Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Αναμένοντας το Triple witching

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Αναμένοντας το Triple witching
Ελπίζουμε να ισχύει το απόφθεγμα του Ρουσσώ « Η υπομονή είναι πικρή αλλά ο καρπός της είναι γλυκός»
Η Ελληνική κεφαλαιαγορά παραμένει σε στάση αναμονής και συσσώρευσης με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.
Παρά τις θετικές εκθέσεις διαφόρων επενδυτικών οίκων, τόσο για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, όσο και των Ελληνικών τραπεζών, αυτό δεν μεταφράζεται σε ανοδική διαφυγή ή αύξηση όγκου συναλλαγών στο Ελληνικό χρηματιστήριο προς το παρόν.
Το επενδυτικό road show του Λονδίνου αποδεικνύει ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα 6-μήνων που ανακοινώνουν δεικτοβαρείς εισηγμένες και τα θετικά σχόλια, το βελάκι των ξένων οίκων δείχνει αναμονή προς το παρόν.
Βασικός λόγος για την ανωτέρω στάση είναι :
• το σημερινό triple witch (κλείσιμο παραγώγων), που θα ξεκαθαρίσει προς τα πού θα κινηθεί μέχρι το τέλος του μήνα η αγορά.
• Η αναδιάρθρωση του Δείκτη FTSE αναπτυσσόμενων αγορών που μπορεί να δημιουργήσει εκροές 22-26 εκ ευρώ μεταξύ 19-23/9/19 υπέρ της Αραβίας και της Κίνας.
• Η πρόσφατη αναστάτωση στην ενεργειακή αγορά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον Περσικό κόλπο και όχι μόνο, που αυξάνουν την αστάθεια στην ήδη πληγωμένη παγκόσμια οικονομία.
Η αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος με στοχευμένες κινήσεις, που επιταχύνουν μεγάλες παγωμένες επενδύσεις, αλλά και τα θετικά ανακοινωθέντα μάκρο-οικονομικά στοιχεία, βοηθούν στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Όμως θέλουν χρόνο, συνέπεια και συνέχεια για να μεταφερθούν τα αποτελέσματα και στην Ελληνική κεφαλαιαγορά.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες με προεξάρχοντα τον Mario Draghi και τον Paulson (συντηρητικό) συνεχιστή του, πασχίζουν με τα αρνητικά επιτόκια να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία.
Όμως όλα τα φάρμακα έχουν και αντενδείξεις και τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετες παρενέργειες στο ευπαθές ευρωπαϊκό σύστημα στο εγγύς μέλλον.
Στην Ευρώπη, Γερμανία και Ιταλία δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στα μακροοικονομικά τους στοιχεία, ενώ η Μ.Βρετανία ακόμα δεν ξέρει τι να κάνει και πώς στο θέμα του Brexit προσθέτοντας δυσκολίες στο ήδη δύσκολο και επώδυνο για όλους εγχείρημα.
Όσο για την Κίνα, τα μάκρο-οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται δείχνουν επιβράδυνση από την ένταση στις εμπορικές σχέσεις με της ΗΠΑ (στον βαθμό που απεικονίζουν την πραγματικότητα..).
Η Ελληνική αγορά ομολόγων, λόγω των αρνητικών επιτοκίων και του νέου QE, συνεχίζει την επιτοκιακή αποκλιμάκωση σε όλη την καμπύλη, με την 5-ετή έκδοση να κινείται πέριξ του 0,7610% και την 10-ετή πέριξ του 1,3840%, βοηθούμενη από η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων.
Θετικό στοιχείο αποτελεί ότι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων περνά ποια και στην εταιρική αγορά ομολόγων.
Έτσι ο ΟΤΕ κατάφερε να αναχρηματοδότηση το χρέος του με ελκυστικότατο επιτόκια (<1%) με επταετές ομόλογο.
Αναμένουμε άμεσα, την θετική αυτή συγκυρία να την εκμεταλλευτούν και άλλες εισηγμένες με ομολογιακά δάνεια, μειώνοντας το κόστος δανεισμού τους σε μεσοχρόνιο διάστημα και βελτιώνοντας αντίστοιχα την κερδοφορία τους (ΕΛΠΕ – ΤΙΤC – ΜΥΤΙΛ - ΤΕΡΝΑ).
Ο Γενικός Δείκτης, δεν δείχνει διάθεση να διασπάσει με ορμή τις 880 μονάδες.
Τα επόμενα σημεία αντίστασης σε περίπτωση διάσπασης με αύξηση του όγκου συναλλαγών οριοθετούνται στις 891, 902, μονάδες.
Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 868 μονάδων θα μας βάλει πάλι στην ταλαιπωρία του εύρους 860- 847 μονάδων.
Κρίσιμο επίπεδο για τον FTSE25 είναι το επίπεδο 2177-2183 μονάδων.
Μόνο έγκυρη διάτρηση του αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των επομένων αντιστάσεων που οριοθετούνται στις 2200, 2221 και 2235 μονάδες.
Οι κοντινές στηρίξεις του εντοπίζονται στις 2150, 2142, 2125 και 2095 μονάδες.
Συμπερασματικά αναμένουμε και το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης για εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Υπενθυμίζουμε ότι στατιστικά ο Σεπτέμβριος δίνει αυξημένο ποσοστό αρνητικών αποδόσεων. Διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι και ευελπιστούμε να μην χαλάσει περαιτέρω το κλίμα στο Διεθνές περιβάλλον, παρασύροντας και την ευάλωτη αγορά μας.
Παρακολουθούμε επισταμένα τους όγκους συναλλαγών που θα υποδείξουν πότε η αναμονή των Investment maker’s τελείωσε.
Το γεγονός ότι το Ελληνικό δημόσιο μειώνει το ποσοστό προς διάθεση των ΕΛΠΕ επιβεβαιώνει «την άποψη μας περί αναμονής» των ξένων επενδυτών την παρούσα χρονική στιγμή.
Ελπίζουμε λοιπόν να ισχύει το απόφθεγμα του Ρουσσώ « Η υπομονή είναι πικρή αλλά ο καρπός της είναι γλυκός»…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης