Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ για γερά νεύρα οι πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ - Οι 2 επιλογές Netanyahu για να παραμείνει στην εξουσία

Θρίλερ για γερά νεύρα οι πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ -  Οι 2 επιλογές Netanyahu για να παραμείνει στην εξουσία
Πόσο κοντά είμαστε στο «τέλος εποχής Netanyahu»; - Ίσως όχι τόσο κοντά όσο θέλουν να εμφανίζουν τα ΜΜΕ αφού εξετάζει ακόμη και μια στρατιωτική εισβολή στη Γάζα για να ξανακερδίσει τους δυσαρεστημένους Ισραηλινούς
Μετά τις πρόσφατες και πιο αμφίρροπες εκλογές που έχει αντιμετωπίσει το Ισραήλ εδώ και πολύ καιρό τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για «τέλος της εποχής Netanyahu».
Αυτό ωστόσο δεν είναι αλήθεια γιατί τα πολιτικά δεδομένα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.
Οι ισορροπίες που διαμόρφωσε η επόμενη μέρα των εκλογών καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να δημιουργήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό ικανό να κυβερνήσει και υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ο Benjamin Netanyahu θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία.
Ωστόσο, όποια λύση βρεθεί για να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ αυτό θα πάρει καιρό και πιθανότατα τα κλειδιά της λύσης στον πολιτικό-κυβερνητικό γρίφο, να κρατά ο Avigdor Lieberman.
Οι κινήσεις του και οι αποφάσεις που θα λάβει τις επόμενες μέρες θα είναι απολύτως κρίσιμες.

Τι έδειξαν οι κάλπες...

Με καταμετρημένο πάνω από το 91% ψήφων, το κόμμα Μπλε και Λευκό (Kahol Lavan) του Benny Gantz, όπως και Likud του Benjamin Netanyahu, λαμβάνουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών ...
Το Kahol Lavan έχει κερδίσει 32 από τις 120 έδρες στην Knesset, και το Likud ακολουθεί με διαφορά μιας έδρας, έχοντας εξασφαλίσει 31.
Το κόμμα του Netanyahu σήμερα, αποτελούμενο από δεξιούς και ακραία Ορθόδοξους Εβραίους αριθμεί 55 έδρες.
Το κεντροαριστερό μπλοκ έχει 56 θέσεις.
Ο Avigdor Lieberman, του οποίου το κόμμα Yisrael Beiteinu αναμένεται να κατακτά  9 έδρες, φαίνεται να είναι ο αδιαμφισβήτος νικητής των
Εκλογών της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου.
Την Τετάρτη το πρωί, επανέλαβε την υποστήριξή του για μια «ευρεία φιλελεύθερη κυβέρνηση ενότητας», η οποία θα περιλαμβάνει το Yisrael Beiteinu, το Likud και το Kahol Lavan.
Οι ενδείξεις συνηγορούν πως το Μπλε και Λευκό Κόμμα απέχει λίγες μόνο έδρες από την ίδρυση ενός κυβερνώντος συνασπισμού, όμως αυτό όμως δεν ισχύει.
 


Οι «56 έδρες» που αναφέρθηκαν παραπάνω, περιλαμβάνουν τις 13 έδρες που κέρδισε η Κοινή Λίστα των αραβικών κομμάτων και ο ηγέτης του κόμματος Μπλε και Λευκό Benny Gantz, έχει ήδη αποκλείσει το σχηματισμό οποιουδήποτε κυβερνητικού συνασπισμού με αυτούς μέσα.
Επιπλέον, αν ο Gantz προσπαθήσει κατά οποιονδήποτε τρόπο να τους συμπεριλάβει μέσα σε οποιοδήποτε σχήμα, αυτομάτως θα χάσει κάθε ελπίδα να προσελκύσει τον Lieberman.
Έτσι, σε αυτό το σημείο, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ο Gantz να μπορέσει να φτάσει στις 61 έδρες που χρειάζεται για να γίνει πρωθυπουργός.
Φυσικά, τα πράγματα δεν φαίνονται πολλά υποσχόμενα και για τον Netanyahu, ο οποίος λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά τις εκλογές της Τρίτης 17/9, ακύρωσε ήδη την επίσκεψή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.
Με μόλις 55 έδρες, ο συνασπισμός του Netanyahu απέχει μόλις 6 έδρες από μια κυβερνητική πλειοψηφία και έτσι η απάντηση φαίνεται να είναι να προσεταιριστεί ως συμβαλλόμενο μέρος ενός κυβερνητικού συνασπισμού το κόμμα Yisrael Beiteinu του Avigdor Lieberman.
Όμως, ο Lieberman και ο Netanyahu είχαν μια μεγάλη ρήξη τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Netanyahu αρνήθηκε να κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς.
Ο Lieberman παραιτήθηκε αμέσως από υπουργός Άμυνας και τώρα λέει ότι δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό με τον Netanyahu πρωθυπουργό.
Τα πράγματα σίγουρα φαίνονται εξαιρετικά δύσκολα, για τον Netanyahu που αναζητά τρόπο να επιδιορθώσει τη ρήξη με τον Lieberman.
Υπάρχει τρόπος;
Ίσως, αλλά σχεδόν σίγουρα θα έπρεπε να δώσει στον Lieberman σχεδόν ό, τι θέλει, και αυτό θα περιλάμβανε μια στρατιωτική εισβολή στη Γάζα.
Ο Lieberman κρατά κυριολεκτικά το πολιτικό μέλλον του Netanyahu στα χέρια του και το ξέρει.
Δεν μπορεί ποτέ να έχει αυτό το είδος μόχλευσης ξανά, και ο Lieberman είναι το είδος πολιτικού που θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και τα δεδομένα όσο μπορεί για να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
- Εάν ο Netanyahu μπορέσει να πείσει τον Lieberman να συμμετάσχει στον συνασπισμό του, και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο «εάν», τότε ο Netanyahu θα κερδίσει άλλη μία θητεία ως πρωθυπουργός.
- Ο άλλος τρόπος με τον οποίο ο Netanyahu θα μπορούσε να παραμείνει πρωθυπουργός είναι αν κανείς δεν είναι σε θέση να σχηματίσει συνασπισμό και προχωρήσουμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση σε λίγους μήνες από τώρα.
Πολλά μπορούν να αλλάξουν σε λίγους μήνες και ο Netanyahu θα είχε την πολυτέλεια του χρόνου να προσπαθήσει να διορθώσει τα λάθη που έκανε και δυσαρέστησε μεγάλη μερίδα συντηρητικών Ισραηλινών, επειδή δεν τιμώρησε τη τη Χαμάς μετά τους τελευταίους 700 πυραύλους που πυροδότησε εναντίον του άμαχου πληθυσμού τους στη Γάζα.
Ξέρει ότι έχει πρόβλημα και πως λόγω της δυσαρέσκειας στο πρόσωπό του, οι φιλελεύθεροι θα μπορούσαν να κερδίσουν τις εκλογές.
Για το λόγο αυτό βγήκε και δήλωσε πως αν κερδίσει θα προσαρτήσει όλη τη γη της Ιουδαίας και της Σαμάριας, ακόμα και τη Χεβρώνα, μαζί με την κοιλάδα του Ιορδάνη.
Το πρόβλημα είναι ότι είχε περίπου δέκα χρόνια να τα κάνει όλα αυτά και δεν τα έκανε.
Οπότε, τώρα πολλοί πιστεύουν ότι είναι απλά τα λόγια ενός απελπισμένου να κρατηθεί στην εξουσία.
Γι'αυτό και λέει αυτά τα πράγματα «πάλι».
Εάν δεν συγκροτηθεί κυβερνητικός συνασπισμός, ο Netanyahu θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιήσει το χρονικό διάστημα πριν από τις επόμενες εκλογές για τη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής εισβολής στη Γάζα.
Αυτό θα μπορούσε να του χαρίσει αρκετούς συντηρητικούς ψήφους, που θα μπορούσαν να είναι όσοι χρειάζεται για να εξασφαλίσει άλλη μία θητεία ως
πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι μια στρατιωτική εισβολή στη Γάζα θα δημιουργήσει ένα πολύ θερμό πολιτικό ζήτημα, κρίσιμο και για τις ΗΠΑ που σε λίγο μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Δυστυχώς, ο αντισημιτισμός είναι σε εξέλιξη σε όλο το έθνος.
Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι αντι-Ισραηλινές συμπεριφορές αυξάνονται δραματικά εντός των Πανεπιστημίων.
Η άμεση στόχευση των υποστηρικτών του Ισραήλ, ιδίως των Εβραίων φοιτητών, έφθασε σε ανησυχητικά ποσοστά: οι πράξεις που κατηγορούν τους Εβραίους και τους  υποστηρικτές του Ισραήλ για τη στήριξη του ρατσισμού, της γενοκτονίας και άλλων δεινών υπερδιπλασιάστηκαν.
Το ποσοστό που συνδέει τους Εβραίους και φιλο-Ισραηλινούς φοιτητές με την «λευκή υπεροχή» ανέβηκε στο 47%.
Οι προσπάθειες αποκλεισμού των Εβραίων και των φιλο-Ισραηλινών φοιτητών από δραστηριότητες πανεπιστημιουπόλεων υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ όσοι ζητούν τον αποκλεισμό και το ολοκληρωτικό σαμποτάζ τους τριπλασιάστηκαν.
Το Ισραήλ είναι περίπου το μέγεθος του Νιου Τζέρσεϋ, έχει πληθυσμό λιγότερο από 10 εκατομμύρια ανθρώπους και όμως είναι συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής του κόσμου.
Κι επειδή τα διεθνή ζητήματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ θα απασχολούν για χρόνια τον κόσμο, ένα ακόμη θρίλερ με πολλά επεισόδια ακόμη να δούμε προστίθεται, το πολιτικό-κυβερνητικό όπου είναι πολύ πιθανό ο Benjamin Netanyahu θα εξακολουθήσει να είναι ο πρωταγωνιστής ή με πολιτικούς όρους ο πρωθυπουργός.
Θα δούμε τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες μέρες, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό το παιχνίδι απέχει πολύ από το τέλος του.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης