Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα αλλά με καλές διαθέσεις

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα αλλά με καλές διαθέσεις
ΑΓΟΡΑ: Το θέμα της Thomas Cook είναι σημαντικό για τις αγορές και φυσικά για τους ανθρώπους που είναι ανά τον κόσμο στον αέρα και περιμένουν. Βέβαια ξέρετε πως την έλεγαν την εταιρεία όσοι την ήξεραν. Το ΧΑ ξεκίνησε πτωτικά με τις τράπεζες να έχουν απώλειες.

ΟΜΟΛΟΓΑ PSI: Αυτοί που πήραν τα ομόλογα στην πρωτογενή αγορά βλέπουν μία καλή απόδοση αλλά δεν είναι εύκολο και δε θα βγάλουν τα χρήματά τους. Επιπλέον υπάρχει και ένα θέμα ηλικίας, καθώς όπως πληροφορείται η στήλη πολλοί από αυτούς που είχαν ομόλογα που κουρεύτηκαν ήταν ηλικιωμένοι κυρίως και είχαν επιλέξει μία επένδυση με χαμηλό ρίσκο που ταίριαζε στο προφίλ τους.

Βέβαια το ρίσκο τελικά αποδείχθηκε μεγάλο. Τέλος πάντων. Αν κάποιος είχε βάλει 100 χιλ. ευρώ πήρε με το PSI 10 χιλ. ευρώ στο χέρι και 35 χιλ. ευρώ σε ομόλογα με λήξεις από το 2023 έως και το 2042. Καταλαβαίνετε τώρα τι σημαίνει για κάποιον συνταξιούχο να έχει ομόλογο που λήγει το 2042.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα τα ομόλογα αυτά βρέθηκαν να διαπραγματεύονται στο 70% αλλά και κάτω από 60%. Όσοι τα αγόρασαν μέσα από τη δευτερογενή αγορά, αυτοί έχουν τα μεγάλα κέρδη. Πήραν δηλαδή ομόλογα για παράδειγμα αξίας 100 χιλ. ευρώ στις 60 χιλ. ευρώ. Αλλά και 70 χιλ. ευρώ αν είχαν δώσει ή και 80 χιλ. ευρώ, σήμερα βλέπουν να είναι στο 120%, ήτοι τα 80 χιλ. ευρώ έχουν γίνει 120 χιλ. ευρώ.

PSI: Αυτά τα ομόλογα ξεκίνησαν με μία αρχική απόδοση 2% πήγαν και είναι μέχρι το 2021 στο 3% μετά πάνε στο 3,65% και έχει και υψηλότερο 4,30% στη συνέχεια. Η λήξη παίζει ρόλο για να βγάλεις κέρδη.

Από τη μία το επιτόκιο είναι εξαιρετικά ελκυστικό. Άντε να βρεις απόδοση 3,65%. Εδώ ένας επενδυτής που βλέπει το ομόλογο να είναι στο 120% και το έχει αγοράσει έστω στο 95% θα πρέπει να δει τι αποδόσεις θα έχει μέχρι τη λήξη και αν αυτές ξεπερνούν το 20%. Γιατί στη λήξη θα πληρωθεί το 100% συν τα κουπόνια που θα πάρει. Άρα αν τώρα στο 120% τα κουπόνια μέχρι τη λήξη είναι μικρότερα του 20% τον συμφέρει να πουλήσει, αν όχι τον συμφέρει να περιμένει ή να κρατήσει μέχρι τη λήξη τους.

Επίσης το σημαντικό είναι να ρωτήσει και τι τιμή του δίνουν οι «μπρόκερς». Γιατί ένα ομόλογο που λέει η τιμή 120, κάποιες τράπεζες το αγοράζουν στο 114 και κάποιες ξένες τράπεζες στο 117. Πρέπει να το συνυπολογίσει και αυτό, γιατί δεν είναι όπως οι μετοχές. Η συγκεκριμένη αγορά έχει άλλη ρευστότητα και λειτουργεί και λίγο διαφορετικά.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Το περιμέναμε το εξάμηνο να είναι αρνητικό. Η εταιρεία έχει κάνει πρόσφατα εξαγορά και έχει εισέλθει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτων. Έτρεξε να ανανεώσει το στόλο και να προλάβει το καλοκαίρι. Στο δεύτερο εξάμηνο θα φανούν τα αποτελέσματα. Το 2020 ωστόσο θα είναι εξίσου σημαντικό.

Από την εμπειρία που θα έχει αποκτήσει θα μπορέσει έχοντας και περισσότερο χρόνο να οργανωθεί καλύτερα. Βγήκαν πωλήσεις στο ξεκίνημα για τη μετοχή με την αποτίμηση να υποχωρεί στα 36,8 εκατ. ευρώ και τη μετοχή να κάνει πράξη στα 1,26 ευρώ.

ΙΝΤΕRCONTINENTAL INTERNATIONAL: Αν αφαιρέσουμε τα κέρδη από αποτίμηση ακινήτων, τα οποία η στήλη δεν τα υπολογίζει γενικότερα, τότε τα αποτελέσματα είναι αρκετά καλά. Η εισηγμένη έχει χαμηλή μόχλευση και ελκυστική αποτίμηση στο ταμπλό.

Αν αφαιρέσουμε τα μικρά κέρδη που είχε στο εξάμηνο από αποτίμηση ακινήτων, θεωρούμε πως η κερδοφορία φέτος θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 5,5-6 εκατ. ευρώ που μας δίνει ένα p/e 12 φορές. Ίσως να είναι και χαμηλότερο.

ΔΕΗ: Η Euroxx περιμένει προσαρμοσμένες καθαρές ζημιές στο πρώτο εξάμηνο 198 εκατ. ευρώ και EBITDA 80 εκατ. ευρώ με τζίρο 2,19 δισ. ευρώ. Αύριο (24/9) τα αποτελέσματα. Φυσικά και αν έρθουν αυτά τα νούμερα θα είναι τραγικά. Να βλέπεις μία εταιρία να κάνει δύο δισεκατομμύρια ευρώ τζίρο και να μην μπορεί να κάνει 100 εκατ. ευρώ EBITDA. Με άνοδο καλή ξεκίνησε η μετοχή.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Με 5 χιλ. τεμάχια έχει ξεπεράσει η απόδοση το 5% σήμερα. Οι αγοραστές που ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα γίνονται πιο επιθετικοί φαίνεται…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στα 2,01 ευρώ η μετοχή με χαμηλό όγκο. Εδώ βέβαια να πούμε πως η εισηγμένη συνεχίζει και βγάζει κέρδη. Αύξησε κάπως μόχλευση και θέλουμε να δούμε διόρθωση στα επόμενα τρίμηνα αλλά όχι και να βλέπουμε τέτοια συμπεριφορά. Δηλαδή παίζουν άλλες με αρνητική καθαρή θέση που έχουν να δουν κέρδη αιώνες και εδώ απογοητεύονται;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης