγκρουση της κ. Τουλουπάκη με τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Αγγελή και την κ. Ράικου σχολίασε με νόημα ότι «εισαγγελείς, ανώτατοι μάλιστα, να έχουν μεταξύ τους διενέξεις, πρέπει να έχουν γίνει πολλά όλα αυτά τα χρόνια από πλευράς παρεμβατισμού από την (τότε) κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη που έχουμε αυτές τις εκρήξεις...
Άλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω».

Μπακογιάννη: Τεράστιο το φιάσκο ΣΥΡΙΖΑ για Novartis 

Για τεράστιο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπόθεση της Novartis έκανε λόγο η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι ο κ.Παπαγγελόπουλος ως μη πολιτικό πρόσωπο πρέπει να κριθεί από την τακτική Δικαιοσύνη.
«Η υπόθεση ήταν ένα τεράστιο πολιτικό φιάσκο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως ήταν και μια υπόθεση που πλήγωσε το πολιτικό σύστημα και πλήγωσε πάρα πολύ δέκα ανθρώπους.
Κατά τη γνώμη μου ήταν στημένο.
Υπέφεραν τρομερά, ξέρω τι θα πει, όχι να σε κοιτάνε μόνο οι αντίπαλοι αλλά και οι δικοί σου με ερωτηματικά στα μάτια.
Θεωρώ ότι ο κόσμος πιστεύει ότι όλες αυτές οι εξεταστικές δεν βγάζουν τίποτα άλλο παρά ένα πολιτικό αποτέλεσμα.
Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος από τη στιγμή που δεν έχει ασυλία, πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του.
Αν προκύψουν από τη δικογραφία του Παπαγγελόπουλο στοιχεία τα οποία αφορούν άλλους πολιτικούς, τότε να το δούμε σε επίπεδο πλέον νόμου.
Αυτή είναι η γνώμη μου.
Το τεκμήριο αυτή τη στιγμή το έχει η δικαιοσύνη.
Ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή, τώρα, είναι εκτός κάδρου.
Αν προκύψουν στοιχεία τα οποία να αφορούν τον κ. Τσίπρα, βεβαίως να έρθει ο κ. Τσίπρας.
Κουκούλωμα της υπόθεσης δεν αντέχεται» υποστήριξε η κα.Μπακογιάννη, η οποία ερωτηθείσα για τη δήλωση Σαμαρά ότι θα φτάσει μέχρι τέλους την υπόθεση, είπε ότι «δεν έχω συζητήσει και δεν ξέρω την άποψη του, όμως την εικόνα του Τάκη Πικραμμένου να καλεί στη Βουλή δεν θα την ξεχάσω ποτέ».
«Αυτή η ιστορία πλήγωσε τους ανθρώπους, τις οικογένειές τους και το κόμμα μου.
Μας πλήγωσε τρομερά και μας ενδιαφέρει να φτάσουμε στην άκρη την υπόθεση και να φανεί ο υπαίτιος» τόνισε η κα.Μπακογιάννη, η οποία κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσειςΤσίπρα, ο οποίος απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη είπε από τη ΔΕΘ «αν τολμάει ας κάνει εξεταστική», τόνισε ότι «τα νταηλίκια του ο Τσίπρας να τα κάνει εκεί που τον παίρνει. Νταηλίκια στη Θεσσαλονίκη δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις. Να δω όταν θα κληθεί από την τακτική δικαιοσύνη τι θα κάνει».

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκδικηθεί το ΣΥΡΙΖΑ γιατί ανέδειξε το σκάνδαλο Novartis

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να εκδικηθεί το ΣΥΡΙΖΑ γιατί ανέδειξε το σκάνδαλο Novartis υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση αν προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια να έχει το θάρρος να αναλάβει και την πολιτική ευθύνη.
«Πρόκειται για ένα πανθομολογούμενο, διεθνές σκάνδαλο.
Στην Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για πάνω από 20 χώρες, γίνονταν υπερτιμολογήσεις που οδηγούσαν σε υπερκέρδη τη Novartis σε όλη την Ευρώπη.
Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε και κατηγορηθήκαμε ότι αναδείξαμε πολιτικά το σκάνδαλο και συνολικά το "πάρτι" στο φάρμακο.
Δεν είμαστε δικαστές, η Δικαιοσύνη κάνει διεξοδική έρευνα.
Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να διαδραματίζεται ένα δεύτερο σκάνδαλο από την πλευρά της κυβέρνησης, για να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση της υπόθεσης.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ανέδειξε το σκάνδαλο» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Χαρίτσης.
Απαντώντας στο ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, ο κ.Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «αν τελικά προχωρήσει η κυβέρνηση σε τέτοια ενέργεια, να έχει το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη».
«Πρώτα όμως πρέπει να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, να δουν σε ποιες πιέσεις θα ενδώσουν και σε ποιες θα αντισταθούν.
Εμείς είμαστε εδώ, δεν κάνουμε πίσω.
Θα διερευνήσουμε όλες τις πτυχές της υπόθεσης σε βάθος» είπε ο κ.Χαρίτσης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για τα θέματα της οικονομίας.
«Το κοινωνικό μέρισμα το δώσαμε στο τέλος του χρόνου το 2016, το 2017 και το 2018.
Αυτό που δώσαμε πριν από τις εκλογές ήταν 13η σύνταξη.
Η κυβέρνηση συγχέει δύο ανόμοια πράγματα.
Από το μέτρο του κοινωνικού μερίσματος στηρίχθηκαν 1,5 εκατ. πολίτες.
Τον Μάιο του 2019 ανακοινώσαμε μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης.
Είχαμε πει ότι εφόσον είχαμε δημοσιονομική δυνατότητα δεν δίνουμε επίδομα, αλλά μόνιμη στήριξη με τη μορφή της 13ης σύνταξης.
Τώρα, η κυβέρνηση δεν συνεχίζει αυτό το μέτρο και ταυτόχρονα λέει ότι δεν θα δώσει φέτος το κοινωνικό μέρισμα, που δόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό, δεν ήταν έκτακτα ή παροχολογία.
Το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν την ενδιαφέρει να ενισχύσει τα μικρομεσαία ή ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, αλλά τα υψηλότερα εισοδήματα» υποστήριξε ο κ.Χαρίτσης.

Χρηστίδης (ΚΙΝΑΛ): Χρειάζεται έρευνα σε βάθος - Περιμένουμε τα στοιχεία από τη Δικαιοσύνη

Την θέση ότι χρειάζεται έρευνα σε βάθος για την υπόθεση της Novartis διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Π. Χρηστίδης, ο οποίος είπε πως το ΚΙΝΑΛ θα διαμορφώσει τη θέση και τη στάση του όταν λάβει υπόψη όλες τις πληροφορίες.
«Η πάγια θέση μας για την πολιτική ζωή του τόπου είναι πως η διαφάνεια και η δικαιοσύνη πρέπει να ισχύει για τους πάντες, πάντα και παντού.
Είναι προφανές πως στην υπόθεση Novartis χρειάζεται έρευνα σε βάθος.
Περιμένουμε, λοιπόν, το φάκελο στην Βουλή, για να δούμε όλα τα στοιχεία που αναφέρονται και αναλόγως θα πράξουμε» είπε ο κ.Χρηστίδης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS