Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Ο παράγοντας-κλειδί που μπορεί να φέρει την ανατροπή στις εκλογές - Tο πρόβλημα που δεν έλυσε ο Netanyahu

tags :
Ισραήλ: Ο παράγοντας-κλειδί που μπορεί να φέρει την ανατροπή στις εκλογές - Tο πρόβλημα που δεν έλυσε ο Netanyahu
Δεν είναι η άμυνα και η ασφάλεια που θα καθορίσουν την έκβαση του αποτελέσματος των εκλογών στο Ισραήλ, είναι οι οικονομικές και βαθιά πολιτισμικές ανισότητες της ισραηλινής κοινωνίας
Το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές εξαναγκάστηκαν χάρη σε μια στρατιωτική διαμάχη το κάνουν να φανεί πως η άμυνα και η ασφάλεια είναι οι καταλύτες και τα βασικά ζητήματα που καθοδήγησαν την ψήφο των Ισραηλινών εκλογέων.
Αν κοιτάξει κάποιος βαθύτερα θα δει ότι η ασφάλεια είναι μόνο η μία πλευρά του ζητήματος και η άλλη είναι η οικονομική ανισότητα που έχει επηρεάσει τα εισοδήματα, όπως και η πολιτιστική ανισότητα στην ισραηλινή κοινωνία, ζητήματα εξίσου απειλητικά για το μέλλον του Ισραήλ όπως η Χαμάς ή το Ιράν.
Το πλέον σημαντικό στοιχείο αυτών των εκλογών στο Ισραήλ είναι η «υπερβολή».
Οι εθνικές εκλογές τον Απρίλιο οδήγησαν σε μια λεπτή πολυφωνία για το κόμμα Likud του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, αλλά σε μια σαφέστερη πλειοψηφία για όλα τα διάφορα κόμματα της δεξιάς.
Ο Netanyahu έχει τους αφοσιωμένους οπαδούς του, αλλά μεγάλο μέρος της εκλογικής του επιτυχίας εξαρτήθηκε ως και τις προηγούμενες εκλογές από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ο μόνος πολιτικός που μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα.
Στην ποιότητα του ιδίου και των κυβερνήσεων των οποίων ηγήθηκε στη διάρκεια της 10ετούς θητείας του ως πρωθυπουργός, γεγονός που αποτελεί και ρεκόρ, αποδίδονται τα πολιτικά εύσημα της βελτίωσης της συνολικής κατάστασης του Ισραήλ, ειδικά σε σύγκριση με τις τακτικές τρομοκρατικές επιθέσεις που υπέστη ο άμαχος πληθυσμός στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Likud κέρδισε αυτόν τον πλουραλισμό τον Απρίλιο, και επίσης για ποιο λόγο κατέχει σταθερά ένα μικρό προβάδισμα στις περισσότερες προεκλογικές δημοσκοπήσεις.
Αλλά αυτές οι δεύτερες εκλογές κατέστησαν απαραίτητες όταν το δεξιό κόμμα Yisrael Beiteinu, με επικεφαλής τον Ρώσο μετανάστη Avigdor Liberman, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς κάποιες βασικές παραχωρήσεις από τον Netanyahu.
Ο Liberman συνέχισε να απαιτεί από τον Netanyhau να εκδώσει ένα στρατιωτικό διάταγμα που θα τερματίζει την απαλλαγή που έχουν ορθόδοξοι Εβραίοι από το να υπηρετούν στρατιωτική θητεία στις Ισραηλινές Δυνάμεις.
Με τα δύο μεγάλα υπερορθόδοξα κόμματα να συνεισφέρουν επίσης μεγάλο αριθμό εδρών στον προτεινόμενο συνασπισμό του Netanyahu, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να βρει έναν τρόπο να ικανοποιήσει και αυτούς και τον Liberman.
Και φτάσαμε σε αυτή τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ, 2.0.
Κι ερχόμαστε στην αρχική διαπίστωση, το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές που εξαναγκάστηκαν χάρη σε μια στρατιωτική διαμάχη το κάνουν να φανεί πως η άμυνα και η ασφάλεια είναι οι καταλύτες και τα βασικά ζητήματα για τους ψηφοφόρους, είναι η μία όψη του διακυβεύματος.
Η άλλη όψη, η βαθύτερη έχει να κάνει με τις οικονομικές αλλά και βαθιές πολιτιστικές ανισότητες της ισραηλινής κοινωνίας που μπορεί να είναι απειλητικές για το μέλλον του Ισραήλ στον ίδιο βαθμό, όπως η Χαμάς ή το Ιράν.
Το Ισραήλ στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται περισσότερους στρατιώτες στις ένοπλες δυνάμεις του.
H περίοδος υποχρεωτικής υπηρεσίας για τους Ισραηλινούς άνδρες μειώθηκε από τέσσερα χρόνια σε 32 μήνες, ενώ υπάρχουν προτάσεις για μεγαλύτερες περικοπές στο χρόνο υπηρεσίας.
Υπάρχουν επίσης πρακτικά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο οι υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι μπορούν να υπηρετήσουν μια στρατιωτική θητεία, έστω και αν οι ηγέτες τους ήταν πρόθυμοι να τους εξαναγκάσουν σε υπηρεσία.
Σε σύγκριση με τους κοσμικούς Εβραίους και τους ομολογουμένους σύγχρονους ορθόδοξους Εβραίους που κυριαρχούν στην ελίτ και τις τάξεις των αξιωματικών στην ηγεσία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), οι ορθόδοξοι Εβραίοι δεν μπορούν να υποταχθούν εύκολα σε μια θητεία.
Κανένας σοβαρός Ισραηλινός δεν πιστεύει ότι η είσοδος περισσότερων υπερ-ορθόδοξων Εβραίων στις ένοπλες δυνάμεις είναι η απάντηση σε οποιαδήποτε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.
Όμως, για τον Liberman και τους συντηρητικούς λαϊκούς οπαδούς του, η επίμαχη διαμάχη είναι απλώς ένα σύμβολο της πιο ανησυχητικής οικονομικής ανισότητας που πλήττει τον πληθυσμό του Ισραήλ.
Εκτός από το σχέδιο απαλλαγής, οι κοινότητες των υπερ-ορθόδοξων Εβραίων στο Ισραήλ λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών παροχών του έθνους.
Τα μαθήματά τους, τα οποία διδάσκουν ελάχιστες πρακτικές δεξιότητες εργασίας, επιχορηγούνται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά η υπερ-ορθόδοξη κοινότητα έχει το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στο έθνος.
Η κοινότητα απαριθμούσε λιγότερους από 3.000 ανθρώπους κατά την ίδρυση του κράτους το 1948 και τώρα, το υπερ-ορθόδοξο τμήμα ή το τμήμα Haredi του πληθυσμού έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ήτοι, το 12% του πληθυσμού, από 8% το 2010.

Οικονομικό χάσμα
Η πλευρά της εκπληκτικής οικονομικής ιστορίας που το Ισραήλ δικαιολογημένα παρουσιάζει στον κόσμο έχει ως εξής:
Το «Start Up Έθνος» εξακολουθεί να αυξάνεται συνολικά, με ένα ισχυρό ΑΕΠ που τρέχει με ρυθμό της τάξης του 3,6% για το πρώτο εξάμηνο του 2019, αυξάνοντας τις ξένες επενδύσεις και παρουσιάζοντας το χαμηλότερο συνολικό ποσοστό ανεργίας στη Μέση Ανατολή στο 3,7%.
Όμως, αυτός ο ταχέως αναπτυσσόμενος υπερ-ορθόδοξος πληθυσμός δεν συμμετέχει σε μεγάλο μέρος αυτής της οικονομικής ανάπτυξης.
Μόνο το 50% των υπέρ-ορθόδοξων ανδρών στο Ισραήλ εργάζονται και ο αριθμός αυτός συρρικνώνεται παρά τις πολλές και αξιοθαύμαστες προσπάθειες για την εκπαίδευση περισσότερων μελών της κοινότητας για να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας του Ισραήλ ακολουθώντας τους ρυθμούς της τεχνολογικής προόδου.
Ακόμη και σε σύγκριση με το κενό των μεγάλων δεξιοτήτων στον πληθυσμό των ΗΠΑ, οι ανησυχητικές ανισότητες του Ισραήλ είναι χειρότερες.
Εκεί έρχονται και πάλι οι δυνάμεις του IDF.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία παρέχει όλα τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται κάποιος για να πετύχει οικονομικά στο Ισραήλ, να αποκτήσει δεξιότητες για να κάνει τις προσωπικές σχέσεις που αποδίδουν αργότερα.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχεις στο Ισραήλ ως πολιτικός χωρίς να περάσεις από το… πόστο του στρατιώτη.
Ο Liberman και οι υποστηρικτές του πιθανώς συνειδητά ή τουλάχιστον υποσυνείδητα γνωρίζουν ότι το μέλλον του Ισραήλ εξαρτάται από την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Ο Netanyahu πιθανότατα έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος, αλλά όπως φαίνεται στη μακρά πρωθυπουργία του, δεν κατάφερε να βρει μια πραγματική λύση.
Δεν έχει σημασία ποιος θα βγει στην κορυφή στις εκλογές αυτές ή με ποια διαφορά, το Ισραήλ πρέπει να εφαρμόσει μια βιώσιμη λύση σε αυτή την πρόκληση.
Διαφορετικά, η χώρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την αναστάτωση που φέρνουν οι συχνές εκλογικές αναμετρήσεις.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης