Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ποιος φταίει για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία; - Γιατί δεν κατάφερε να την αποτρέψει;

Ποιος φταίει για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία; - Γιατί δεν κατάφερε να την αποτρέψει;
Το… προηγμένο σύστημα αεράμυνας και το «ανέτοιμο» στρατιωτικό προσωπικό ευθύνονται για τη μη-αποτροπή της επίθεσης στην Aramco
Την επαύριο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Σαουδική Αραβία το ερώτημα που ήταν πιο επίκαιρο ήταν ένα: πώς η Σαουδική Αραβία, η χώρα που κατέχει την τρίτη θέση όσον αφορά τις συνολικές αμυντικές δαπάνες στον πλανήτη και διαχειριστής των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων πετρελαίου στον κόσμο, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί την πιο κρίσιμη πετρελαϊκή της εγκατάσταση κι έπεσε θύμα μιας πυραυλικής επίθεσης από μη επανδρωμένο σκάφος που αφάνισε το ήμισυ της παραγωγής της σε αργό σε μια μέρα.
Η πρώτη άμεση συνέπεια φάνηκε στην τιμή του αργού πετρελαίου Brent, του οποίου η τιμή έκανε το μεγαλύτερο άλμα της και η πορεία του τις επόμενες μέρες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του πετρελαϊκού γίγαντα Aramco να ανακτήσει την παραγωγική του ικανότητα και να αμυνθεί από παρόμοιες επιθέσεις.
Ακριβώς επειδή τα οφέλη για το μέλλον της ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας να αμυνθεί είναι παγκόσμια, όχι μόνο οι διεθνείς αναλυτές αλλά και οι επενδυτές αναρωτιούνται πως θα μπορούσε το βασίλειο να πάψει να είναι ευάλωτο, με ότι κι αν σημαίνει ή συνεπάγεται αυτό, για το μέλλον του πετρελαίου, των παγκόσμιων αγορών και της πολυαναμενόμενης δημόσιας μετοχής της Aramco.
Πώς λοιπόν οι Σαουδάραβες, που το 2018 δαπάνησαν περίπου 67,6 δισεκ. δολάρια για όπλα – ακολουθώντας κατά πόδας τις ΗΠΑ και την Κίνα - απέτυχαν να υπερασπιστούν την οικονομική τους φλέβα;
Ο λόγος είναι απλός: τα αμυντικά συστήματα της Σαουδικής Αραβίας - ανεξάρτητα από το πόσο υψηλής τεχνολογίας είναι - έχουν σχεδιαστεί για εντελώς διαφορετικά είδη απειλών.
Τα χαμηλής πτήσης και σχετικά φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και οι πύραυλοι cruise που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση του Σαββάτου είναι μια αρκετά νέα πρόκληση που πολλά κράτη μέλη δεν είναι στην πραγματικότητα προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν.
Δεν βοηθά επίσης και η έκταση των τεράστιων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που τις καθιστά εύκολους στόχους.
Τα drones πετούν και νύχτα, όταν οι εγκαταστάσεις πετρελαίου φωτίζονται και φαντάζουν σαν χριστουγεννιάτικα δέντρα στο απόλυτο σκοτάδι της ερήμου. «Αυτό σημαίνει ότι οι εχθροί δεν χρειάζονται υψηλής τεχνολογίας καθοδηγούμενα αεροσκάφη, παρόλο που μπορεί να τα έχουν, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν εργαλεία σχετικά χαμηλής τεχνολογίας.
Εξ'αυτής της πραγματικότητας καθίστανται εύκολοι στόχοι», όπως διευκρίνησε στο CNBC ο Michael Rubin, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και ειδικός της Μέσης Ανατολής στο American Enterprise Institute.
Εάν μια απειλή είναι διαφορετική από εκείνη για την οποία σχεδιάστηκε το διαθέσιμο σύστημα αεράμυνας μιας χώρας, όσο προηγμένο κι αν είναι, τότε δεν την αναχαιτίζει.
 Η Σαουδική Αραβία διαθέτει ένα οπλοστάσιο εξειδικευμένου και ακριβού εξοπλισμού άμυνας.
Έχουν το αμερικανικής κατασκευής σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot, τα γερμανικά πυροβόλα όπλα αεροπορικής άμυνας της Skyguard και το κινητό αντι-αεροπορικό σύστημα Shahine της Γαλλίας και σύντομα θα έχουν το πολύ προηγμένο και υψηλού βεληνεκούς σύστημα αεράμυνας THAAD της Lockheed Martin.
Γύρω από τις εγκαταστάσεις της Aramco υπάρχει ένα δίχτυ όπλων αυτού  του τύπου τεχνολογίας 1980, ωστόσο κανένα όπλο δεν λειτούργησε.
Τα συστήματα αυτά κατέστησαν ασήμαντα, στις νέες απειλές όπλων όπως τα drones χαμηλού υψομέτρου που χρησιμοποιήθηκαν όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι πολεμικοί εμπειρογνώμονες, όπως ο Jack Watling ειδικός εμπειρογνώμονας – σύμβουλος σε θέματα πολεμικών επιχειρήσεων εδάφους του Ινστιτούτου Royal United Services.

Image

Όμως δίνει έμφαση σε μία ακόμη σημαντική παράμετρο: «Οι Σαουδάραβες έχουν πολύ εξελιγμένο εξοπλισμό άμυνας.
Δεδομένης της γενικής διεξαγωγής των επιχειρήσεων στην Υεμένη, είναι πολύ πιθανό οι στρατιώτες τους να μην γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιήσουν», δήλωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι οι δυνάμεις του βασιλείου έχουν «μικρή ετοιμότητα, χαμηλή ικανότητα και είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσεκτες».
«Έτσι εάν είστε διοικητής και έχετε αναλάβει την προστασία ενός πετρελαιοφόρου πεδίου, που ποτέ δεν πίστευε ότι θα έπεφτε υπό επίθεση, πολύ πιθανό να μην παρακολουθούσε καν τα ραντάρ.
Μπορεί και να μην τα είχε γυρίσει καν.»
«Ακόμη και εκείνοι που έχουν τις τεχνικές γνώσεις», πρόσθεσε ο Watling, «είναι απίθανο να ήταν αρκετά προσεκτικοί για να πάρουν είδηση τα μικρά μη επανδρωμένα drones ή τους χαμηλού ύψους πτήσης πυραύλους στα ραντάρ τους ... αρκετά γρήγορα για να συντονίσουν τα αντίμετρα».
Ως εκ τούτου για να επιτευχθεί το είδος της άμυνας που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μελλοντικές επιθέσεις όπως αυτές του Σαββατοκύριακο, οι Σαουδάραβες χρειάζονται καλύτερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς και ραδιοεντοπιστή χαμηλότερου υψομετρικού επιπέδου, λένε οι ειδικοί.
«Το επίσης σημαντικό,» όπως επισημαίνει ο Watling, «είναι και στρατιωτικό προσωπικό ικανό να χρησιμοποιήσει πλήρως, έγκαιρα και αποτελεσματικά παρόμοιες μελλοντικές απειλές.»
Υπενθυμίζεται ότι είκοσι πέντε drones και πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν στα χτυπήματα του Σάββατου, εναντίον των εγκαταστάσεων του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco στο Abqaiq και το Kurais, όπως δήλωσε το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας.
Παρότι την ευθύνη των επιθέσεων έχουν αναλάβει οι αντάρτες Huthi της Υεμένης, οι Σαουδάραβες και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο, μια ευθύνη που η Τεχεράνη αρνείται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης