Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Eθνική +3% αλλά Πειραιώς -2,6%, το ΧΑ +0,26% στις 876 μον. - Εκτόξευση τζίρου λόγω rebalacing FTSE – Το ράλι στα ομόλογα δεν επιδρά στις μετοχές

tags :
Με Eθνική +3% αλλά Πειραιώς -2,6%, το ΧΑ +0,26% στις 876 μον. - Εκτόξευση τζίρου λόγω rebalacing FTSE  – Το ράλι στα ομόλογα δεν επιδρά στις μετοχές
O Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες στις 876 και 822 μονάδες αντίστοιχα
(upd16)Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 876  μονάδες, στο υψηλό της ημέρας ενώ ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών εκτοξεύτηκε στις δημοπρασίες με τις αναδιαρθρώσεις λόγω αλλαγών στους δείκτες αναδυόμενων αγορών του FTSE.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με κέρδη +3,25% ξεχώρισε η Εθνική στα υψηλά 13 μηνών και ακολούθησε ανοδικά η Eurobank +2,59% ενώ με απώλειες έκλεισε η Πειραιώς -2,59% και με οριακή πτώση η Alpha Bank -0,06%. 
Μεικτές τάσεις και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τα κέρδη του Ελλάκτωρα +2,79% και του Μυτιληναίου να αντισταθμίζονται με τις απώλειες σε Lamda -2,71% και της δεικτοβαρούς Cola Cola -1,22%.

Αξίζει να σημειώθεί, ότι στην σημερινή τριπλή λήξη παραγώγων εντάθηκαν οι πιέσεις ειδικότερα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, και η αγορά κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,83% ενώ γρήγορα ενεργοποίηθηκαν οι αγοραστές με κορύφωση τις δημοπρασίες όπου απορρόφησαν τις εκροές, με τον Γενικό και ο Τραπεζικό Δείκτη να κλείνουν στα υψηλά της ημέρας.

Από την άλλη, αξίζει να σημειώθεί ότι οι μετοχές δεν ακολουθούν το πλασματικό ράλι στα ομόλογα καθώς η χρηματιστηριακή αγορά θέλει ισχυρούς καταλύτες για να υπερβεί κρίσιμα τεχνικά σημεία αντίστασης.
Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε το επενδυτικό road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο καθώς οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι το ρίσκο χώρας μετριάζεται, η Ελλάδα δανείζεται φθηνά πλέον ενώ όσο αφορά την οικονομία της χώρας θεωρούν ότι ξεκινάει ο ανοδικός κύκλος στην Ελλάδα αλλά ακόμη δεν έχουν ορατότητα για το πώς θα κινηθούν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας ενώ εμπόδια θέτει και η επίδραση της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας…παράγοντες που δείχνουν αναμονή προς το παρόν.
Εν τω μεταξύ σε μπαράζ αναβαθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες θα οδηγήσει ο νέος νόμος για το APS ή ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια.
Πρακτικά έως το τέλος του 2019 ή αρχές του 2020 οι ελληνικές τράπεζες από όλους τους οίκους αξιολόγησης θα βαθμολογούνται 1 έως 2 κλίμακες χαμηλότερα από την βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας αντί 4 βαθμίδων της τρέχουσας περιόδου.
Εν τω μεταξύ, η νομισματική πολιτική έχει διαμορφώσει αποδόσεις στα ομόλογα που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα, δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά θεμελιώδη, δημιούργησε μια φούσκα στα ομόλογα που συντηρείται μέσω μηχανισμών χειραγώγησης με τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ορισμένα funds στράφηκαν στα ελληνικά ομόλογα καθώς τα αρνητικά επιτόκια προκαλούν ζημία στην οικονομία και ορισμένα funds… αναζητούν τις θετικές αποδόσεις..
Η πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδος σε συνδυασμό με το APS το Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών που βρίσκεται στην τελική ευθεία λειτουργεί επικουρικά στην βασική τάση με αποτέλεσμα  τα ελληνικά ομόλογα, π.χ. το 10ετές από 4% πριν 2 χρόνια να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά με προοπτική το 1% που είναι και το ψυχολογικό σημείο.
Συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές ομόλογο στο 1,34% ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 0,90%
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το 10ετές ομόλογο κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,308%

Από την άλλη, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 201 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4823 μονάδες βάσης από 4706 μονάδες βάσης.

Ειδήσεις και κινήσεις της ημέρας

Στα χαμηλά της ημέρας έκλεισε η Lamda Development με απώλειες -2,71% ενώ αξίζει να σημειωθεί  ότι η ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ  δεν έχει φέρει  πανικό στις τάξεις των επενδυτών
Από την άλλη, αρχίζουν να αποκαλύπτονται σταδιακά πολλές πτυχές του σχεδίου της Lamda Development της εταιρίας του ομίλου Λάτση που έχει αναλάβει το έργο στο ... Ελληνικό.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ήδη η Lamda κατέχει κεφάλαια 358 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με τα 650 εκατ.  της αύξησης κεφαλαίου, τα  2 δισεκ. δάνεια από τις τράπεζες και  τα 500 εκατ από το  ομολογιακό που θα ακολουθήσει σε επόμενη φάση … το συνολικό άθροισμα θα είναι 3,5 δισεκ. ευρώ.
Η Lamda με τον βασικό μέτοχο θα συνεισφέρει 358 εκατ ευρώ στην αύξηση ουσιαστικά επιχειρεί σε ένα άθροισμα δανείων και κεφαλαίων 3,5 δισεκ. ευρώ να επενδύσει το 10%.
Με κέρδη +0,78% έκλεισε  ο ΟΤΕ ενώ σύμφωνα με ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ο ΟΤΕ θα μπορούσε να πουλήσει τις δραστηριότητες στη Ρουμανία τμηματικά καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για τη σταθερή ξεχωριστά και για την κινητή επίσης ξεχωριστά.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον  Τραπεζικό Δείκτη στο -0,04% και τον Γενικό Δείκτη -0,21%.
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης με έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες και με πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της  ημέρας -0,48%.
Περί τις  14:00 με την λήξη των παραγώγων εντάθηκαν οι πίεσεις στα μη τραπεζικά blue chips και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,83%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 822,47 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με άνοδο +1,14%.  .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,26% στις 876 μονάδες έχοντας υψηλό στις 876,21 μονάδες και χαμηλό στις 866,70 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 132,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 55 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 30 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές  αξίας 15,2 εκατ. ευρώ και όγκου 3,92 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιηθήκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 2,94 εκατ. τεμάχια αξίας 8,21 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 350 χιλ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 375 χιλ. τεμάχια αξίας 640 χιλ. ευρώ..
Η Jumbo 318 χιλ. τεμάχια αξίας 5,52 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 876 μονάδες, στην πρώτη  αντίσταση  των 875-880 μονάδων και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Η πρώτη στήριξη βρίσκεται στις 868 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των  860-850 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 822 μονάδες, έχοντας ξεπεράσει οριακά την πρώτη αντίσταση της ζώνης των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη παραμένουν οι 780 μονάδες και ακολουθούν οι 750 μονάδες

Η επικαιρότητα

«Πυρετός» επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό ενόψει της σύνταξης του κατηγορητηρίου με το οποίο θα παραπεμφθεί σε Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Άλλωστε, μέσω αυτού θα φανεί και αν θα είναι τελικά η Βουλή αυτή η οποία θα φέρει εις πέρας τη διερεύνηση της υπόθεσης ή αν αυτή θα επιστρέψει στα χέρια της Δικαιοσύνης.
Στα άκρα οδηγεί μέρα με την ημέρα τις προκλήσεις της η Τουρκία σε Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο με προκλητικές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει και της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 25 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
«Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/Κ.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη και αποφασισμένη να επαναλάβει την εισβολή στην Κύπρο όπως έγινε το 1974.
Και ενώ η Άγκυρα εξακολουθεί να επαναλαμβάνει τις απειλές περί ενός νέου «1974», εξαπολύει απειλές και προς τις εταιρείες TOTAL για την παραχώρηση προς έρευνες του οικοπέδου 7 καθώς σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέρος του οικοπέδου αυτού ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Την πρόθεση και το σχέδιο των ΗΠΑ να συγκροτήσουν μια συμμαχία που θα αποβλέπει στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή αμφισβητεί ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif.
Στο μήνυμα του ο Zarif πέρα από το ότι αμφισβητεί την πρόθεση των ΗΠΑ, αναφέρει οκτώ διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε από το 1985 το Ιράν, ανάμεσα στις οποίες ένα ειρηνευτικό πλάνο για την Υεμένη και μια συμφωνία μη επίθεσης για την περιοχή του Κόλπου.
Σε σχηματισμό κυβέρνησης στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου κατέληξαν Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι σε μια προσπάθεια να «απομονώσουν» το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία», η οποία αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, διπλασιάζοντας μάλιστα το ποσοστό της που ανήλθε στο 22,5%
Σημειώνεται πως αύριο Σάββατο 21/9 οι Πράσινοι θα ψηφίσουν σε «μίνι»-συνέδριο του κόμματος θα για να επικυρώσουν την συμφωνία.

Επιφυλακτικότητα στις ασιατικές αγορές

Επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές στα χρηματιστήρια της Ασίας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες.
Μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75% με 2%, ήρθε η σειρά της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, η οποία μείωσε το βασικό επιτόκιο στα δάνεια ενός έτους από το 4,25% στο 4,20%.
Οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου διατήρησαν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική.
Την ίδια ώρα, οι αγορές παρακολουθούν την επανέναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,16%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,24% στις 3006,45 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακές απώλειες -0,08% στις 26448 μονάδες

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των αποφάσεων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.
Οι αγορές ωστόσο οδεύουν προς την πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,10%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,35%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακά κέρδη +0,03%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,25%, ο S&P στο +0,10%, ο Nasdaq με οριακά κέρδη +0,05% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,42% (9,46 δολ)

Mείκτες τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική και ακολούθησε η Eurobank ενώ απώλειες κατέγραψαν Πειραιώς και Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7650 ευρώ με άνοδο +3,25% με όγκο 9,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7180 ευρώ με πτώση -0,06% με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0140 ευρώ με πτώση -2,59% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8720 ευρώ με άνοδο +2,59% με όγκο 22,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4640 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 653 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4535 ευρώ με άνοδο +0,11%, με όγκο 347 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 209 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκελισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρας, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Lamda, Φουρλής, CENER, Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε  στα 29,94 με πτώση -1,22% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 12,85 ευρώ με άνοδο +0,78% και αποτίμηση 6,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,9060 ευρώ με άνοδο +0,41% και αποτίμηση 674 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,10 ευρώ με άνοδο +1,45% και κεφαλαιοποίηση 487 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 9,75 με πτώση -0,56% και αποτίμηση 3,14 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,16 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,68 ευρώ με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,86 ευρώ με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,17 ευρώ με άνοδο +1,60% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,35 ευρώ με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3840 ευρώ με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 263 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,33 ευρώ με πτώση -1,48% και με κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1406 ευρώ με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 132 εκατ. ευρώ.

Νέα βελτίωση για τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,34% - Σε χαμηλά ετών το spread στις 186 μονάδες βάσης

Νέα σημαντική ανάκαμψη σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά, απόρροια κυρίως της στροφής των επενδυτών σε ομόλογα με θετική απόδοση.
Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Επίσης θετικά επιδρά το APS το Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια το οποίο μειώνει τον τραπεζικό κίνδυνο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται στο 1,34% ενώ νωρίτερα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,308% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,91%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,34% με το αμερικανικό 10ετές 1,77% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 42 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,43 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,34% με απόδοση αγοράς 0,37% και απόδοση πώλησης 0,33%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,69%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό 0,84% στις 20 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24% με απόδοση αγοράς 1,25% και απόδοση πώλησης 1,23%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,64 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32% με απόδοση αγοράς 1,34% και απόδοση πώλησης 1,29%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,32%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,69%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,84  μονάδες βάσης και απόδοση 1,96%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 135,93 μονάδες βάσης και απόδοση 2,16%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 186 μονάδες βάσης
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 201 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4823 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,01% ή 201 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν όλες τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 και σε γενικές γραμμές συντηρούν τα κέρδη τους.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,91% στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/9/2019 στο -0,52% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,16% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,91% και με ιστορικό χαμηλό 0,79% στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,52%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης