Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Handelsblatt: «Σχέδιο Ηρακλής» για τη μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες

Handelsblatt: «Σχέδιο Ηρακλής» για τη μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες
Ο γερμανικός Τύπος για τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη: περιορισμός των κόκκινων δανείων που έχουν συσσωρεύσει οι συστημικές τράπεζες
«Με εγγυήσεις του δημοσίου η νέα ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να διευκολύνει τις τράπεζες στην τιτλοποίηση κόκκινων δανείων, γράφει η Handelsblatt με τίτλο "Σχέδιο Ηρακλής για την στήριξη ελληνικών τραπεζών", όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσια της Deutsche Welle.
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: "Σχέδιο Ηρακλής" ονόμασε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρόγραμμα με το οποίο το ελληνικό δημόσιο προτίθεται να βοηθήσει τις τράπεζες να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αγγίζουν σε αξία τα 79 δις ευρώ.
Η μείωση των κόκκινων δανείων, την οποία το υπ. Οικονομικών συγκρίνει με την κόπρο του Αυγεία, θεωρείται προϋπόθεση για την σταθεροποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και κλειδί για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.
Το σχέδιο που εκπόνησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός από κοινού με τις τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, καθώς και την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων και την μεταφορά τους στο αποκαλούμενο "Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού" APS.
Το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί για το πιο "υγιές" κομμάτι των δανείων με συνολικά 10 δις ευρώ.
Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το "μαξιλάρι" ρευστότητας των 40 δις ευρώ που βρίσκεται στη διάθεσή του ελληνικού δημοσίου από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.
Το "Σχέδιο Ηρακλής" μοιάζει με την διαδικασία με την οποία οι ιταλικές τράπεζες μείωσαν τα τελευταία χρόνια τα κόκκινα δάνεια. Το ελληνικό σχέδιο θα πρέπει ωστόσο να λάβει πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, οι οποίες θα κρίνουν αν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου είναι ή όχι κρατικές ενισχύσεις.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης