Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Το μεγάλο στοίχημα του Macron με τις συντάξεις στη Γαλλία - Η μεταρρύθμιση είναι μεγάλο ρίσκο

Politico: Το μεγάλο στοίχημα του Macron με τις συντάξεις στη Γαλλία - Η μεταρρύθμιση είναι μεγάλο ρίσκο
Politico: Το μεγάλο στοίχημα του Macron με τις συντάξεις
Πάνω που ο Emmanuel Macron έμοιαζε να έχει αφήσει πίσω του τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων, τώρα ανακατεύει την χώρα ακόμη μια φορά.
Προκαλεί αναταραχές με αυτό που ονομάζει "Big Bang", μια γενική αναθεώρηση του "ιερού" συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας.
Την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στις μεταφοεές σταμάτησαν όλες σχεδόν τις δημόσιες συγκοινωνίες για πρώτη φορά σε 12 χρόνια.
Πριν λίγες μέρες, δικηγόροι, γιατροί, νοσηλευτές, πιλότοι, ξεχύθηκαν στους δρόμους πραγματοποιώντας μεγάλες διαδηλώσεις.
Αύριο (21/9) και την ερχόμενη Τρίτη, τα μεγαλύτερα συνδικάτα θα κατέβουν σε συγκεντρώσεις, κατηγορώντας τον Macron για αποδιοργάνωση του γαλλικού τρόπου ζωής.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που υποσχέθηκε ο Macron στις εκλογές του 2017 είναι ένα πραγματικά τεράστιο εγχείρημα: μια προσπάθεια να μειωθούν τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά ταμεία σε ένα. Ο τελευταίος που είχε προσπαθήσει κάτι τόσο τολμηρό ήταν ο Jacques Chirac το 1995. Λόγω των αντιδράσεων όμως αναγκάστηκε να υποχωρήσει και έχασε τις εκλογές 18 μήνες αργότερα.
Σχεδιασμένο να αντιμετωπίσει ένα από τα πιο σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα στη γαλλική οικονομία, η μεταρρύθμιση είναι πιθανό να ωφελήσει την οικονομία μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα όμως φαίνεται πολύ λιγότερο ελκυστική. Δεν πρόκειται να τεθεί σε πλήρη ισχύ για έξι χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ είναι πιθανό να ενοχλήσει σχεδόν κανέναν, δεν θα έχει ουσιαστικά οφέλη πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2022 (ή ακόμα και την επόμενη).
Με άλλα λόγια, είναι απλώς το είδος της ουσιαστικής αλλά χωρίς ουσιαστική ανταμοιβή, που οι συνετοί πολιτικοί τείνουν να αποφεύγουν, εδώ και δεκαετίες.
Ο Macron ισχυρίζεται ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ο μόνος τρόπος να πεισθούν οι Γάλλοι να εργαστούν περισσότερο.
Το στοίχημα Macron βασίζεται σε διαφορετικό πολιτικό υπολογισμό. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι το τελικό μεγάλο κομμάτι στο σχέδιό του για τη διάσωση της Γαλλίας από τον ίδιος της τον εαυτό. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα μπορέσει ποτέ να αδράξει την de facto ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να απαιτήσει τις αλλαγές που επιθυμεί, εκτός και αν θεωρηθεί ότι επιτίθεται στα βασικά προβλήματα στο δικό του "σπίτι".
Γιατί όμως θέλει συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση; Γιατί τώρα;
Αν και μακράν η πιο ριζοσπαστική, θα είναι η έκτη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας σε 26 χρόνια. Μετά από πέντε μερικές μεταρρυθμίσεις γύψου που πραγματοποιήθηκαν από το 1993, το κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας εξακολουθεί να χάνει χρήματα, αλλά όχι σε καταστροφικό βαθμό. Το σημερινό σύστημα, στην πραγματικότητα ένα σύνολο 42 συστημάτων, είναι περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμο.
Το πρόβλημα είναι ότι είναι επίσης αδιαφανές και συχνά άδικο. Θεωρητικά, όλοι συνταξιοδοτούνται σε 62. Στην πραγματικότητα, η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης είναι 63, αλλά ο αριθμός αυτός καλύπτει πολλές διαφορές. Ο μέσος όρος ηλικίας για τους άνδρες είναι λίγο πάνω από 60. Ορισμένοι, κυρίως γυναίκες με κατακερματισμένη επαγγελματική σταδιοδρομία, πρέπει να εργαστούν έως ότου είναι 67 ετών.
Οι παλιές ρυθμίσεις για τους κρατικούς υπαλλήλους - που εκ των πραγμάτων επιδοτούνται από άλλους εργαζόμενους - σημαίνουν ότι για παράδειγμα οι οδηγοί των σιδηροδρόμων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 50 και οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο μετρό στα 55.
Η Macron ισχυρίζεται ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ο μόνος τρόπος να πεισθούν οι Γάλλοι να εργαστούν περισσότερο. Η χώρα, ως σύνολο, εργάζεται λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική χώρα (630 ώρες το χρόνο για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σε σύγκριση με 722 ώρες στη Γερμανία, 747 ώρες το Ηνωμένο Βασίλειο και 826 ώρες στις ΗΠΑ).
Οι λόγοι για αυτό περιλαμβάνουν την υψηλή ανεργία, τις μακρές σπουδές, τις μεγάλες διακοπές (ένας απλός υπάλληλος υπουργείου έχει 42 ημέρες άδεια τον χρόνο) και την εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών (αν και το αποτέλεσμά της είναι μερικές φορές υπερβολικό). Αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση, ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών.
Πράγματι, η συνταξιοδότηση στη Γαλλία μπορεί να είναι μια ελκυστική πρόταση. Οι κρατικές συντάξεις στη Γαλλία ποικίλλουν, αλλά μπορούν να είναι γενναιόδωρες. Βασίζονται στα κέρδη των τελευταίων έξι μηνών για τους κρατικούς υπαλλήλους και στις μέσες ετήσιες αποδοχές των 20 ετών για τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Οι Γάλλοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μέσες κρατικές συντάξεις ύψους 61% των τελικών αποδοχών τους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Αυτό είναι μικρότερο από την Ιταλία (83%), αλλά πολύ περισσότερο από τη Γερμανία (38%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (29%).
Image result for emmanuel macron
Για να ευνοήσει τις ευαισθησίες των αριστερών, ο Macron υποσχέθηκε το 2017 ότι δεν πρόκειται να αγγίξει την «επίσημη» ηλικία συνταξιοδότησης της Γαλλίας, που ήδη αυξήθηκε από τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί από 60 σε 62 το 2010. Αντίθετα ένα σχέδιο σχεδίου που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο επιδιώκει να αυξήσει την πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο μιας πολύ μεγαλύτερης μεταρρύθμισης.
Οι λεπτομέρειες είναι προς συζήτηση με συνδικάτα και εργοδότες. Ένα σχέδιο νόμου αναμένεται την άνοιξη του 2020. Βασική ιδέα της θα είναι να αυξήσει τις συντάξεις για όσους συμφωνούν να εργαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να τις μειώσει για εκείνους που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίς.
Ο Macron αψήφησε έναν από τους σιδερένιους κανόνες της πολιτικής: Μην κάνετε τίποτα που θα ωφελήσει τη χώρα μακροπρόθεσμα εάν εκνευρίζει τους ψηφοφόρους σήμερα.
Λέει ότι το σύστημά του θα ήταν δικαιότερο και θα διευκόλυνε τη ζωή των ανθρώπων που αλλάζουν δουλειά. Μόνο οι καλύτεροι δημόσιοι υπάλληλοι και στελέχη θα χάσουν. Οποιεσδήποτε δυσκολίες θα εξαλειφθούν στις διαπραγματεύσεις πριν από την παρουσίαση του σχεδίου νόμου.
Αυτό είναι ανόητο. Αναπόφευκτα θα υπάρχουν πολλοί ηττημένοι (καθώς και πολλοί κερδισμένοι) από το σχέδιο Macron. Οι νοσοκόμες, για παράδειγμα, έχουν ήδη επισημάνει ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς τους έχει πλεόνασμα ύψους 3 δισ. Ευρώ. το ταμείο των δικηγόρων ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ στο μαύρο. Άλλα κεφάλαια, όπως αυτά για τους εργαζόμενους στο Metro, είναι μακροχρόνια ζημιογόνες. Οι δάσκαλοι, από την άλλη, λένε ότι θα χάσουν εάν οι συντάξεις τους αποφασιστούν από τα "σημεία" της ζωής και όχι από τον "τελικό μισθό".
Οι επιθέσεις έχουν ήδη αρχίσει. Ακόμη και Marine Le Pen και οι πολιτικοί του σκληρού αριστερού παραποιούν ήδη τη μεταρρύθμιση ως επίθεση σε όλες τις συντάξεις. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ότι οι διάφορες διαδηλώσεις και απεργίες θα μπορούσαν να συγχωνευθούν με άλλα κοινωνικά αιτήματα και να αποσταθεροποιήσουν την Προεδρία Macron.
Και όμως, ο Macron έχει λόγο να είναι αισιόδοξος. Στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται ψηλά. Η μεγαλύτερη και πιο μετριοπαθής συνδικαλιστική ομοσπονδία, η CFDT, υποστηρίζει ευρέως τις μεταρρυθμίσεις. Άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό μέτωπο εναντίον τους.
Ο Macron μπορεί ακόμα να επιτύχει ακόμη κι αν δυσαρεστήσει τους πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης