Σερβία: Τον... «Μεγάλο Αδελφό» δημιουργεί η Huawei - Κάμερες και κοινές περιπολίες Σέρβων και Κινέζων αστυνομικών

Σερβία: Τον... «Μεγάλο Αδελφό» δημιουργεί η Huawei - Κάμερες και κοινές περιπολίες Σέρβων και Κινέζων αστυνομικών
Άρχισε να εφαρμόζεται στο Βελιγράδι ένα πρόγραμμα κοινής δράσης Σέρβων και Κινέζων αστυνομικών για την ασφάλεια των πολιτών
Άρχισε από χθες (18/9) να εφαρμόζεται στο Βελιγράδι ένα πρόγραμμα κοινής δράσης Σέρβων και Κινέζων αστυνομικών για την ασφάλεια των πολιτών, βάσει συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.
Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη σύσταση μεικτών ομάδων που θα αποτελούνται από Σέρβους και Κινέζους αστυνομικούς και θα περιπολούν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Ήδη από χθες εμφανίστηκαν μεικτές περιπολίες στο κέντρο της πόλης και σε περιοχή του νέου Βελιγραδίου όπου λειτουργεί κινέζικη αγορά.
Οι Κινέζοι αστυνομικοί φέρουν την ίδια στολή με τα ίδια διακριτικά που φορούν και στην Κίνα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Stefanovic ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι στόχος του προγράμματος είναι να εξυπηρετηθούν οι δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από την Κίνα που επισκέπτονται την πρωτεύουσα, αλλά και να αντιμετωπιστούν θέματα ασφάλειας σε περιπτώσεις όπου εμπλέκονται υπήκοοι της Κίνας οι οποίοι ζουν στην Σερβία.
Από τον περασμένο Ιούλιο άρχισε να «τρέχει» ακόμη ένα πρόγραμμα συνεργασίας Κίνας - Σερβίας στον τομέα της ασφάλειας.
Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα με την ονομασία «Ασφαλής πόλη» με το οποίο προβλέπεται η τοποθέτηση, μέχρι το τέλος του 2020, σε διάφορα σημεία του Βελιγραδίου, 1.000 καμερών υψηλής ευκρίνειας που θα έχουν την δυνατότητα σάρωσης και αναγνώρισης προσώπων εν κινήσει.
Ανάδοχος εταιρεία είναι η κινέζικη Huawei η οποία έχει ήδη τοποθετήσει 400 κάμερες στην πόλη.
Το συμβόλαιο έχει χαρακτηριστεί από την σερβική κυβέρνηση "Απόρρητο" και το περιεχόμενο του παραμένει άγνωστο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Stefanovic, προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, τόνισε ότι στοχεύει στην αύξηση της ασφάλειας των πολιτών.
Παραδέχθηκε ότι η αναγνώριση προσώπων είναι μία από τις βασικές δυνατότητες των καμερών που θα χρησιμοποιήσουν οι αρχές, ισχυρίστηκε ωστόσο ότι δεν θα γίνει κατάχρηση.
«Όταν κάποιος φοράει μια κουκούλα, πρέπει να ξέρουμε από ποιο σπίτι βγήκε, ποιον είδε, τι αυτοκίνητο χρησιμοποίησε πού πήγε και τι έκανε…», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ν. Stefanovic απαντώντας στις αιτιάσεις κοινωνικών φορέων για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS