Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η «κρυφή» διαμάχη ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας για το φυσικό αέριο του Ιράκ

Η «κρυφή» διαμάχη ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας για το φυσικό αέριο του Ιράκ
Το κοίτασμα Mansuriya αποτελεί «πεδίο ενδιαφέροντος» για Ουάσιγκτον, Πεκίνο και Μόσχα
Καθώς ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα προσπαθούν να «τοποθετηθούν» στην ενεργειακή βιομηχανία του Ιράκ (τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου), το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με ξένους επενδυτές για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Mansuriya.
Το εν λόγω κοίτασμα βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν και υπολογίζεται ότι έχει αποθέματα φυσικού αερίου 4,6 τρισ. κυβικών ποδιών, ενώ μπορεί να έχει μέγιστη παραγωγή 325 εκατ. κυβικά πόδια ημερησίως.
Για τις ΗΠΑ είναι απαραίτητο το Ιράκ να αποκτήσει την ενεργειακή του ανεξαρτησία και να μην χρειαστεί να στραφεί στο Ιράν για βοήθεια.
Για τη Ρωσία και συγκεκριμένα τη Rosneft αποτελεί μία επένδυση ζωτικής σημασίας.

Η διαφύλαξη της ασφάλειας όλων των συμβολαίων που διαθέτει η Ρωσία στο Ιράκ αποτελεί έναν βασικό στόχο της Μόσχας.
Υπάρχει, όμως, και η Κίνα, καθώς διαθέτει μερίδιο στα South Pars Phase 11 και στην περιοχή West Karoun.
Το Ιράκ, όπως και η Τουρκία δεν έχει –τουλάχιστον φανερά ή τυπικά- δεσμευθεί ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με τη Ρωσία και μοιάζει πρόθυμο να αποσπάσει ό,τι καλύτερο μπορεί και από τις δύο χώρες.
Άλλωστε και η Τουρκία αποτελεί έναν από τους βασικούς παίκτες για το κοίτασμα Mansuriya, μέσω της κρατικής εταιρείας Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO), καθώς είχε μερίδιο 37,5% έως τα μέσα του 2018, με την Oil Exploration Company να διαθέτει 25%, την Kuweit Energy 22,5% και την νοτιοκορεατική KOGAS 15%.
Η ΤΡΑΟ ήταν η πρώτη εταιρεία που υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη του εν λόγω κοιτάσματος το 2011, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει κάθε δραστηριότητα το 2014, μετά την αύξηση της δύναμης του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αρνήθηκε να «επιστρέψει» το 2017 παρά την έκκληση του τότε υπουργού Πετρελαίου του Ιράν, Jabar al-Luaibi.
Τελικώς τον Ιούλιο του 2019 το ιρακινό υπουργείο Ενέργειας ακύρωσε το συμβόλαιο.
Πλέον, το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ κατέστησε σαφές ότι η επένδυση θα πρέπει να προχωρήσει με τον ορθό τρόπο, προκειμένου το κοίτασμα να επιτύχει το μέγιστο της ημερήσιας παραγωγής του.
Χωρίς την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κοιτάσματος το Ιράκ θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να διπλασιαστεί στη χώρα έως το 2030, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης