Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρωσία – Κίνα διεξάγουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στη Δύση

Ρωσία – Κίνα διεξάγουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στη Δύση
Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα πλαίσια του Συμφώνου της Σαγκάης, φέτος όμως η έκταση, η κλίμακα και η συμμετοχή των κρατών αποτελούν ρεκόρ 10ετίας - όσο μεγαλύτερη η κλίμακα, τόσο ισχυρότερο το μήνυμα
Η Ρωσία πραγματοποιεί σειρά στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας με την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν, σε μια προσπάθεια να στείλουν ισχυρό μήνυμα στρατιωτικής ικανότητας και ετοιμότητας στη Δύση.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται ετησίως, ωστόσο η Ρωσία φρόντισε φέτος να τις αναβαθμίσει, προσκαλώντας τις δυνάμεις της Κίνας, της Ινδίας, του Πακιστάν, καθώς και των Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, τα κράτη μέλη που απαρτίζουν το Σύμφωνο της Σαγκάης, να συμμετάσχουν στις ασκήσεις.
Στις ασκήσεις συμμετέχουν 128.000 στρατιωτικοί, πάνω από 20.000 όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός, περίπου 600 αεροσκάφη και μέχρι 15 πλοία και σκάφη υποστήριξης, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα της στρατιωτικής διοίκησης και των στρατευμάτων στην κεντρική στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας γι΄αυτό και ονομάστηκαν «Tsentr-2019» (Κέντρο-2019), ενώ μέσα στο πρόγραμμα είναι η δοκιμή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας στην Αρκτική.
Οι ασκήσεις «Tsentr» 2019 είναι ένα προσεκτικά χορογραφημένο στρατιωτικό θέαμα, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, αλλά κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα όπου πραγματοποιούνται οι πιο καίριες από άποψης στρατηγικής διοίκησης και πεδίου επιχειρήσεις, μεταξύ των στρατιωτικών αναλυτών καλείται ως η «καυτή φάση».
Ερωτώμενος ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoygu, διευκρίνησε πως οι  στρατηγικές στρατιωτικές ασκήσεις δεν έχουν στόχο άλλες χώρες, στόχος τους είναι η αντιμετώπιση απειλών από τη διεθνή τρομοκρατία.
Αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι ασκήσεις σχεδιάζονται επίσης για να δείξουν τη στρατιωτική δύναμη και τις ικανότητες της Ρωσίας, να προβάλλουν τα όπλα της για εμπορικούς σκοπούς και, κυρίως, να αποστέλλουν ένα αναμφισβήτητο μήνυμα στη Δύση.
«Αυτό είναι πολύ ένα αντι-αμερικανικό μήνυμα, ένα αντιδυτικό μήνυμα ότι η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη και μπορεί να συνυπάρξει και συνεργαστεί με έναν δυνητικό αντίπαλο, δεδομένου ότι η Κίνα θεωρείται σε μεγάλο βαθμό τόσο φίλος όσο και εχθρός - δυνητικός ανταγωνιστής στα ρωσικά συμφέροντα το μέλλον», δήλωσε ο Mathieu Boulegue, ερευνητής του προγράμματος της Ρωσίας και της Ευρασίας στο Chatham House.
«Το μήνυμα είναι απολύτως σαφές, όταν πρόκειται για τη Ρωσία», καθώς το μήνυμα που θέλει να περάσει στη Δύση είναι πως, «δεν είμαστε μόνοι, έχουμε πολλούς εταίρους, δεν είμαστε απομονωμένοι, οπότε όσες προσπάθειες προσπαθεί να πράξει η Δύση εναντίον μας είμαστε ακόμα σε θέση να έχουμε ισχυρές στρατιωτικές συμμαχίες με την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν», είπε.

Επίδειξη και προειδοποίηση:
Εμπειρογνώμονες όπως ο Boulegue βλέπουν τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις με σκεπτικισμό, ειδικά όταν πρόκειται για τον αριθμό στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού που εμπλέκονται.
Τα στοιχεία και οι αριθμοί «είναι εδώ για να δείξουν τη δύναμη του ρωσικού στρατού», διευκρινίζει ο Boylegue, σημειώνοντας ότι κάθε είδους στρατιωτική άσκηση που λαμβάνει χώρα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μέρος του «Tsentr», και ως εκ τούτου να διογκωθεί το μέγεθος της άσκησης.
Και με την συμμετοχή της Κίνας (όπως και πέρυσι), η Ρωσία αποφεύγει ατυχήματα που θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Οι ασκήσεις συνιστούν επίσης ένα τρόπο για να επιδείξει, η Ρωσία, τα στρατιωτικά της επιτεύγματα σε δυνητικούς αγοραστές όπλων, αν και το πιο σημαντικό στοιχείο των φετινών ασκήσεων, είναι η συμμετοχή της Κίνας, δήλωσε ο Boulegue.
Οι ασκήσεις αυτές δεν αποτελούν ένδειξη μιας νέας στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των δύο κρατών, αλλά μια κοινή τους επιδίωξη οικοδόμησης σταθερών δεσμών, μπροστά σε μια πιο απρόβλεπτη «έκδοση» των ΗΠΑ, παραμένοντας ωστόσο και δυνητικοί ανταγωνιστές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
«Αυτό που κάνει πραγματικά η Ρωσία εδώ είναι να εδραιώσει το υφιστάμενο καθεστώς και να επαναπροσδιορίσει τη σύνδεσή της με την Κίνα, η οποία προσπαθεί να επενδύσει στον τομέα της ασφάλειας στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Boulegue, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις Ρωσίας – Κίνας δεν είναι μια στρατηγική συμμαχία τώρα ... Αυτό που δείχνει είναι απλά μια ουσιαστική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης