Τελευταία Νέα
Χρηστικό

Συνεταιριστική Ασφαλιστική: H επιτυχία ενός εναλλακτικού μοντέλου επιχειρηματικότητας

tags :
Συνεταιριστική Ασφαλιστική: H επιτυχία ενός εναλλακτικού μοντέλου επιχειρηματικότητας
Το 50,55% του μετοχικού κεφαλαίου της ανήκει σε ελληνικές συνεταιριστικές ενώσεις και τράπεζες
Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική, που ιδρύθηκε το 1979, πάνω στα πρότυπα της κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης, είναι σήμερα, μετά από 40 χρόνια λειτουργίας, μια εύρωστη εταιρία με εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη:
- περιθώριο φερεγγυότητας πάνω από 200%
- περισσότερα από 14.000.000 ευρώ ετησίως σε αποζημιώσεις περισσότερα από 100.000 ασφαλισμένα οχήματα
- 1.100 συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα και
- 92 διοικητικά στελέχη
Το 50,55% του μετοχικού κεφαλαίου της ανήκει σε ελληνικές συνεταιριστικές ενώσεις και τράπεζες και το υπόλοιπο 49,45% σε κορυφαίες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις οι οποίες ενισχύουν ακόμη περισσότερο το κύρος της και το ευρωπαϊκό της προφίλ.
Εταιρίες όπως η Unipol (Ιταλία), Macif (Γαλλία) και P&V (Βέλγιο), προσφέρουν  τεχνογνωσία και υποστήριξή σε κάθε στρατηγικό βήμα της Συνεταιριστικής.

Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΑ

Η ιδέα του συνεταιρισμού υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας από την αρχαιότητα, όπου συναντάμε την έννοια της αστικής ευθύνης και της ασφάλειας στη θάλασσα.
Στη σύγχρονη μορφή του, το Συνεταιριστικό κίνημα αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο στην Αγγλία το 19ο αιώνα,  με τους «Σκαπανείς του Ροτσντέϊλ», τον Robert Owen και τον William King, αλλά και στη Γαλλία και τη Γερμανία, με προσωπικότητες όπως ο Charles Fourier, ο Louis Blanc, o Ferdinand Lassalle και άλλοι που οραματίζονταν έναν πιο δίκαιο και καλύτερο κόσμο. 
Οι έννοιες πάνω στις οποίες βασίστηκε το συνεταιριστικό κίνημα ήταν η κοινοκτημοσύνη, η αρχή της δίκαιης ανταλλαγής και η δημοκρατική διοίκηση και η εθελοντική συμμετοχή. 
Στόχος του συνεταιριστικού κινήματος ήταν να εξισορροπήσει τις ατομικές ανάγκες με αυτές της κοινότητας, να μην λειτουργεί απομονωμένα από την κοινωνία αλλά να εντάσσεται σε αυτήν.

ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα, το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα ουσιαστικά ξεκινάει το 1900 με τον συνεταιρισμό Αλμυρού και αναπτύσσεται περισσότερο μετά το 1914, οπότε δημιουργείται σχετική νομοθεσία που ευνοεί το συνεταιρίζεσθαι και συμβάλλει στην άνθησή του.
Καθοριστική για την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος κατά τα μεταπολεμικά χρόνια υπήρξε η μορφή του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, ενός οραματικού πολιτικού που υπήρξε βασικός αναμορφωτής του αγροτικού κινήματος στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής από πολύ νωρίς επεδίωξε τη δημιουργία ενός πανελλήνιου αγροτικού συνεταιρισμού και το πέτυχε το 1935 με τη δημιουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ.  Πίστευε πολύ στην ανάπτυξη του αγροτικού συνδικαλισμού και ίδρυσε πολλούς, σημαντικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Σε αριθμούς, οι συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρίες στον Ευρωπαϊκό χώρο:Σε 36 ευρωπαϊκές χώρες (εντός και εκτός ΕΕ) δραστηριοποιούνται 3.000 εταιρίες
Κατά τη διάρκεια της 9ετούς οικονομικής κρίσης (2007-2016) που έπληξε την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία, κατέγραψαν ανάπτυξη της τάξης του 36%! Απασχολούν 461.000 υπαλλήλους (οι 439.000 εντός ΕΕ)
Το 2016 είχαν εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 429 δισεκατομμύρια ευρώ (τα 410 εντός ΕΕ).Κατέχουν 31,5 % μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς (32,6% εντός ΕΕ)
Διαθέτουν 3.02 τρισεκατομμύρια συνολικό ενεργητικό και  429 εκατομμύρια ασφαλισμένους (417 εντός ΕΕ).
Οι στενοί δεσμοί της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής με την ευρωπαϊκή συνεταιριστική «οικογένεια» δημιουργούν γι΄αυτήν ένα επιχειρησιακό περιβάλλον υψηλών προτύπων και σύγχρονης τεχνογνωσίας και την τοποθετούν στην αιχμή του επιχειρηματικού γίγνεσθαι εντός και εκτός Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης