Ενέργεια

Χωρίς διατυπώσεις περί αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ η νέα έκθεση του ορκωτού

tags :
Χωρίς διατυπώσεις περί αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ η νέα έκθεση του ορκωτού
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει θετική εικόνα αναφορικά με την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας, με βάση τις εκτιμώμενες ταμειακές ροές από το τέλος Ιουνίου 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020
Με επιτυχία φαίνεται πως θα προσπεράσει η ΔΕΗ τον «πρώτο κρίσιμο σταθμό της 24ης Σεπτεμβρίου», όπως έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τη δημοσίευση της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, αύριο Τρίτη.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα έκθεση της ΕΥ δεν θα γίνεται οποιαδήποτε εκ νέου αναφορά σε ύπαρξη «ουσιώδους αβεβαιότητας» για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, όπως είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Απρίλιο, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.
Επομένως, παρόλο που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ελεγκτής θα επισημαίνει την ύπαρξη προβλημάτων ρευστότητας, δεν θα εγείρει ξανά θέμα ταμειακού κενού για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας.
Λόγω του κενού στις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της επιχείρησης, που είχε διαπιστώσει κατά την προηγούμενη έκθεσή της η ΕΥ, είχε ως συνέπεια τον Απρίλιο να συμπεριληφθεί μία σχετική προειδοποίηση, όπου επισήμανε το γεγονός.
Έτσι, η έκθεση μιλούσε για «την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Κριτήριο οι ταμειακές ροές έως τον επόμενο Σεπτέμβριο

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο σύνταξης της νέας έκθεσης, ο ελεγκτής μελέτησε μεταξύ άλλων τις εκτιμώμενες ταμειακές ροές από το τέλος Ιουνίου 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, για να διαπιστώσει αν καλύπτουν τις υποχρεώσεις της εταιρείας για το συγκεκριμένο διάστημα.
Ταμειακές ροές που έχουν ήδη ενισχυθεί κατ’ αρχάς με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, η οποία θα αποφέρει τη συγκεκριμένη περίοδο περί τα 500 εκατ. ευρώ επιπλέον στα ταμεία της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται πως, στην περίπτωση που διαπιστωνόταν εκ νέου ταμειακό κενό στην επιχείρηση, ο Ελεγκτής θα έπρεπε αναγκαστικά να διατυπώσει σχετική παρατήρηση (σε συνέχεια της προειδοποίησης που είχε διατυπώσει) και να ενημερώσει έγκαιρα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ποιες θα ήταν οι συνέπειες πιθανής παρατήρησης

Η παρατήρηση από τον Ορκωτό Ελεγκτή ως προς τη δυνατότητα συνέχισης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να σημαίνει από την υποχρέωση της εταιρείας να συντάξει οικονομικές καταστάσεις σε καθεστώς εκκαθάρισης (liquidation) και την καταγγελία του συνόλου των δανειακών της συμβάσεων, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μέχρι τη χρεωκοπία ή τη διάσωσή της με ίδιους πόρους (“bail in”)  περίπου 4-5δισ. ευρώ.
Πέρα από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, στα μέτρα άμεσης οικονομικής «ανάσας» της ΔΕΗ περιλαμβάνεται επίσης η τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, μία διαδικασία που σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Επίσης, το Δημόσιο θα καταβάλει 200 εκατ. ευρώ, για τα ΥΚΩ του 2011.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόδοση του παραπάνω ποσού θα δρομολογηθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τα χρήματα θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης