Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν επέβαλε ο Trump στον απόηχο των επιθέσεων στην Aramco

Κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν επέβαλε ο Trump στον απόηχο των επιθέσεων στην Aramco
Κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν από τον Αμερικανό πρόεδρο
Ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι έχει επιβάλει κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, λέγοντας πως θα είναι "οι μεγαλύτερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ σε κάποια χώρα".
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο ίδιος και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν άλλον έναν κύκλο δασμών στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης αυτήν τη φορά της κεντρικής τράπεζας, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Saudi Aramco.
Ο Donald Trump ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις σήμερα (20/9) σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Scott Morrison, λέγοντας πως θα είναι "οι μεγαλύτερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ σε χώρα", χωρίς όμως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Steven Mnuchin είπε πως έτσι μπαίνει στο στόχαστρο "η τελευταία πηγή εσόδων της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και του κρατικού Αναπτυξιακού Ταμείου".
"Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πια χρήματα που θα πηγαίνουν στους Φρουρούς της Επανάστασης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας", εξήγησε.
Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν υπόκειτο ήδη σε κυρώσεις, από τον Νοέμβριο του 2018, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα στρατιωτικής παρέμβασης στο Ιράν, ο Trump είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντα προετοιμασμένες και ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα είναι πάντα μια πιθανότητα.
Ο Trump δήλωσε πως αναμένει οι κυρώσεις να λειτουργήσουν, τονίζοντας πως προτιμά να αποφύγει την στρατιωτική παρέμβαση. Εξάλλου, μία τέτοια τακτική θα έφερνε μία σίγουρη νίκη στις ΗΠΑ: "Ο στρατός θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή μορφή νίκης. "
Ο Mnuchin ανέφερε πως "συνεχίζουμε την εκστρατείας μεγίστης πίεσης, διακόπτονας όλες τις πηγές κεφαλαίων στο Ιράν".
Πάντως, ο Trump παρέμεινε πιστός στην δέσμευσή του για νέες κυρώσεις στο Ιράν, τις οποίες είχε εξαγγείλει από τις 18 Σεπτεμβρίου. Τότε, με ανάρτησή του στο twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε γράψει πως "έδωσα οδηγίες στον Υπουργό Οικονομικών να αυξήσει τις κυρώσεις μας στο Ιράν".
Οι Αμερικανοί έχουν κατηγορήσει -είτε ο ίδιος ο Trump είτε ακόμη και ο ΥΠΕΞ Mike Pompeo- το Ιράν για τις επιθέσεις το περασμένο Σάββατο (14/9) στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης