Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης για Novartis: Γίνεται προσπάθεια να μην φτάσουμε στον πυρήνα της αλήθειας

tags :
Βούτσης για Novartis: Γίνεται προσπάθεια να μην φτάσουμε στον πυρήνα της αλήθειας
Βούτσης για υπόθεση Νovartis: Η προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο δείχνει μία προσπάθεια να μην φτάσουμε στον πυρήνα της αλήθειας
«Το σκάνδαλο της Novartis είναι μία πολύπλευρη και πολυπαραγοντική ιστορία, η οποία θα έπρεπε ως σκάνδαλο φαρμάκου και Novartis να διερευνηθεί από τη Βουλή», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης.
Ο Ν. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι «ο τρόπος τώρα που επιλέγεται μέσω των μηνύσεων που έκαναν πολιτικά πρόσωπα κι αυτός ο διαχωρισμός που γίνεται και η προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο δείχνει μία προσπάθεια να μην φτάσουμε στον πυρήνα της αλήθειας».
Με αφορμή τις διεργασίες στην πορεία του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή, είναι «το έναυσμα για μία ουσιαστική, συντεταγμένη και με το βλέμμα προς τα εμπρός συζήτηση για το σύνολο αυτής της ιστορικά πρωτότυπης και εξαιρετικής κυβερνητικής εμπειρίας στη χώρα μας.
Αυτό είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε. Σίγουρα δεν μιλάμε για μία στείρα λαθολογία και εσωστρέφεια. Αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν ούτε το κόμμα, ούτε και την κοινωνία που παρακολουθεί».
Αναφορικά με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει «να κάνει επιλογή σε ποια κατεύθυνση και με ποιο αφήγημα θα πορευθεί και με ποια εντέλει ιδεολογία. Τόσο στην παρούσα φάση όσο και για την προσεχή τετραετία».

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της συνέντευξης.

Για το σκάνδαλο της NOVARTIS

Το βασικό ζήτημα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι ότι πρόκειται για μία πολύ μεγάλη υπόθεση, για ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο η υπόθεση της Novartis.
Αυτό δεν μπορεί να επικαλυφθεί από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια και με αυτήν την έννοια ενόσω διαρκεί η δικαστική διερεύνηση το να εξελίσσεται αυτή η διαμάχη εισαγγελέων, η οποία δεν προκλήθηκε έτσι ξαφνικά αλλά από το ενδιαφέρον μέρους του πολιτικού συστήματος να στραφεί εναντίον των εισαγγελέων και του τρόπου που έκαναν τη δουλειά τους, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για την καθαυτή διερεύνηση της υπόθεσης.
Το σκάνδαλο της Novartis είναι μία πολύπλευρη και πολυπαραγοντική ιστορία, η οποία θα έπρεπε ως σκάνδαλο φαρμάκου και Novartis να διερευνηθεί από τη Βουλή.
Ο τρόπος τώρα που επιλέγεται μέσω των μηνύσεων που έκαναν πολιτικά πρόσωπα κι αυτός ο διαχωρισμός που γίνεται και η προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο δείχνει μία προσπάθεια να μην φτάσουμε στον πυρήνα της αλήθειας.
Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν ευθύτατα βέλη εναντίον των διενεργούντων την ανάκριση κι αν θυμάστε είχε γίνει και προσπάθεια να κλείσει τον κύκλο της η κύρια ενεργούσα την ανάκριση εισαγγελέας και ύστερα με απόφαση που ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έμεινε στη θέση της. Από την πρώτη στιγμή δηλαδή υπάρχουν πυρά και βέλη εναντίον των ανακριτών και των δικαστικών.
Αυτό δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα.

Για Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή

Το έναυσμα για να γίνει μία ουσιαστική αποτίμηση της πορείας δόθηκε από την ίδια την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, όπου είδε αυτοκριτικά τρεις, τέσσερις πτυχές της εφαρμοσμένης πολιτικής.
Και πολύ σωστά έκανε.
Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το έναυσμα για μία ουσιαστική, συντεταγμένη και με το βλέμμα προς τα εμπρός συζήτηση για το σύνολο αυτής της ιστορικά πρωτότυπης και εξαιρετικής κυβερνητικής εμπειρίας στη χώρα μας.
Αυτό είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε.
Σίγουρα δεν μιλάμε για μία στείρα λαθολογία και εσωστρέφεια.
Αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν ούτε το κόμμα, ούτε και την κοινωνία που παρακολουθεί.
Σε μία συντεταγμένη συζήτηση θα μπορέσουμε να δούμε πλευρές και πολιτικής και τακτικής και ύφους της εξουσίας και ζητημάτων στα οποία δεν υπήρξε η απαραίτητη τόλμη για να επιλυθούν.
Για παράδειγμα, εγώ θεωρώ ότι ακριβώς επειδή είναι κορυφαίο το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών η συγκυβέρνηση με τον κ. Καμμένο δεν θα έπρεπε να παραταθεί αφού και επιτυχημένα είχε λήξει τον Αύγουστο του ’18 η έξοδος από τα μνημόνια.
Η συνέχιση της συνεργασίας δεν βοήθησε ώστε να διευκρινιστούν οι θετικές πτυχές της Συμφωνίας μέσα στον κόσμο, που δέχθηκε μια ισχυρή χειραγώγηση εναντίον της.

Για αντιστοίχιση κοινωνικής βάσης με τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ

Είναι πρώτη προτεραιότητα.
Χωρίς αυτό δεν είναι εύκολο να προχωρήσουμε.
Υπάρχει σοβαρό θέμα ανεπαρκούς κοινωνικής γείωσης, ποσοτικής και ποιοτικής αντιστοίχισης του κόμματος με τον εκλογικό και κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα κόμμα το οποίο έκανε εξαιρετικά πράγματα για το μέγεθός του αλλά το οποίο προφανώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τα σημερινά του μεγέθη στις πολύ μεγάλες προκλήσεις της εποχής.
Άρα επ’ αυτού νομίζω πως όλοι, κυριολεκτικά όλοι, έχουν τη σύμφωνη άποψη ότι μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε σε μία πολύ γρήγορη ανασυγκρότηση με κεντρικό στοιχείο τη μαζικοποίηση και τη δυνατότητα μέσω και των νέων τεχνολογιών για αλληλοενημέρωση, αλληλοπληροφόρηση και συζήτηση θεμάτων.
Δηλαδή μια ευρύτερη συζήτηση για το κομματικό φαινόμενο και για τη σύγχρονη λειτουργία των κομμάτων.
Επ’ αυτού νομίζω ότι ανεξάρτητα από επιμέρους πτυχές και διαφορετικές απόψεις που εύλογα υπάρχουν η άποψη είναι ενιαία, είναι κεντρική και το ζητούμενο θα το εκπληρώσουμε.

Για το ΚΙΝΑΛ

Είναι σαφές ότι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τα ζητήματα έχουν τεθεί. Δηλαδή να κάνει επιλογή σε ποια κατεύθυνση και με ποιο αφήγημα θα πορευθεί και με ποια εντέλει ιδεολογία. Τόσο στην παρούσα φάση όσο και για την προσεχή τετραετία. Αυτό σε αντιστοίχιση με τις διεργασίες που γίνονται στην Ευρώπη. Γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι η σύγκλιση της Αριστεράς με κομμάτια της σοσιαλδημοκρατίας, τμήματα που αποκόβονται από τις νεοφιλελεύθερες αρχές και με τους Ριζοσπάστες Πράσινους. Σε αυτό το στοίχημα ή θα ενταχθεί ή δεν θα ενταχθεί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Είναι μία υπόθεση την οποία παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί σαφώς μία  κυβερνητική λύση, μία εναλλακτική λύση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για τις προσεχείς εξελίξεις προϋποθέτει και μία ευρύτερη, μία ευρύτατη συνεργασία και συμμαχία δυνάμεων πάνω σε ένα εναλλακτικό προοδευτικό πρόγραμμα. Δηλαδή μας ενδιαφέρει πολύ το τι επιλογή θα γίνει εντέλει από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που αυτή τη στιγμή κινείται ακόμα προφανώς σε μία κατεύθυνση φιλική προς τις κυβερνητικές επιλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης