Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Έφθασε η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα – Ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ, Ελληνικό και Ελ. Βενιζέλος από τα funds

Σταϊκούρας: Έφθασε η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα  – Ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ, Ελληνικό και Ελ. Βενιζέλος από τα funds
Συναντήσεις με περισσότερα από 72 funds και επενδυτικά σχήματα είχε στο Λονδίνο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ
Πρόσκληση προς τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια πληθώρας επαφών που είχε στο πλαίσιο του Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Σταϊκούρας είχε συναντήσεις με 72 εκπροσώπους funds και άλλων επενδυτικών σχημάτων, με το ενδιαφέρον των ξένων να επικεντρώνεται σε αποκρατικοποιήσεις όπως αυτή των ΕΛΠΕ.
«Αναμφίβολα η Ελλάδα έχει διανύσει ένα μακρύ δρόμο την τελευταία δεκαετία, επιστρέφοντας πλέον στην κανονικότητα.
Η Ελλάδα διαθέτει πολιτική σταθερότητα, κερδίζει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, εφαρμόζει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, απομακρύνει εμπόδια, αντιμετωπίζει αδυναμίες και αβεβαιότητες.
Η ύπαρξη εξαιρετικών ευκαιριών, ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και η σημαντική γεωπολιτική θέση της, καταστούν την Ελλάδα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι το κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει πλήρως, με τη χώρα να έχει καταστεί πιο φιλική προς τις επενδύσεις, ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στα δύο μεγάλα project που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλαδή αυτό του Ελληνικού αλλά και την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
Επιπρόσθετα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως το οικονομικό της πρόγραμμα και θα προωθήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον καλύτερης και υγιούς ανάπτυξης.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η δημοσιονομική σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει  ενεργοποίηση του APS για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων τραπεζικών δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία με ξεμπλοκάρισμα των πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών με «όχημα» το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ακολουθεί και ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.
Όπως ήταν φυσικό δεν παρέλειψε να τονίσει την ευεργετική επίδραση που θα έχει τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στις επενδύσεις τόσο η άρση των capital controls όσο και το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών που δημιουργείται μετά την αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Προκειμένου, βέβαια, να μην στείλει λάθος μηνύματα και προς τους Ευρωπαίους εταίρους ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Πιο θετικό το κλίμα για την Ελλάδα στο road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο αλλά… οι επενδυτές δεν βιάζονται

Το κλίμα στο Λονδίνο στο road show στην παρουσίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε διεθνείς επενδυτές ήταν θετικότερο σε σχέση με το 2018… αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο bankingnews.
Στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2019  διεξάγεται το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο με πλήθος ελληνικών εταιριών και τραπεζών να συμμετέχουν.
Ποια είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιούν τράπεζες και εταιρίες με διεθνείς επενδυτές;
1) Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το κλίμα είναι θετικότερο το 2019 σε σχέση με το 2018.
Ίσως όχι εντυπωσιακά θετικότερο αλλά οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι στην Ελλάδα μετριάζονται.

2) Αριθμητικά οι ξένοι δεν διαφέρουν το 2019 σε σχέση με το 2018, δεν υπήρξε κάποια μεγαλειώδης διαφορά ως προς την συμμετοχή.

3) Για την εθνική οικονομία θεωρούν ότι ξεκινάει ο ανοδικός κύκλος στην Ελλάδα αλλά ακόμη δεν έχουν ορατότητα για το πώς θα κινηθούν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας.

4) Ανησυχούν για την επίδραση της διεθνούς οικονομικής συγκυρία στην Ελλάδα.

5) Ως προς τις τράπεζες είναι θετικότεροι οι ξένοι επενδυτές, καθώς βλέπουν πιο καθαρά την λύση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.

6) Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι οι περισσότεροι ξένοι εστιάστηκαν στο πως οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν κέρδη.
Υπήρξαν πολλές ερωτήσεις και οι τραπεζίτες έδωσαν πολλές απαντήσεις για την κερδοφορία.
Για ορισμένους η κερδοφορία σημαίνει προοπτική και θεωρούν θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές εστιάζουν στην κερδοφορία.

7) Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ορισμένες εταιρίες όπως η Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και οι τράπεζες είχαν πολλές συναντήσεις με funds managers
Η Motor Oil είχε σημαντική αύξηση συναντήσεων με διεθνή χαρτοφυλάκια.

8) Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι το ρίσκο χώρας μετριάζεται, η Ελλάδα δανείζεται φθηνά πλέον, οι προοπτικές στην οικονομία είναι θετικότερες και σε γενικές γραμμές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές χρηματιστηριακά σε βάθος μηνών.
Όμως οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να βιάζονται, βλέπουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα πάνε καλύτερα αλλά δεν ανησυχούν… μήπως φύγουν οι τιμές των μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης