Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Τα αρνητικά επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών τινάζουν στον αέρα όλη την οικονομική θεωρία του 20ου αιώνα

tags :
Mises Institute: Τα αρνητικά επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών τινάζουν στον αέρα όλη την οικονομική θεωρία του 20ου αιώνα
Καμία κοινωνία στην ανθρώπινη ιστορία δεν παρείχε προηγουμένως την ιδέα των αρνητικών επιτοκίων
Οι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν πραγματικά ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι λογικά;, αναρωτιέται σε νέα ανάλυσή του το Mises Institute.
Το "Σφάλμα υπολογισμού", το οποίο εμφανίζεται μερικές φορές στα τερματικά Bloomberg, είναι μια κατάλληλη μεταφορά για την τρέχουσα κατάσταση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Τόσο η Ευρώπη όσο και η Ασία είναι τώρα πλούσιες σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα αρνητικής απόδοσης, καθώς αυτά φτάνουν τα 17 τρισ. δολάρια, με τον Alan Greenspan να δηλώνει ότι τα αρνητικά επιτόκια σύντομα θα φθάσουν και στις ΗΠΑ.
Παρά τις αξιώσεις τόσο του D. Trump, όσο και του προέδρου της Fed, Jerome Powell, σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, η FOMC της Fed μεταφέρθηκε πιο κοντά στην αρνητική επικράτεια στην τελευταία συνεδρίασή της, καθώς αποφάσισε μια ακόμη περικοπή του επιτοκίου της.
Μάλιστα, ο Powell ανέφερε ότι η μείωση του επιτοκίου της Fed ήταν μία ακόμη ασφάλεια έναντι των συνεχιζόμενων κινδύνων.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι μόνο το πιο πρόσφατο μέτωπο στην εποχή της "έκτακτης" νομισματικής πολιτικής μετά το 2008.
Αντιπροσωπεύουν ένα δελτίο Hail Mary από τους κεντρικούς τραπεζίτες για να τονώσουν περισσότερο το δανεισμό και το μεγαλύτερο χρέος, αν και σήμερα υπάρχει πολύ μεγαλύτερο παγκόσμιο χρέος από ό, τι το 2007, διαπιστώνει το Mises Institute.
Το κίνητρο είναι ο υποτιθέμενος στόχος της οικονομικής πολιτικής, τόσο δημοσιονομικής όσο και νομισματικής.
Το ερέθισμα από πλευράς ζήτησης είναι η μανία που κληροδοτήθηκε σε εμάς από τον Κέινς, ή ακριβέστερα από τους οπαδούς του.
Είναι η παράλογη ιδέα ότι μια οικονομία ευνοεί την κατανάλωση και το δανεισμό αντί της παραγωγής και της αποταμίευσης.
Τα αρνητικά επιτόκια μετατρέπουν όλα όσα γνωρίζουμε για τα οικονομικά, από την ανάποδη όμως, σύμφωνα με το Mises.
Σε ποιο σενάριο θα δανείσει κανείς 1.000 δολάρια για να λάβει 900 δολάρια σε αντάλλαγμα κάποια στιγμή στο μέλλον;
Μόνο όταν η εναλλακτική λύση είναι να λάβουμε αντ 'αυτού 800 δολάρια, λόγω των προβλεπόμενων παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων.
Μόνο τότε θα κλειδώσουμε ένα καθορισμένο ποσοστό απώλειας κεφαλαίου, αναφέρει το Mises.
Με τον όρο "απώλεια κεφαλαίου" εννοείται ακριβώς αυτό.
Όταν δεν καταβάλλονται θετικοί τόκοι.
Αλλά όπως έχει διδάξει η ιστορία, το μέλλον είναι αβέβαιο και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του αντισυμβαλλομένου.
Ο δανειολήπτης μπορεί να διαφύγει, είτε δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής είτε πτώχευση.
Οι συνθήκες της αγοράς ενδέχεται να αλλάξουν κατά τη διάρκεια του δανείου, οδηγώντας τα επιτόκια υψηλότερα εις βάρος του δανειστή.
Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί και να ξεπεράσει το συμφωνημένο ονομαστικό επιτόκιο.
Ο δανειστής θα μπορούσε ακόμη και να πεθάνει πριν από την αποπληρωμή.
Τα θετικά επιτόκια αποζημιώνουν τους δανειστές για όλο αυτό τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα.
Τα ενδιαφέροντα, όπως όλα τα οικονομικά, τελικά εξηγούνται από την ανθρώπινη φύση και την ανθρώπινη δράση.
Αν στην πραγματικότητα τα αρνητικά επιτόκια μπορούν να συμβούν φυσικά, χωρίς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας ή του κράτους, τότε τα βιβλία της οικονομίας πρέπει να αναθεωρηθούν.
Κάθε θεωρία επιτοκίου εξετάζει τους θετικούς τόκους που καταβάλλονται στο δανειακό κεφάλαιο.
Οι κλασικοί οικονομολόγοι και η «πραγματική» θεωρία τους λένε ότι το επιτόκιο αντιπροσωπεύει μια «επιστροφή» στο κεφάλαιο και όχι ποινή.
Τα διαθέσιμα κεφάλαια για δανεισμό, όπως και κάθε άλλο αγαθό, υπόκεινται σε πραγματικές δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης.
Αλλά κανείς δεν θα "πωλούσε" το κεφάλαιό του δίνοντας στους αγοραστές και τόκους, απλώς θα το κρατούσε και θα απέφευγε τον κίνδυνο δανεισμού.
Οι μαρξιστές πιστεύουν ότι οι πληρωμές τόκων αντιπροσωπεύουν την εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες κεφαλαίων που δανείζουν τους εργαζόμενους.
Το ποσό των τόκων που καταβλήθηκαν επιπλέον του κεφαλαίου που επιστράφηκε κλάπηκε από τον οφειλέτη, επειδή ο δανειστής δεν εργάστηκε γι 'αυτό (αγνοώντας φυσικά τον κίνδυνο του καπιταλιστικού δανειστή).
Αλλά πώς θα μπορούσε κάποιος δανειολήπτης να το εκμεταλλευτεί με τη λήψη πληρωμών τόκων για δανεισμό, δηλ. με την αποπληρωμή λιγότερων από ό, τι δανείστηκε;
Σύμφωνα με το Mises οι μαρξιστές μπορούν στην πραγματικότητα να χαμογελούν με την ανάπτυξη αρνητικών επιτοκίων και να τα βλέπουν ως μεταβίβαση πλούτου από τους δανειστές στους δανειολήπτες (όταν, στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι τα φτηνά χρήματα και οι πιστώσεις ωφελούν συντριπτικά τις πλούσιες ελίτ, ανάλογα με το φαινόμενο Cantillon).
Έτσι, τα αρνητικά επιτόκια απαιτούν από τους μαρξιστές να επανεξετάσουν δραστικά τη θεωρία τους του επιτοκίου.
Η αυστριακή σχολή σκέψης τονίζει τη χρονική συνιστώσα των επιτοκίων, συγκρίνοντας την προθυμία του δανειστή να παραιτηθεί από την τρέχουσα κατανάλωση ενάντια στην επιθυμία του δανειολήπτη να πληρώσει ένα ασφάλιστρο για την παρούσα κατανάλωση.
Στην αυστριακή θεωρία, τα επιτόκια αντιπροσωπεύουν την τιμή με την οποία συναντώνται οι σχετικές προτιμήσεις χρόνου των δανειστών και των δανειοληπτών.
Αλλά για άλλη μια φορά, τα αρνητικά επιτόκια δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς ή γιατί κάποιος θα καθυστερήσει ποτέ την κατανάλωση χωρίς πληρωμή - ή στην πραγματικότητα πληρώνει για να το πράξει!
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ορθολογικοί αγοραστές ομολόγων αρνητικής απόδοσης ελπίζουν να τα πουλήσουν πριν από τη λήξη τους, δηλαδή ελπίζουν ότι οι τιμές των ομολόγων θα αυξηθούν καθώς τα επιτόκια θα μειωθούν ακόμη χαμηλότερα.
Ελπίζουν να πουλήσουν τα ομόλογα τους και να κερδίσουν κεφάλαιο.
Δεν «αγοράζουν» την υποχρέωση καταβολής τόκων, αλλά την πιθανότητα μεταπώλησης με κέρδος.
Έτσι, η αγορά ενός ομολόγου αρνητικής απόδοσης μπορεί να έχει νόημα ως επένδυση (έναντι των αγοραστών ομολόγων και των κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι συχνά κατέχουν ομόλογα μέχρι τη λήξη τους και ως εκ τούτου πληρώνουν κυριολεκτικά για να δανείσουν χρήματα).
Αλλά αν και πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, οι απώλειες για όσους έχουν απομείνει με τα ομόλογα των 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να είναι συγκλονιστικές.
Εν τω μεταξύ, μεγαλώνει τεράστια τεχνητή αγορά για τουλάχιστον το ονομαστικά θετικό χρέος του αμερικανικού Δημοσίου, ενισχύοντας το δολάριο και καταπιέζοντας τα επιτόκια.
Για άλλη μια φορά, το δολάριο αντιπροσωπεύει το λιγότερο βρώμικο πουκάμισο στα ρούχα.
Συνοψίζοντας, σύμφωνα με το Mises, τα αρνητικά επιτόκια είναι η τιμή που πληρώνουμε για τις κεντρικές τράπεζες.
Η καταστροφή του κεφαλαίου, οικονομικού και άλλου, αντιβαίνει σε κάθε ανθρώπινη νόηση.
Ο πολιτισμός απαιτεί συσσώρευση και παραγωγή.
Καμία κοινωνία στην ανθρώπινη ιστορία δεν παρείχε προηγουμένως την ιδέα των αρνητικών επιτοκίων, έτσι όπως και οι κεντρικοί τραπεζίτες...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης