Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Για να υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, το Πεκίνο πρέπει να αλλάξει οικονομικό μοντέλο

Rabobank: Για να υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, το Πεκίνο πρέπει να αλλάξει οικονομικό μοντέλο
Απαισιοδοξία από τους αναλυτές της Rabobank για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας
Διόλου αισιόδοξη για το ενδεχόμενο ύπαρξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν είναι η Rabobank, η οποία, μάλιστα, τονίζει ότι δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να συμβεί, καθώς για να επιτευχθεί θα πρέπει το Πεκίνο να αλλάξει οικονομικό μοντέλο.
Στο report της Rabobank αναφέρεται ότι «Οι αμερικανικές μετοχές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής 20/9 πρακτικά αμετάβλητες, μετά τη δήλωση του Donald Trump ότι η  επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα δεν αποτελεί προτεραιότητα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο Trump είπε ότι δεν ενδιαφερόταν για "μερική συμφωνία".
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η διαμάχη δεν θα υπονομεύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του (κάτι που το Πεκίνο ελπίζει πιθανότατα) και ότι ο στόχος του είναι μια "πλήρη συμφωνία" με την Κίνα.
Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν «παραγωγικές», σύμφωνα με επίσημη δήλωση που δημοσίευσε το γραφείο του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.
Η κύρια εστίαση ήταν στη γεωργία.
Οι ΗΠΑ θέλουν η Κίνα να αυξήσει σημαντικά τις αγορές σόγιας και άλλων γεωργικών προϊόντων.
Ωστόσο, μια άλλη δέσμευση από το Πεκίνο για αγορά περισσότερων σπόρων σόγιας είναι απίθανο να αποδειχθεί επαρκής για την επίτευξη συμφωνίας.
Στο μυαλό μας, οι παρατηρήσεις του Trump υποδηλώνουν ότι αναμένει από την Κίνα να αντιμετωπίσει άλλα κρίσιμα ζητήματα: την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, τα εμπόδια στην είσοδο ξένων εταιρειών και τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις για κρατικές εταιρείες.
Παραμένουμε σκεπτικοί σχετικά με μια σημαντική πρόοδο στον εμπορικό πόλεμο τους προσεχείς μήνες.
Η Κίνα θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο για να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα - κάτι που το Πεκίνο δεν είναι έτοιμο να κάνει.
Η θετική αξιολόγηση του Trump για την αμερικανική οικονομία είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν φαίνεται να είναι υπό πίεση για την επίτευξη συμφωνίας. Θα ήταν πολύ λιγότερο σίγουρος αν διαβάσει τις εκθέσεις που δημοσίευσε ο Philip Marey, ο οποίος αναμένει την ύφεση στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Trump Kudlow παραμένει αισιόδοξος για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Ο δείκτης S&P 500 - ένα από τα βασικά βαρόμετρα για το Trump - συνεχίζει να διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.
Ίσως αν υπάρξει σημαντικό selloff πάνω από τουλάχιστον 10%, ο Trump να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση.
Ενώ o Trump συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η πίεση δεν ασκείται σε αυτόν, αλλά στην Κίνα, οι ΗΠΑ απέκλεισαν στην πραγματικότητα ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από τιμολόγια ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα από αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες προειδοποίησαν ότι τέτοιες εισφορές θα προκαλούσαν οικονομικά ζητήματα.
Η νίκη εμπορικού πολέμου μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη όσο ισχυρίζεται το Trump.
Θα μάθουμε περισσότερα τον επόμενο μήνα, όταν ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Liu σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Lighthizer και τον Υπουργό Οικονομικών Mnuchin για διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ, η Σ. Αραβία και η επιθετική ρητορική

Οι ΗΠΑ επέλεξαν μια σχετικά μετρημένη αντίδραση σε επιθέσεις κατά της μεγαλύτερης μονάδας επεξεργασίας πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, επιλέγοντας να στείλουν περισσότερα στρατεύματα και όπλα στη χώρα αντί για στρατιωτική δράση πλήρους κλίμακας.
Ο Ιρανός πρόεδρος Rouhani, η χώρα του οποίου κατηγορήθηκε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προειδοποίησε τις αμερικανικές και άλλες ξένες δυνάμεις να «μείνουν μακριά» από την περιοχή λέγοντας ότι η παρουσία τέτοιων στρατευμάτων στον Κόλπο έφερε πάντα «πόνο και δυστυχία».
Ο Trump δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του Rouhani στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, όπου οι τελευταίες εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία είναι πιθανό να συζητηθούν.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει", καθώς είναι "πολύ ευέλικτο άτομο".
Ενώ αποφεύχθηκε μια στρατιωτική αντιπαράθεση πλήρους κλίμακας, η επιθετική ρητορική από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σημαίνει ότι οι ειδήσεις θα συνεχίσουν να οδηγούν τις τιμές του πετρελαίου, αφήνοντας τους εισαγωγείς πετρελαίου τους πιο ευάλωτους - ιδιαίτερα αναδυόμενες χώρες όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Τουρκία - τιμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσαν να χρειαστούν μήνες - και όχι οι μέγιστες 10 εβδομάδες που υποσχέθηκαν τα στελέχη της Aramco - να αποκατασταθεί η παραγωγή στο επίπεδο πριν από την επίθεση.
Το αργό πετρέλαιο του Brent συνεχίζει να διαπραγματεύεται πολύ πάνω από το κλείσιμο της 13ης Σεπτεμβρίου πριν από τις επιθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης