Η χρεοκοπία της Thomas Cook πίεσε διεθνείς αγορές και ΧΑ -1,55% στις 862 μον. - Μείωση short στην Εθνική – To APS θα απαιτήσει 4 δισ κεφάλαια

Η χρεοκοπία της Thomas Cook πίεσε διεθνείς αγορές και ΧΑ -1,55% στις 862 μον. - Μείωση short στην Εθνική – To APS θα απαιτήσει 4 δισ κεφάλαια
O Τραπεζικός Δείκτης κατάφερε στις δημοπρασίες να κλείσει στις 805 μονάδες, πάνω από την πρώτη στήριξη των 800 μονάδων
(upd12) Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 862 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 865 μονάδων, με επίκεντρο τις απώλειες στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank -2,52% και στην δεικτοβαρή Alpha Bank -2,39%.. αν και στις δημοπρασίες κατάφεραν όλες οι τράπεζες να περιορίσουν τις απώλειες.
Επίσης πιέσεις, ασκήθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips, όπως Motor Oil -4,03%, Ελλάκτωρ -3,72%, Jumbo -3,57%
...
Αρνητική εξέλιξη αποτελεί διεθνώς, η πτώχευση της Thomas Cook ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ταξιδιωτικά γραφεία (έτος ίδρυσης το 1841) με αποτέλεσμα να είναι σε εξέλιξη μια πρωτοφανής επιχείρηση επαναπατρισμού περίπου 600.000 τουριστών με τον Dax στην Γερμανία -1,2%.... επηρεάζοντας παράλληλα και τον ελληνικό τουρισμό όπου βασίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας....
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στην έναρξη των  διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, με επικεφαλή του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Αυστριακό P. Kutos στην θέση του D.Costello, οι οποίοι κατέφθασαν στην Αθήνα για να «χτενίσουν» τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού μαζί με τη στόχευση για ανάπτυξη 3% το 2020 από 1,9%-2% το 2019, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση.
Από την άλλη, την τρέχουσα εβδομάδα και τυπικά κλείνει η διαδικασία για το APS ή Ιταλικό μοντέλο στην διαχείριση των κόκκινων προβληματικών δανείων καθώς η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει δώσει το πράσινο φως ώστε να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα
Το APS ή Ιταλικό μοντέλο αφορά περίμετρο 30 δισεκ. NPEs και σίγουρα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για το φλέγον ζήτημα των προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα.
Όμως για να μπορέσει η λύση αυτή να έχει ουσιώδες αποτέλεσμα και να μην αντιμετωπίσει επιφανειακά το πρόβλημα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών που θα ενταχθούν στο APS θα πρέπει να βγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, δηλαδή να πωληθούν σε τρίτους επενδυτές για να έχει πραγματικό νόημα το όλο εγχείρημα και να μην καταλήξει σε ημίμετρο.
Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που τα NPEs βγουν εκτός ισολογισμού οι τράπεζες θα χρειαστούν 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε μείωση της short θέση του στην Εθνική, προχώρησε το fund Oceanwood στο 1,85% από 2,01% προηγουμένως
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται το 10ετές ομόλογο στο 1,32% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,84%.
Από την άλλη, το ελληνικό CDS στις 211 μονάδες βάσης από 201 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4557 μονάδες βάσης από 4823 μονάδες βάσης.

Τραπεζικά νέα

Η μεγάλη βελτίωση που καταγράφεται στα κρατικά ομόλογα με το 10ετές ελληνικό στο 1,32% και με ιστορικό χαμηλό το 1,308% την Παρασκευή 20/09 και σε  συνδυασμό με τις συνεχείς – παράδοξες – παρεμβάσεις της ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση και την χαλαρή νομισματική πολιτική… επιδρά και στα ομολογιακά των τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ομολογιακό tier 2 της Εθνικής Τράπεζας έχει υποχωρήσει στο 5,75% από 8,25% που εκδόθηκε ενώ ταυτόχρονα και το ομολογιακό tier 2 της Πειραιώς εμφανίζει σημάδια βελτίωσης υποχωρώντας στο 7,95% από 9,75%. Επιπλέον η Alpha bank πάντως εάν εκδώσει ομολογιακό tier 2 περί τα 500 εκατ θα πρέπει με βάση τις τωρινές ευνοϊκές συνθήκες και έχοντας κεφαλαιακό πλεονέκτημα θα πρέπει το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 5,5%.
Σε γενικές γραμμές πάντως μπορεί να ειπωθεί ότι η τάση βελτίωσης στα tier 2 ομόλογα θα συνεχιστεί αλλά χωρίς κάποια εμπλοκή της ποσοτικής χαλάρωσης… τα περιθώρια βελτίωσης δεν είναι πολλά.
Πρόστιμο 5-5,5 εκατ. ευρώ στην τρ. Πειραιώς επιβλήθηκε ετεροχρονισμένα από την ΕΚΤ με αφορμή κάποια δευτερευούσης σημασίας λάθη που είχαν ασήμαντη επίδραση στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. .
Να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος της ΑΜΚ ήταν 4,9 δισ. ενώ το πρόστιμο αφορά το 0,11% του συνολικού ύψους της αύξησης κεφαλαίου.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης όμως είναι ότι η ΤτΕ ήταν ενήμερη για την πορεία της αύξησης κεφαλαίου του 2015, ενέκρινε πλήρως τις διαδικασίες ενώ ο SSM μέχρι το 2017, δύο χρόνια μετά, δεν είχε θέσει το παραμικρό ερώτημα για την ΑΜΚ του 2015.
Επίπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς καθώς διαθέτει χαρτοφυλάκιο της τάξης των 2 δισ. ευρώ στον τουριστικό κλάδο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην έκθεσή της στον κλάδο από την πτώχευση της Thomas Cook καθώς έχει μια μικρή έκθεση, ύψους μόλις 22 εκατ. ευρώ
.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον  Τραπεζικό Δείκτη στο -0,46% και τον Γενικό Δείκτη -0,21%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης,  εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank .... αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips – πλην της ΔΕΗ - ...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της  ημέρας -3,62% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,73%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 805,03 μονάδες με πτώση -2,12%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,55% στις 862 μονάδες έχοντας υψηλό στις 874,35 μονάδες και χαμηλό στις 860,98 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές  αξίας 4,11 εκατ. ευρώ και όγκου 2,66 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιηθήκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 2,12 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ διακίνησε 157 χιλ.τεμάχια αξίας 1,99 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 862 μονάδες οριακά χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 865 μονάδων και ακολουθούν οι από την 850 μονάδες και οι 835 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση παραμένει η ζώνη των 875-880 μονάδων και ακολουθούν οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 805 εντός της πρώτης στήριξης της ζώνης των 810-800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 και οι 750 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση, η ζώνη των 830-835 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων

Η επικαιρότητα

Χρεοκοπία κήρυξε η Thomas Cook ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ταξιδιωτικά γραφεία και μια από τις αρχαιότερες βρετανικές επιχειρήσεις (έτος ίδρυσης το 1841) με αποτέλεσμα να είναι σε εξέλιξη μια πρωτοφανής επιχείρηση επαναπατρισμού περίπου 600.000 τουριστών, εκ των οποίων οι 50.000 βρίσκονται "εγκλωβισμένοι" στην Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό όχι μόνο στην ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού όσο κυρίως στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς όπως αναφέρεται το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν θα καλυφθούν τα συμβόλαια όσων τουριστών βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα όσο κυρίως ότι δεν υλοποιηθούν τα συμβόλαια των επόμενων εβδομάδων αλλά και της επόμενης τουριστικής σεζόν.
Σημειώνεται πως η Thomas Cook διαχειριζόταν ξενοδοχεία, resort και αεροπορικές εταιρείες διακινώντας περίπου 19 εκατομμύρια πολίτες σε 16 χώρες σε ετήσια βάση.
Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Peter Fankhauser εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.
Η εταιρεία έπρεπε να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.
Ο προϋπολογισμός του 2020 μαζί με τις φοροελαφρύνσεις, το αφορολόγητο, τη νέα φορολογική κλίμακα και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις (120 δόσεις, πάγια ρύθμιση) συγκροτούν την «ατζέντα» με τα βασικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης που θα συζητήσει η κυβέρνηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών.
Τη θέση του Declan Costello επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναλαμβάνει ο Αυστριακός Paul Kutos.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών παραχωρούν τη θέση τους στους επικεφαλής, οι οποίοι κατέφθασαν στην Αθήνα για να «χτενίσουν» τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού μαζί με τη στόχευση για ανάπτυξη 3% το 2020 από 1,9%-2% το 2019, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση.
Επειδή ακριβώς το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλες οι συζητήσεις πάνω στις βασικές παραδοχές πρέπει να έχουν καταλήξει μέχρι το τέλος αυτής εβδομάδας.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ ο απερχόμενος πρόεδρός της M.Draghi, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι ήταν απόλυτα αναγκαίες, καθώς σε περιόδους αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη η χρήση μίας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής.
Όσο για το σύστημα κλιμακωτής χρέωσης επιτοκίων στις τράπεζες που καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ, υποστήριξε ότι έγινες για δύο λόγους: ως προστασία για τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά και ως κίνητρο προκειμένου να διοχετεύσουν περισσότερα κεφάλαια στην πραγματική οικονομία.
Επίσης τόνοσε ότι δεν αρκούν οι προσπάθεις της ΕΚΤ, θα πρέπει να εφαρμοστούν και μεταρρυθμίσεις αλλά και πολτική στήριξης της ανάπτυξης από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στρέφονται τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan.
Επίσης, θα έχεις συναντήσεις με ηγέτες απ’ όλο τον πλανήτη, σημαντικούς επενδυτές καθώς επίσης και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας επ’ ευκαιρία της συμμετοχής του στην 74η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
Το κεντρικό μήνυμα που θα επιχειρήσει να στείλει παντού ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις όχι μόνο στο ευρωπαϊκό, αλλά και στο διεθνές πεδίο».

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, ειδικά στην Κίνα, λόγω της ανησυχίας για την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.
Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες για τις εξελίξεις που αφορούν το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
Επίσης, η μετοχή της Fosun Tourism Group υποχωρεί 4,3% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η μετοχή της Fosun International καταγράφει απώλειες 1,3% μετά την κατάρρευση της Thomas Cook
Κλειστός λόγω αργίας θα παραμείνει σήμερα ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο.
Ειδικότερα ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,98% στις 2977,08 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,85 στις 26210 μονάδες

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο την κατάρρευση της βρετανικής Thomas Cook και τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνα.
H Τhomas Cook ζήτησε την άμεση αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της
Επιπλέον, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στον DAX στην Γερμανία καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -1,2%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,2%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,25%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,20%, ο S&P στο -0,10%, ο Nasdaq με απώλειες -0,10% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,85% (9,34 δολ) 

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισαν οι  τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Alpha Bank και Eurobank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7120 ευρώ με πτώση -1,92% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6770 ευρώ με πτώση -2,39% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,99 ευρώ με πτώση -0,80% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,85 ευρώ με πτώση -2,52%  με όγκο 9,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,45 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 647 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,45 ευρώ με πτώση -0,77%, με όγκο 293 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 14,06 ευρώ, με άνοδο +1,44% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ

Απώλεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Με θετικό πρόσημο η ΔΕΗ 

Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, Ελλάκτωρ, Jumbo, TITC, Viohalco.....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο Sarantis και ΔΕΗ ενώ αύριο 24/09 αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,60 με πτώση -1,14% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,73 ευρώ με πτώση -0,93% και αποτίμηση 6,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,91 ευρώ με άνοδο +0,14% και αποτίμηση 675 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0750 ευρώ με πτώση -1,19% και κεφαλαιοποίηση 481 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,60 με πτώση -1,54% και αποτίμηση 3,09 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,76 ευρώ, με πτώση -2,09% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,54 ευρώ με πτώση -1,61% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,98 ευρώ με πτώση -4,03% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,00 ευρώ με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,73 ευρώ με πτώση -3,57% και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,37 ευρώ με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,23 ευρώ με πτώση -1,88% και με κεφαλαιοποίηση στα 271 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1372 ευρώ με πτώση -2,42% και κεφαλαιοποίηση 129 εκατ. ευρώ.

Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,32% -   Βελτίωση και στην Ευρώπη

Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκονται οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, απόρροια κυρίως της στροφής των επενδυτών σε ομόλογα με θετική απόδοση αλλά και στην γενικευμένη στροφή των αγορών στα ομόλογα μετά την χρεοκοπία της Thomas Cook.  
Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,32%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,84%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,31% με το αμερικανικό 10ετές 1,70% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 48 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,42 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,34% με απόδοση αγοράς 0,37% και απόδοση πώλησης 0,33%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,10 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,68%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,06%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24% με απόδοση αγοράς 1,26% και απόδοση πώλησης 1,21%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,30% με απόδοση αγοράς 1,32% και απόδοση πώλησης 1,27%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,31%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,33  μονάδες βάσης και απόδοση 1,98%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 135,48 μονάδες βάσης και απόδοση 2,18%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 190 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 211 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.138 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,11% ή 211 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μεγάλη ανάκαμψη στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία

Μεγάλη ανάκαμψη σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της χρεοκοπίας της Thomas Cook.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,85% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/9/2019 στο -0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,84% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,44%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS