Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς πρόωρες εκλογές η Ισπανία - Καμία συμφωνία στη συνάντηση του βασιλιά Felipe με τα κόμματα

Προς πρόωρες εκλογές η Ισπανία - Καμία συμφωνία στη συνάντηση του βασιλιά Felipe με τα κόμματα
Προς τις τέταρτες εκλογές σε τέσσερα χρόνια η Ισπανία
Όπως έχει διαφανεί εδώ και καιρό, η Ισπανία πηγαίνει για νέες εκλογές.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Pedro Sanchez, από τις 28 Απριλίου που διεξήχθησαν οι εκλογές, δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους αριστερούς του Unidas Podemos.
Η Ισπανία λοιπόν βρίσκεται μπροστά στην τέταρτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα τεσσάρων ετών, καθώς δεν υπάρχει κανένα σημάδι σύγκλισης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Οι πολιτικοί και οι πηγές από όλες τις πλευρές την έθεσαν υπό αμφισβήτηση τις πιθανότητες να πέντε μήνες ασυμφωνίας να βρουν διέξοδο. Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι νέες εκλογές θα γίνουν στις 10 Νοεμβρίου.
Η Ισπανία, η οποία έχει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ της ευρωζώνης, βρίσκεται σε πολιτικό κενό από τότε που οι σοσιαλιστές (PSOE) του Pedro Sanchez επικράτησαν στις εκλογές του Απριλίου του 2019, αλλά απέτυχαν να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι ατελείωτες διαβουλεύσεις με το Podemos του Pablo Iglesias δεν έχουν καταλήξει πουθενά και τώρα εμφανίστηκε το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos να προτείνει βοήθεια στον Sanchez ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
Ο Sanchez απέρριψε τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Rivera των Ciudadanos λέγοντας πως ήδη το PSOE τις πληροί.
Ο Rivera μάλιστα ειρωνεύτηκε τον Sanchez στο twitter γράφοντας πως "η απάντηση Sanchez είναι πραγματικά αστεία. Τον καλώ να σεβαστεί το Σύνταγμα και να επιτρέψει την απεμπλοκή της Ισπανίας [...]. Αναρωτιέμαι αν ντρέπονται καθόλου".
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (P.P.), το οποίο ήταν δεύτερο στις εκλογές του Απριλίου, δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά του Sanchez.
Όλοι οι ηγέτες των κομμάτων συναντήθηκαν με τον βασιλιά Φελίπε προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι τον Pedro Sanchez. Ο ένας ηγέτης κατηγορούσε τον άλλον ότι ουσιαστικά δεν επιθυμεί καμία συνεργασία.
Ο Pablo Iglesias, ηγέτης των Unidas Podemos, επιβεβαίωσε μετά από συνάντηση με τον βασιλιά ότι θα υποστηρίξει τον Sanchez μόνο εάν συμφωνεί με μια κυβέρνηση συνασπισμού. Οι Σοσιαλιστές έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απορρίπτοντας τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το Podemos.
Μάλιστα σήμερα ο ηγέτης του Podemos πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως "τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως το PSOE προτιμάει να συνεργαστεί με τους Ciudadanos και όλη η κατάσταση των τελευταίων μηνών ήταν απλά μια απάτη".
Σύμφωνα με την El Pais, ο Felipe έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θα περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή μήπως υπάρξει κάποια συμφωνία.
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης