Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καύσιμα: Από σήμερα στην αντλία επιβαρύνσεις 4-6 λεπτών το λίτρο - Σύντομα αποκλιμάκωση

Καύσιμα: Από σήμερα στην αντλία επιβαρύνσεις 4-6 λεπτών το λίτρο - Σύντομα αποκλιμάκωση
Η άνοδος των διεθνών τιμών χρειάζεται ένα τετραήμερο για να «περάσει» στη λιανική αγορά
Ορατές θα αρχίσουν να γίνονται από σήμερα στα πρατήρια οι επιπτώσεις από την επίθεση στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες πάντως θα κινούνται το ανώτερο στα 4-6 λεπτά το λίτρο.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν στελέχη του εγχώριου κλάδου πετρελαιοειδών, η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου εντός της εβδομάδας, προοιωνίζεται πως ακόμη και αυτές οι μικρές αυξήσεις θα υποχωρήσουν εντός της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές λιανικής σημαίνει πως η όποια άνοδος (ή πτώση) των διεθνών τιμών χρειάζεται ένα τετραήμερο για να «περάσει» στην αντλία.
Κάτι που σημαίνει πως το «ράλι» που σημείωσε το πετρέλαιο τη Δευτέρα, ως πρώτη αντίδραση των διεθνών αγορών στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία, θα αρχίσει να αποτυπώνεται  από σήμερα στις τιμές των πρατηρίων.
Την παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνει το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο δείχνει πως μέσα στην εβδομάδα δεν υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση των λιανικών τιμών των καυσίμων.
Ενδεικτικά, από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 18/9, η μέση πανελλαδική τιμή της «απλής» αμόλυβδης ενισχύθηκε μόλις κατά 0,8 λεπτά το λίτρο, αγγίζοντας τα 1,597, από 1,589 ευρώ.  

Στο πλαίσιο των φυσιολογικών αυξομειώσεων

Οι εκτιμήσεις των παραγόντων του κλάδου είναι πως η επιπλέον επιβάρυνση που θα καταγραφεί από σήμερα δεν πρόκειται να ξεπερνά τα 4-6 λεπτά το λίτρο, η οποία μάλιστα στην πράξη μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη, καθώς ένα μέρος της πιθανότατα θα απορροφηθεί από την εφοδιαστική αλυσίδα.
Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση εκτιμάται πως δεν θα είναι μηδενική, με δεδομένο ότι προοδευτικά από την προηγούμενη Δευτέρα και έως αύριο, οι τιμές διυλιστηρίου θα έχουν ενισχυθεί περί τα 2,5 λεπτά το λίτρο.
Ακόμη όμως κι αν η αύξηση φτάσει τα 6 λεπτά, όπως προσθέτουν, η άνοδος των τιμών δεν θα συνιστά απόκλιση από τα φυσιολογικά επίπεδα των αυξομειώσεων, που έτσι κι αλλιώς παρουσιάζει η αγορά.
Χαρακτηριστικά, όπως σημειώνουν, τον περασμένο μήνα οι τιμές των καυσίμων παρουσίασαν άνοδο της τάξης των 5 λεπτών ανά λίτρο.
Η αύξηση αυτή θα αποτελούσε λόγο ανησυχίας αν οι διεθνείς τιμές συνέχιζαν να κινούνται ανοδικά όλη την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα προμήνυε αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων.
Ωστόσο, ήδη από την Τρίτη άρχισαν να περιορίζονται οι διεθνείς τιμές, με τις αγορές να εκτιμούν πιο νηφάλια πως η επίθεση δεν θα επηρεάσει δραστικά τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης σε πετρελαϊκά προϊόντα.

Πιθανή μείωση στη συνέχεια

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αν τις επόμενες ημέρες δεν αλλάξουν τα δεδομένα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ώστε από την επόμενη εβδομάδα οι τιμές να επανέλθουν στα προ της επίθεσης επίπεδα.
Ένα ενδεχόμενο που, όπως συμπληρώνουν, δεν θα εξαρτηθεί όμως μόνο από την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά και από τη διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες του κλάδου, είναι εντελώς έωλο να γίνει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Ασφαλείς εκτιμήσεις θα μπορούν να υπάρξουν λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη διάθεσης του καυσίμου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης