Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από το ΣΑ του ΟΗΕ να αναλάβει δράση μετά την επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας

Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από το ΣΑ του ΟΗΕ να αναλάβει δράση μετά την επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας
Η Ουάσινγκτον θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση μετά την επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε σήμερα (18/9)  να υπάρξει απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν.
«Βλέπουμε ρόλο για το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Σαουδική Αραβία δέχθηκε επίθεση και θα ήταν προσήκον να απευθύνουν στο Συμβούλιο.
Όμως πρώτα πρέπει να συγκεντρώσουμε πληροφορίες που μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα», σχολίασε αυτός ο Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ωστόσο δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τη φράση «πληροφορίες που μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα».
Στο παρελθόν οι ΗΠΑ έχουν δώσει στη δημοσιότητα απόρρητες πληροφορίες προκειμένου να ενισχύσουν τα αιτήματά τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας προήλθε από το νοτιοδυτικό Ιράν, επεσήμανε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια δράση ενδέχεται να αναλάβει το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές, τις οποίες έχει παρουσιάσει στη διάρκεια του προηγούμενου έτους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Pompeo αλλά τις οποίες δεν έχει εφαρμόσει ακόμη η Ουάσινγκτον.
Ωστόσο το ενδεχόμενο ομοφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μικρό, καθώς Ρωσία και Κίνα –που έχουν δικαίωμα βέτο- μάλλον θα προστατεύσουν το Ιράν.
Η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει κατά της εξαγωγής βιαστικών συμπερασμάτων για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS