Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η αναδιάρθρωση της E.ON με το δίκτυο της Innogy και της RWE στην Γερμανία δείχνουν τον δρόμο στην ΔΕΗ

tags :
Η αναδιάρθρωση της E.ON με το δίκτυο της Innogy και της RWE στην Γερμανία δείχνουν τον δρόμο στην ΔΕΗ
Η E.ON θα εκχωρήσει παράλληλα δραστηριότητες που εξυπηρετούν περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες, όμως τα κέρδη της θα είναι πολλαπλά
Η E.ON θα κινηθεί γρήγορα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Npower, της ζημιογόνου βρετανικής επιχείρησης λιανικού εμπορίου που αναλαμβάνει αφού οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν  την αγορά περιουσιακών στοιχείων της Innogy  δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας την Τρίτη 19/9/2019.
"Η Npower είναι μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί βαριά", δήλωσε ο Johannes Teyssen στους δημοσιογράφους.
"Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα προβούμε σε δηλώσεις για το θέμα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους".
Οι δηλώσεις έγιναν αφού οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμονοπωλιακή πολιτική ενέκριναν νωρίτερα την εξαγορά  από την E.ON του δικτύου και των καταστημάτων λιανικής πώλησης της Innogy, ανοίγοντας το δρόμο για ένα σημαντικό ανασχηματισμό στον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας.
Η έγκριση σφραγίζει τη μοίρα της Innogy, η οποία αποσχίστηκε από την RWE και καταχωρήθηκε πριν από τρία χρόνια ως ξεχωριστή οντότητα, με τα περιουσιακά στοιχεία της να αναλαμβάνονται από τη μητρική της και την E.ON.

Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της γερμανικής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας

Η Npower, ένας από τους έξι μεγάλους προμηθευτές ενέργειας της Βρετανίας, είναι ζημιογόνος  εδώ και χρόνια και τόσο η Innogy όσο και η E.ON έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν όλες τις επιλογές για την επιχείρηση, αφήνοντας περιθώρια για πώληση, αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση.
O τεμαχισμός της Innogy σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας από τη στιγμή που η χώρα επιτάχυνε την έξοδο της από την πυρηνική ενέργεια κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.
Θα μετατρέψει την E.ON σε αλυσίδα ενεργειακών δικτύων και λιανικών πωλήσεων με περισσότερους από 50 εκατομμύρια πελάτες.

Η RWE, με τη σειρά της, θα γίνει ο No.3 φορέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη μετά την ισπανική  Iberdrola και την ιταλική Enel και θα κατέχει το 16,7% της E.ON, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μέτοχο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της RWE Rolf Martin Schmitz θα συμμετάσχει στην εποπτική επιτροπή της E.ON.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει την πολιτική ανταγωνισμού στην ΕΕ των 28, ενέκρινε τη συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι η E.ON θα πουλήσει ορισμένες επιχειρήσεις στη Γερμανία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.
"Είναι σημαντικό να μπορούν όλοι οι Ευρωπαίοι και οι επιχειρήσεις να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές", ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager προσθέτοντας ότι οι δεσμεύσεις της E.ON σημαίνει ότι η συμφωνία δεν θα οδηγήσει σε λιγότερες επιλογές ή υψηλότερες τιμές.

Εκχώρηση 2 εκατ. πελατών

Η E.ON συμφώνησε να μεταθέσει πελάτες της που τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία και να διακόψει τη λειτουργία 34 σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης κατά μήκος των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων.
Επίσης, θα εκχωρήσει μέρος της λιανικής επιχείρησης στην Ουγγαρία, καθώς και την επιχείρηση λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Innogy στην Τσεχία, οι οποίες έχουν ήδη προσελκύσει ενδιαφέρον από δυνητικούς αγοραστές, δήλωσε ο Teyssen.
Οι εκχωρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες, θα μειώσουν τα αποτελέσματα της E.ON κατά περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ πρόσθεσε.
Ο Teyssen δήλωσε ότι ένιωσε ανακούφιση από τη ρυθμιστική εκκαθάριση καθώς η Επιτροπή άσκησε βέτο στις συμφωνίες της Siemens και της Alstom καθώς και των Thyssenkrupp και Tata Steel νωρίτερα αυτό το έτος.
"Λαμβάνοντας υπόψη ... τις εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης της E.ON, αυτές οι αρκετά οδυνηρές παραχωρήσεις είναι ανεκτές" δήλωσε ο Teyssen.

Μοντέλα για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ

Στην Ελλάδα οι κινήσεις που έχουν ξεκινήσει για την ΔΕΗ ειναι μεν σημαντικές όσον αφορά την ενίσχυσή της και για το κλείσιμο των συνεχών αιμορραγιών, όμως ακόμα δεν έχουμε δει το σχέδιο ανάπτυξης σε νέους τομείς, όπως έκαναν οι παραδοσιακές γερμανικές δυνάμεις E.ON και RWE.
H E.ON αποκτά ισχυρούς βραχίονες στα δίκτυα και την λιανική αξιοποιώντας το όχημα της Innogy.
H RWE ισχυροποιείται στις ανανεώσιμες.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της ακόμα δεν κάνει τίποτε από όλα αυτά.
Η απολιγνιτοποίηση είναι φυσικά ένα σημαντικό βήμα, όμως επί της ουσίας η ανάπτυξη στους νέους τομείς και δει των ΑΠΕ δεν έχει ακόμα διαφανεί ούτε από την πλευρά του σχεδιασμού ούτε από την πλευρά της χρηματοδότησης.

πηγή: www.wordenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης