Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει hot προορισμός επενδύσεων για 7 βασικούς λόγους – Οι ξένοι βλέπουν περιορισμένα περιθώρια κέρδους

tags :
Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει hot προορισμός επενδύσεων για 7 βασικούς λόγους – Οι ξένοι βλέπουν περιορισμένα περιθώρια κέρδους
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή, περιφερειακή αγορά, με ακριβά assets και με ελάχιστα προς ιδιωτικοποίηση κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
Η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί  Επενδύσεων, Ανάπτυξης, οικονομικών υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε hot προορισμό επενδύσεων.
Υπάρχει διάθεση να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και είναι αληθές ότι για την κυβέρνηση είναι η αιχμή του δόρατος της πολιτικής της.
Όμως ο στόχος αυτός είναι υλοποιήσιμος;
Στέλεχος της Winton Group μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναλύοντας γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει βασικός προορισμός επενδύσεων.
Το Winton Group είναι βρετανικό fund με 28-29 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια.
Με βάση το Winton Group
1)Όλες οι χώρες όπως Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ύφεσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη, σημείωσαν υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, ενώ η αγορά ακινήτων σημείωσε μεγάλη ανάκαμψη.
Η Ελλάδα παρά τις θετικές πρωτοβουλίες έχει αδύναμα οικονομικά στοιχεία, επιβαρύνει το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% που δεν θα αλλάξει έως το 2021, ενώ η εσωτερική ζήτηση για ακίνητα είναι χαμηλή.
Η αύξηση της αξίας των ακινήτων στην Ιρλανδία ή Πορτογαλία αποδίδεται στην χρυσή βίζα ή σε επενδύσεις που συνδέονται με την φορολόγηση κερδών εταιριών υψηλής τεχνολογίας.
Η Ελλάδα έχει σημαντική ακίνητη περιουσία αλλά αργά θα ανακάμψει.
Επίσης δεν μπορεί μια οικονομία να στηρίζεται μόνο στο πότε θα ανακάμψουν οι τιμές των ακινήτων με βάση την εξωτερική ζήτηση.
Όταν επέλθει κορεσμός απαιτείται η εσωτερική ζήτηση για να κρατήσει την αγορά ζωντανή.
2)Σε όλες τις χώρες που ξεχώρισαν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Στην Ελλάδα η αγορά εργασίας έχει ριζικά αλλάξει αλλά ξένες επενδύσεις δεν ήρθαν.
3)Οι βασικοί τομείς της οικονομίας όπως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται καθώς οι μειώσεις των προβληματικών δανείων θα είναι για χρόνια υψηλότερες από την πιστωτική επέκταση.
4)Η Ελλάδα δεν έχει πλέον πολλά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να ιδιωτικοποιήσει.
Π.χ. τα ΕΛΠΕ παρ΄ ότι η εταιρία έχει υγιή οικονομικά στοιχεία δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Η ΔΕΗ στην Ελλάδα θέλει χρόνο για να εξυγιανθεί.
Το Ελληνικό είναι ειδική επένδυση που επίσης θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί μια 5ετία τουλάχιστον.
5)Η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν αποτελεί πανάκεια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Π.χ. είναι εμφανέστατα τα σημάδια κόπωσης στην Πορτογαλία παρά την χαμηλή φορολογία.
6)Η στάση της ΕΚΤ που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες της ΕΕ… δεν βοηθάει.
Η ΕΚΤ τι προσφέρει στα κράτη φθηνό χρήμα, μηδενικά και αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα.
Οι κυβερνήσεις αντί να εστιάζουν στις μεταρρυθμίσεις, επαναπαύονται στην νομισματική πολιτική.
Η ΕΚΤ έχει βλάψει την οικονομία της ευρωζώνης και αυτό θα φανεί μακροπρόθεσμα.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η νομισματική πολιτική φαινομενικά ευνοεί τις κυβερνήσεις αλλά στρατηγικά πλήττει τις οικονομίες.
Συν τοις άλλοις δημιουργεί μεγάλες φούσκες στις αγορές.
Π.χ. ας δούμε δύο βασικά assets μιας χώρας τα ομόλογα και οι μετοχές.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει ένα εντυπωσιακό ράλι που εξαντλείται, ήδη το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,35% με προοπτική 1%.
Στις μετοχές τα ανοδικά περιθώρια εξαρτώνται από μακροοικονομικούς και μικροοικονομικούς λόγους, το ΑΕΠ της Ελλάδος δεν αυξάνεται τόσο πολύ όσο θα ήθελε η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις έχουν φθάσει στα όρια της κερδοφορίας τους.
7)Τα περιθώρια κέρδους στην Ελλάδα από τις επενδύσεις είναι περιορισμένα, οπότε το ρίσκο της επένδυσης μειώνει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, έτσι εξηγείται γιατί δεν συνωστίζονται οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή, περιφερειακή αγορά, με ακριβά assets και με ελάχιστα προς ιδιωτικοποίηση κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
Η Ελλάδα πριν 15 χρόνια είχε κάτι να προσφέρει, τώρα τα περιθώρια κέρδους στην Ελλάδα είναι περιορισμένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης