Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ESRB: «Καμπανάκι» για την αγορά ακινήτων σε 5 ευρωπαϊκές χώρες

ESRB: «Καμπανάκι» για την αγορά ακινήτων σε 5 ευρωπαϊκές χώρες
Έκθεση της ESRB για την αγορά κατοικιών στην ΕΕ
Προειδοποιήσεις για την «υπερθέρμανση» της αγοράς ακινήτων απέστειλε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες η ESRB (European Systemic Risk Board), ενώ, παράλληλα, το Συμβούλιο αρκέστηκε στις συστάσεις για έξι ακόμη χώρες του μπλοκ.
Ειδικότερα, η ESRB «έκρουσε» τον κώδωνα για την αγορά ακινήτων της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας.
Οι συστάσεις διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους υπουργούς των έξι χωρών: Βέλγιο, Δανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία.
«Αυτά τα τρωτά σημεία μπορεί να αποτελέσουν πηγή συστημικού κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μεσοπρόθεσμα.
Ως εκ τούτου, η ESRB αποφάσισε στις 27 Ιουνίου 2019 να εκδίδει προειδοποιήσεις και συστάσεις και να τις δημοσιοποιεί. (…)
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, η ESRB είτε δεν έχει εντοπίσει την ύπαρξη σημαντικών τρωτών σημείων που σχετίζονται με τον κλάδο της αγοράς ακινήτων, είτε έχουν εντοπιστεί τέτοιου είδους τρωτά σημεία, αλλά η τρέχουσα πολιτική αξιολογείται ως επαρκής για την αντιμετώπισή τους.
Αυτό ισχύει για την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι βασικές αδυναμίες που επισημάνθηκαν είναι μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και σχετίζονται με το υψηλό ή αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών και την ικανότητα των νοικοκυριών να αποπληρώνουν το ενυπόθηκο χρέος τους, την αύξηση του ενυπόθηκου δανεισμού και τη χαλάρωση των δανειακών προτύπων και την αποτίμηση ή τη δυναμική των τιμών των αγορών ακινήτων.
Σε πολλές από τις χώρες που λαμβάνουν προειδοποιήσεις και συστάσεις, τα τρωτά σημεία σχετίζονται με το επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών, την αύξηση της στεγαστικής πίστης και τα σημάδια χαλάρωσης των προτύπων δανεισμού.
Ορισμένες χώρες έχουν επίσης τρωτά σημεία που σχετίζονται με την αύξηση των τιμών κατοικιών ή την υπερεκτίμηση των αστικών ακινήτων», σχολιάζεται μεταξύ άλλων.
Τα διαγράμματα:

Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης