Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας εν αναμονή της Fed - Στο -0,2% ο Nikkei 225

tags :
Μεικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας εν αναμονή της Fed - Στο -0,2% ο Nikkei 225
Σταθεροποιείται η αγορά πετρελαίου μετά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αποκαταστήσει πλήρως την παραγωγή έως τα τέλη του μήνα.
Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα διαπραγματεύονται οι αγορές της Ασίας, εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων της FederalReserve, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων.
Ο δείκτης Asia Dow υποχωρεί 0,45% στις 3.222 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 σημειώνει πτώση 0,18% στις 21.960 μονάδες.
Ο HangSeng καταγράφει οριακή μεταβολή -0,08% στις 26.771 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite Indexενισχύεται 0,2% στις 2.984 μονάδες.
Όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με την επίθεση στη Saudi Aramco, σταθεροποιείται η αγορά πετρελαίου μετά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αποκαταστήσει πλήρως την παραγωγή έως τα τέλη του μήνα.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου για το brent ενισχύεται 0,5% στα 64,9 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό σημειώνει άνοδο 0,24% στα 59,30 δολ. το βαρέλι.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα όποια προβλήματα στην παραγωγή της χώρας, μετά τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Aramco, θα έχουν λυθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αρχική δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ) της κορυφαίας πετρελαϊκής εταιρείας, Saudi Aramco θα ακολουθήσει κανονικά τον αρχικό προγραμματισμό, χωρίς, πάντως, να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία της πραγματοποίησής της.
Υπενθυμίζεται ότι με τις επιθέσεις τέθηκε εκτός παραγωγή ύψους 5,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, δηλαδή το 50% της παραγωγής της Σ. Αραβίας και περί του 5% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής.
Μετά τις αρχικές εκτιμήσεις για χάος στην αγορά ενέργειας, επικρατούν πιο ψύχραιμες φωνές.
«Εκτιμώ ότι η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα είναι βραχυπρόθεσμη, δεδομένης της ανησυχητικής εικόνας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία», σχολιάζει ο Akira Takei,  fund manager στην Asset Management One.
Ωστόσο, κρίσιμος θεωρείται ο γεωπολιτικός παράγοντας, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης στον Περσικό Κόλπο.
Μάλιστα, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία και πληροφορίες που θα δείχνουν εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco.
Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να παράσχει πληροφορίες για τις επιθέσεις του Σαββάτου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, κατά τις οποίες υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις.
Παράλληλα αναφέρεται ότι ο Σαουδάραβας εκπρόσωπος θα δείξει και τα ιρανικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις.
Την ίδια άποψη περί εμπλοκής του Ιράν συμμερίζονται και οι ΗΠΑ, οι οποίες πιστεύουν ότι οι επιθέσεις έγιναν από το νοτιοδυτικό Ιράν και ότι σε αυτές χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι και drones.
Το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στην επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης