Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών στη Fed - Διχασμένη με αβέβαιες προθέσεις για τα επιτόκια

tags :
Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών στη Fed - Διχασμένη με αβέβαιες προθέσεις για τα επιτόκια
Η Fed εμφανίστηκε διχασμένη στο ερώτημα για το αν η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περισσότερη νομισματική χαλάρωση
Κατά την τελευταία συνεδρίαση τους οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έστειλαν ένα μήνυμα: πρώτον, να μη γίνε κανενα κακό στην οικονομία.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση των Financial Times, με αφορμή τις χθεσινές (18/9) αποφάσεις της Fed για μείωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος μεταξύ 1,75% και 2%.
Παράλληλα η Fed μείωσε και το επιτόκιο το οποίο καταβάλει στις τράπεζες που καταθέτουν σε αυτή τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους κατά 30 μονάδες βάσης, σε μία ακόμη προσπάθεια να οδηγήσει χαμηλότερα το overnight repo rate, μετά από δύο δημοπρασίες που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες αλλά δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα όμως με την ανάλυση των Financial Times, η Fed εμφανίστηκε διχασμένη στο ερώτημα για το αν η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περισσότερη νομισματική χαλάρωση για να αντιμετωπίσει τις εμπορικές εντάσεις - και εάν θα χρειαστεί να επεκτείνει τον ισολογισμό της για να αποτρέψει περαιτέρω διαταραχές στις χρηματαγορές.
"Όταν η κατεύθυνση είναι σχετικά σαφής, είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί ομοφωνία", δήλωσε ο Jay Powell, πρόεδρος της Fed.
"Αυτή είναι μια περίοδος δύσκολων κρίσεων, όπως μπορείτε να δείτε, με διαφορετικές προοπτικές".
A graphic with no description
Με τον όρο "διαφορετικές προοπτικές", ο Powel εννοούσε ότι υπήρξαν τρεις διαφωνίες στη συνάντηση.
Δύο πρόεδροι της Fed - ο Esther George του Kansas City και ο Eric Rosengren της Βοστώνης δεν ήθελαν να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε μείωση των επιτοκίων.
Από την άλλη, ο Jim Bullard του Σαιντ Λούις ήθελε μεγαλύτερη μείωση.
"Η κύρια ένταση που αντιμετωπίζει η Fed είναι ότι η οικονομία δεν έχει επιβραδυνθεί πραγματικά", δήλωσε ο Ashok Bhatia, της Neuberger Berman.
Το ποσοστό ανεργίας παραμένει στα χαμηλότερα των 40 ετών.
Οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές.
Οι άνθρωποι έχουν θέσεις εργασίας και αγοράζουν τα πράγματα, τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ευημερούσα οικονομία.
Μια ομάδα στην Fed θέλει να είναι προληπτική, ανέφερε ο Bhatia.
Αυτό που έκανε τη Fed να δράσει είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις επιχειρήσεις που θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, καθώς όλοι περιμένους τις εξελίξεις με τον εμπορικό πόλεμο.
Αλλωστε, ο ίδιος ο Powell ανέφερε αριθμούς επιχειρηματικών επενδύσεων, οι οποίοι μειώθηκαν ελαφρά.
Ο Bullard, πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, ανησυχεί ανοιχτά για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας του εμπορίου.
Ήθελε περικοπή 50 μ.β..
Φαίνεται ότι υπήρξε ένα επιχείρημα στην επιτροπή για το αν η Fed μπορεί να γνωρίζει αρκετά για τις μελλοντικές επιπτώσεις της αβεβαιότητας του εμπορίου και να ενεργήσει αποφασιστικά αυτήν τώρα.
Γι' αυτό και οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι βέβαιες, όπως αβεβαιότητα επικρατεί και για περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2020.
"Δεν υπάρχει αρκετή συναίνεση για τον Powell να δεσμευτεί σε μια σαφή πορεία των επιτοκίων", δήλωσε η Krishna Memani της Invesco.
Η Fed προσπάθησε να απαντήσει και για τις διαταραχές των βραχυπρόθεσμων αγορών χρηματοδότησης νωρίτερα την εβδομάδα, ειδικά στην αγορά repo.
Η απλούστερη εξήγηση για τις διαταραχές είναι ότι όταν οι τράπεζες δεν έχουν αρκετά αποθεματικά στη Fed που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δανείσουν εύκολα ο ένας τον άλλον τα χρήματά τους, το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού μπορεί να αυξηθεί.
Έτσι μέχρι τον Οκτώβριο, θα παραμείνει μια εποχή δύσκολων κρίσεων.
Και η Fed θα περιμένει και θα κρίνει πως θα κινηθεί.
Ο Andy Richman στην SunTrust Advisory Services, ονομάζει αυτό το "αίνιγμα του Powell": υπάρχουν πραγματικοί, εμφανείς κίνδυνοι για το μέλλον.
Αλλά όλα φαίνονται καλά για την ώρα, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης