Με Eurobank +3% αλλά Lamda -3% το ΧΑ +0,15% στις 873 μον. – Οριακά τα ανοδικά περιθώρια των τραπεζών - Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ομόλογα στο 1,37%

Με Eurobank +3% αλλά Lamda -3% το ΧΑ +0,15% στις 873 μον. – Οριακά τα ανοδικά περιθώρια των τραπεζών - Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ομόλογα στο 1,37%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873 μονάδες με έκδηλη την αδυναμία να υπερβεί την επόμενη ζώνη των 875 – 880 μονάδων – Πιέσεις στην Lamda -3,25%
(upd16)Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 873 μονάδες με έκδηλη την αδυναμία να υπερβεί την επόμενη ζώνη των 875 – 880 μονάδων και με επίκεντρο την Lamda με απώλειες -3,25% μετά την ανακοίνωση για μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Στις τράπεζες, ξεχώρισε η Eurobank η οποία έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με κέρδη +3,16% καλύπτοντας το 60% του συνολικού όγκου των τραπεζών και ακολούθησαν Εθνική +1,75% και Πειραιώς +0,45% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank
Παρά την μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το πλασματικό ράλι να πρωτοστατεί και το 10ετές να εμφανίζει απόδοση 1,37%... η χρηματιστηριακή αγορά δεν ακολουθεί.
Είναι απόδειξη ότι η βελτίωση στα ομόλογα είναι χειραγωγούμενη, δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες αλλά «κατασκευάζεται» από τις κεντρικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο ναι μεν κινείται θετικά αλλά οι επενδυτές δεν είναι ακόμη έτοιμοι… να αγοράσουν ελληνικές μετοχές που είναι ούτως ή άλλως ακριβές.
Για να μπορέσει το ελληνικό χρηματιστήριο να πάει στις 1000 μονάδες θα πρέπει ο μηχανισμός προεξόφλησης να καταστεί πολύ πιο μακροπρόθεσμος…και εκεί εμφανίζεται ο παράγοντας διεθνής αβεβαιότητα, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, κίνδυνος ύφεσης στην Γερμανία, Brexit και η νέα πετρελαϊκή κρίση
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές ομόλογο στο 1,37% ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 0,88%.
Στην σημαντική ανάκαμψη που σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, θετικά επιδρά και το APS το Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών το οποίο μειώνει τον τραπεζικό κίνδυνο και το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του
Από την άλλη, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 203 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βελτιώνεται  στις 4707 μονάδες βάσης από 4996 μονάδες βάσης.
Με απώλειες -3,25% έκλεισε η μετοχή της Lamda - με χαμηλό ημέρας -3,87% - μετά την ανακοίνωση για μεγάλη αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση στο  Ελληνικού.
Ειδικότερα, λόγω της αδύναμης κεφαλαιακής θέσης η Lamda Development θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου στο Ελληνικού, με αύξηση 650 εκατ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ  δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες ενώ η τιμή της αύξησης μάλλον θα προσδιοριστεί στα 8,5 ευρώ με το ρίσκο της αύξησης να μην θεωρείται και ακραία υψηλό λόγω του έργου και της βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει .
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, επικράτησαν πτωτικές τάσεις με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΟΠΑΠ ενώ ανοδικά ξεχώρισαν ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρας.
Με οριακή άνοδο +0,11% έκλεισαν τα ΕΛΠΕ, ενώ αλλάζει ο σχεδιασμός, ελλείψει ενδιαφέροντος, καθώς θα διατεθεί με placement το 10% με 15% με discount 10% από αρχικές σκέψεις του 35% ενώ σε σημερινές τιμές 8,7 ευρώ το discount 10% μεταφράζεται σε τιμή περί τα 7,8 ευρώ.
Επιπλέον το αμέσως προσεχές διάστημα τα ΕΛΠΕ προχωρούν σε έκδοση ομολογιακού 400 – 500 εκατ. ευρώ ενώ με βάση ενδείξεις το επιτόκιο θα κινηθεί μεταξύ 2,5% και 2,6%.

Πετρελαϊκή κρίση , FED και road show στο Λονδίνο

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, στον απόηχο των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramcο, με τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump να δίνει εντολή στο υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των κυρώσεων κατά του Ιράν οι οποίες θα ανακοινωθούν  μέχρι την Παρασκευή 20/9 ενώ το Πεντάγωνο εξετάζει ακόμη και σχέδιο επέμβασης
Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, το Ιράν εξακολουθεί να επιμένει πως δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση και πως όλα αυτά είναι αντιπερισπασμός των ΗΠΑ.
Σε μείωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε η Fed με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφώνεται μεταξύ 1,75% και 2%, σε μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, ενώ παράλληλα μείωσε και το επιτόκιο το οποίο καταβάλει στις τράπεζες που καταθέτουν σε αυτή τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους κατά 30 μονάδες βάσης, αφήνοντας και υπόνοιες για την επαναφορά του QE
Το κλίμα στο Λονδίνο στο 14ο Annual Greek Roadshow που πραγματοποιεί ο Ομίλος ΕΧΑΕ με τη συμμετοχή κορυφαίων ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων ήταν θετικότερο σε σχέση με το 2018… αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο bankingnews..
Από την άλλη, το ενδιαφέρον των εκπροσώπων των ξένων funds εστιάζεται στην  σημερινή ομιλία του  υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα ενώ δεν φαίνεται να βιάζονται, βλέπουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα πάνε καλύτερα αλλά δεν ανησυχούν… μήπως φύγουν οι τιμές των μετοχών.

Τραπεζικά νέα

Καίριας σημασίας χαρακτήρισε το σχέδιο APS για την αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών, η Βασιλική Λαζαράκου, νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η χρήση του προγράμματος από τις ελληνικές τράπεζες.
Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει υιοθετήσει όλες τις παραμέτρους της διαφάνειας και της ρύθμισης που προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές αρχές, με τις προοπτικές να είναι θετικές ενώ πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον από επενδυτές είναι υψηλό
Με αυξημένη εστίαση στις προσπάθειες αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), η JP Morgan (η οποία έχει εισηγηθεί το ιταλικό μοντέλο, APS, για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια) αρχίζει εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, με σύσταση overweight (αποδόσεις καλύτερες της αγοράς) για Eurobank με τιμή στόχο 1,30 ευρώ και Εθνική με τιμή στόχο τα 3,90 ευρώ, neutral (ουδετερότητα) για την Alpha Bank με τιμή στόχο τα 1,50 ευρώ ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς ο στόχος διαμορφώνεται στα 2,4 ευρώ, με σύσταση "underweight"(αποδόσεις μικρότερες της αγοράς).


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στο άνοιγμα της αγοράς με τον  Τραπεζικό Δείκτη στο -0,38% και τον Γενικό Δείκτη -0,22%.
Περί τις 11:45, με  αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Eurobank .. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,44% επιδρώντας στο Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,38%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 813,18 μονάδες με άνοδο +1,44%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,15% στις 873 μονάδες έχοντας υψηλό στις 875,86 μονάδες και χαμηλό στις 869,14 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 13,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 30,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 23 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13,25 εκατ. ευρώ και όγκου3,23 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 1,46 εκατ. τεμάχια αξίας 3,9 εκατ. ευρώ και  η Eurobank 1,26 εκατ. τεμάχια αξάις 1,04 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 89 χιλ. τεμάχια αξίας 1,13 εκατ. ευρώ και η Jumbo 420 χιλ.τεμάχια αξίας 7,17 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873 μονάδες, με την πρώτη αντίσταση στην ζώνη των 875-880 μονάδων και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη παραμένει η ζώνη των 860 -865 μονάδων  και ακολουθούν οι 850 μονάδες, η ζώνη των 835-825 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκελισε στις 813 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη παραμένουν οι 780 μονάδες και ακολουθούν οι 750 μονάδες, η ζώνη των 735-725 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων.

Η επικαιρότητα

Το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στο «κόκκινο» μετά την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εισηγηθεί τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Αντιθέτως η ΝΔ βγάζει από το μικροσκόπιο τον Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργό εάν δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις.
Η Κομισιόν δεν έχει καθορισμένη προθεσμία για να υποβάλει η Βρετανία επίσημο σχέδιο για το αδιέξοδο του Brexit, αλλά επιμένει ότι όποια πρόταση πρέπει να κατατεθεί πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019.
Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αλλαγής της συμφωνίας για το Brexit, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι προτάσεις της Βρετανίας θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ήδη υπάρχουσα συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Brexit αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο ήταν τα κύρια θέματα, στα οποία επικεντρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία  που είχαν ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, ο κ.Αναστασιάδης επανέλαβε την υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης σε απόφαση για ομαλή αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ συζητήθηκαν και διμερή θέματα.
Την ανάγκη να επανεκκινήσει η πολιτική διαδικασία για το Κυπριακό επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, M. Akinci να καταλήξουν σε συμφωνία τουλάχιστον στους όρους αναφοράς στη βάση του έργου που έγινε, κυρίως στο Κραν Μοντανά..
Σε δήλωσεις του ο Guterres εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, οι οποίες αυτή τη φορά να είναι διαφορετικές από το παρελθόν.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, στον απόηχο των ανακοινώσεων από τη Federal Reserve και την Bank of Japan.
Σε σχέση με τη νομισματική πολιτική, αμετάβλητη διατήρησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας τη νομισματική της πολιτική, όπως αναμενόταν, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,38%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,46% στις 2999,28 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -1,05% στις 26474,50 μονάδες

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,80%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,90% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,60%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,30%, ο S&P στο +0,40%, ο Nasdaq με κέρδη +0,60% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,11% (9,49 δολ)

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank 

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εurobank ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,6780 ευρώ με άνοδο +1,75% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7190 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0940 ευρώ με άνοδο +0,45% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,85 ευρώ με άνοδο +3,16%  με όγκο 13,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4760 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 659 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4530 ευρώ με άνοδο +1,80%, με όγκο 272 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 209 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις στην Lamda λόγω ΑΜΚ 

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρας και Jumbo.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,31 με άνοδο +0,53% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,75 ευρώ με πτώση -0,16% και αποτίμηση 6,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,8940 ευρώ με πτώση -0,89% και αποτίμηση 671 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,07 ευρώ με πτώση -2,82% και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,8050 ευρώ με πτώση -0,96% και αποτίμηση 3,15 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,10 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,73 ευρώ με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,74 ευρώ με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,01 ευρώ με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,41 ευρώ με άνοδο +1,10% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,4040 ευρώ, με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 267 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,41 ευρώ με άνοδο +0,93% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1412 ευρώ με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 133 εκατ. ευρώ.

Νέα βελτίωση και νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,37% - Σε χαμηλά ετών το spread στις 187 μονάδες βάσης

Νέα σημαντική ανάκαμψη σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά, απόρροια της αβεβαιότητας που προκαλείται λόγω πετρελαίου και βεβαίως λόγω ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Επίσης θετικά επιδρά το APS το Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια το οποίο μειώνει τον τραπεζικό κίνδυνο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,37%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,88%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,38% με το αμερικανικό 10ετές 1,77% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 49 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%...ωστόσο τέτοια επιτόκια κάτω από οποιοδήποτε σενάριο δεν θα δικαιολογούνται.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,45 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,34% με απόδοση αγοράς 0,35% και απόδοση πώλησης 0,33%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 10,02 μονάδες βάσης και απόδοση 0,48%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,24 μονάδες βάσης και απόδοση 0,69% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,69%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,10 μονάδες βάσης και απόδοση 0,88% με το ιστορικό χαμηλό 0,88% στις 19 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,10%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29% με απόδοση αγοράς 1,30% και απόδοση πώλησης 1,27%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 12215 μονάδες βάσης και απόδοση 1,36% με απόδοση αγοράς 1,38% και απόδοση πώλησης 1,33%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,36%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,77%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 128,0  μονάδες βάσης και απόδοση 2,06%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 134,28 μονάδες βάσης και απόδοση 2,23%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,23% σημειώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 187 μονάδες βάσης από 192 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 203 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4707 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,03% ή 203 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν όλες τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 και σε γενικές γραμμές συντηρούν τα κέρδη τους.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,88% στις 19 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/9/2019 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,53%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS