Με οδηγό τις τράπεζες ανοδικά το ΧΑ +0,63% στις 868 μον. - Μείωση short από Oceanwood - Σταθεροποίηση στα ομόλογα στο 1,34%

Με οδηγό τις τράπεζες ανοδικά το ΧΑ +0,63% στις 868 μον. - Μείωση short από Oceanwood -  Σταθεροποίηση στα ομόλογα στο 1,34%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 860-865 μονάδων
(upd16)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 868 μονάδες διασπώντας οριακά την ζώνη στήριξης των 860-865 μονάδων, με επίκεντρο τις τράπεζες, ειδικότερα τα κέρδη +3,24% της Εθνικής αλλά και της Eurobank +2,94%...
Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν ανοδικά Φουρλής +3,06%, Viohalco,  ΑΔΜΗΕ ... ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην Aegean -2,44% και στα ΕΛΠΕ.
Εντούτοις, η αγορά συντηρείται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με διάχυτη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και με μέτριες συναλλαγές... στο απόηχο της χρεοκοπίας της Thomas Cook.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι οριοθετείται η κίνηση της αγοράς και όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά για την ώρα δεν υπάρχουν ισχυροί καταλύτες για να δώσουν ώθηση.

Η οικονομική κατάρρευση, του Βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Τhomas Cook, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά που αγγίζει και την ελληνική αγορά καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη μακροπρόθεσμα το κόστος για τον ελληνικό τουρισμό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ
Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν χθες, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών με απώτερο σκοπό η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση να καταλήξει σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, στο οποίο θα κριθεί η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi ανάφερε ότι η η συμμετοχή της Ελλάδας στην νέα ποσοτική χαλάρωση εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και της μείωσης των NPLs των ελληνικών τραπεζών.
Στα της αγοράς, με κέρδη έκλεισαν όλες οι τράπεζες, ενώ η Εθνική κατέγραψε σήμερα το υψηλό έτους με κέρδη +3,24% στα 2,80 ευρώ - ενδοσυνεδριακό υψηλό 2,8080 ευρώ -  ενώ και η Eurobank έκλεισε με άνοδο +2,94% καλύπτοντας για μια ακόμη φορά πάνω από το 50% των τραπεζικών συναλλαγών.
Εν τω μεταξύ, σε μείωση των short θέσεων, προχώρησε το fund Oceanwood ειδικότερα συνεχίζει να μειώνει την θέση του στην Εθνική σε 1,77% από 1,85% ενώ προχώρησε και στην μείωση στην Eurobank σε 0,89% από 0,99% προηγουμένως.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,34% πλησίον του ιστορικού χαμηλού 1,308%,  ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,83%.
Από την άλλη, το ελληνικό CDS στις 215 μονάδες βάσης από 211 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4809 μονάδες βάσης από 4557 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,13% και τον Γενικό Δείκτη +0,11%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς εντάθηκαν οι αγορές στις τράπεζες ειδικότερα σε Εθνική και Eurobank και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της  ημέρας +2,31% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,65%.
O Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 822,92 μονάδες με άνοδο +2,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,63% στις 868 μονάδες έχοντας υψηλό στις 868,16 μονάδες και χαμηλό στις 861,83 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 13,84 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 37,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13,84 εκατ. ευρώ και όγκου 4,58 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιηθήκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 2 εκατ. τεμάχια αξίας1,74 εκατ. ευρώ, η Εθνική 1,05 εκατ. τεμάχια αξίας 2,94 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 1 εκατ. τεμάχια αξίας 3,03 εκατ. ευρώ και η τρ. Ελλάδος 149 χιλ. τεμάχια αξίας 2,04 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 135 χιλ. τεμάχια αξίας 1,30 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 196 χιλ. τεμάχια αξίας 2,49 εκατ. ευρώ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 47 χιλ, τεμάχια αξίας 306 χιλ. ευρώ .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868 μονάδες με πρώτη αντίστασης την ζώνη των 880 -875 μονάδων και ακολουθούν  οι 900 μονάδες..
Στην πρώτη ζώνη στήριξης παραμένουν οι 865-860 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 835 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 822 μονάδες, με την πρώτη αντίσταση την ζώνη των 830-835 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη παραμένει η ζώνη των 810-800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 και οι 750 μονάδες

Ειδήσεις και κινήσεις της ημέρας

Αμετάβλητη έκλεισε η  ΔΕΗ - με χαμηλό ημέρας -2,68% - ενώ σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2019 αναμένονται τα αποτελέσματα της  ΔΕΗ για το α΄ 6μηνο του 2019 όπου οι σωρευμένες ζημίες της εκτιμώνται περί τα 480 με 500 εκατ. ευρώ.
Ως προς την τιτλοποίηση φαίνεται ότι έχει ξεκαθαρίσει το πεδίο καθώς τα ενήμερα της τιτλοποίησης περίπου 250 εκατ θα τα πάρει προς διαχείριση η J P Morgan και τα ληξιπρόθεσμα η Pimco.
Εν τω μεταξύ οι σκέψεις που υπήρχαν για έκδοση ομολογιακού δανείου 400-500 εκατ έχουν εγκαταλειφθεί.
Με άνοδο +0,80% έκλεισε η Lamda ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το επενδυτικό fund Al Rayyan εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επένδυση του Ελληνικού, το οποίο πλέον βρίσκεται σε φάση εκκίνησης.
Η ενδεχόμενη συμμετοχή των Καταριανών έρχεται λίγο μετά την γνωστοποίηση αποχώρησης της κινέζικης Fosun και της Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η συμμετοχή να πραγματοποιηθεί μέσω και του Qatar Investment Authority, του επενδυτικού fund του Εμιράτου με πρόεδρο το γιο του πρώην σείχη του Κατάρ, Χαλίφα Αλ Θανόι, Μοχάμεντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί.
Με απώλειες -2,62% έκλεισε η MIG ενώ το κυοφορούμενο deal μεταξύ του αμερικανικού fund Farallon της MIG και της Πειραιώς που σχεδιαζόταν να κλείσει αρχές Οκτωβρίου προσκρούει σε  σοβαρά εμπόδια καθώς οι αμερικανοί θέτουν όρους που θεωρούνται ακραίοι στην διαπραγμάτευση και ίσως να μην πραγματοποιηθεί.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία αφορούσε την χρηματοδότηση της MIG κατά 250 εκατ από το Farallon ενώ στο μεσοδιάστημα εμφανίστηκε και η Emma Capital αλλά η προσφορά 600 εκατ με επίκεντρο την Vivartia δεν προχώρησε.

Τραπεζικά νέα

Για τα τέλη Οκτωβρίου αντί τέλη Σεπτεμβρίου μετατίθεται το deal μεταξύ της Eurobank και της Pimco  συνολικού ύψους 26 δισεκ.
 Ως γνωστό η Eurobank υλοποιεί ένα σχέδιο επιτάχυνσης στην μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων ενώ η μετάθεση δεν έχει να κάνει με εμπλοκή αλλά με διαδικαστικά ζητήματα και με διαπραγματεύσεις σε ορισμένα ευαίσθητα σημεία.  
Από την άλλη, φαίνεται ότι έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο της Alpha bank για την μείωση των προβληματικών της δανείων.
Ο στόχος αναπροσαρμόζεται στα 10-12 δισεκ. σε σύνολο 21,3 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων αντιστοιχεί το σχέδιο της Alpha bank στο 50% των συνολικών NPEs του ομίλου.
Με βάση τις πτυχές του σχεδίου αυτού που θα ανακοινωθεί σύντομα
1)Η Alpha bank θα μειώσει τα NPEs κατά 10-12 δισεκ. όπερ σημαίνει ότι τα 21,3 δισεκ. θα μειωθούν στα 11 με 9 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα.
2)Με βάση τους ενδιαφερομένους οι βασικοί φαίνεται ότι είναι η Pimco, το Fortress και η Bain Capital ενώ με βάση σοβαρές ενδείξεις η μάχη θα δοθεί μεταξύ Pimco και Fortress.
3)Για το deal αυτό η Alpha bank υπολογίζεται ότι θα δαπανήσει περίπου 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ κεφάλαιο σε σύνολο 8,38 δισεκ. που διαθέτει.
4)Η Alpha bank μελετάει την έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ με στόχο επιτόκιο στο 5,70% με 5,80%.

Η επικαιρότητα

Στην κυβέρνηση προσδίδουν μεγάλη σημασία στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες ο οποίος βρίσκεται ήδη από την Κυριακή το βράδυ στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο περιθώριο της οποίας θα έχει πολυσήμαντες κι ενδιαφέρουσες επαφές.
Στο πλαίσιο αυτό, στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής βασικός στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι να αναδείξει την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βεβαίως με όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι.
Δηλαδή, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων την οποία συζήτησε το βράδυ της Δευτέρας με τον Edi Rama και σήμερα θα τεθεί στο τετ α τετ με τον Zoran Zaev, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, με τον οποίο μάλιστα, θα έχει την πρώτη του συνάντηση.
Βεβαίως το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που θα βρεθεί στο επίκεντρο του τετ α τετ με τον Recep Tayyip Erdoğan ενώ οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα τεθούν στο μενού της συζήτησης με τον Donald Trump.
Πολιτική αναταραχή έχει προκαλέσει στη Βρετανία η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει παράνομη την αναστολή της λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων.
Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν εξήγησε επαρκώς τους λόγους για την αναστολή της λειτουργίας, απόφαση η οποία αποτελεί πλήγμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος δέχεται ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ωστόσο σύμφωνα με πηγές της Downing Street, ο Johnson δεν σκοπεύει να υποκύψει στις πιέσεις.
Η αναστολή απέτρεψε τη Βουλή από το να εκτελεί τα καθήκοντά της, δηλαδή να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στις 13:30 ώρα Ελλάδας ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα επιστρέψει νωρίτερα από τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση της Βουλής. .
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Moon Jae in είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με το ζήτημα της Β. Κορέας να είναι και πάλι κυρίαρχο στις συνομιλίες των δύο πρόεδρων.
Μάλιστα από τη Ν. Κορέα αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ να επαναλάβουν τις διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου με στόχο την απενεργοποίηση του πυρηνικού και πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.
Για τη Ρωσία αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα Τρίτη 24/9 ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin.
Μάλιστα ο Maduro είπε πως θα έχει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη «σημαντικών ρωσικών εταιρειών» ενώ σημειώνεται πως η τελευταία επίσκεψη του Maduro στη Ρωσία ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

H ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη φρενάρει την άνοδο στις αγορές της Ασίας, παρά την αισιοδοξία που επικρατεί για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Επίσης οι τιμές του πετρελαίου δέχονται πιέσεις με το βλέμμα στις εξελίξεις που αφορούν τη Σαουδική Αραβία
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο +0,09%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,28% στις 2985,34 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 26308 μονάδες.

Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε σε συνέντευξη του στο Fox Business Network ότι οι εμπορικές συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν σε δύο εβδομάδες.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,10%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,45%..
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,20%, ο S&P στο +0,20%, ο Nasdaq με απώλειες -0,15% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,13% (9,41 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισαν Εθνική και Eurobank  

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική και Eurobank και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,80 ευρώ με άνοδο +3,24% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6970 ευρώ με άνοδο +1,19% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0360 ευρώ με άνοδο +1,54% με όγκο 2,29 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8750 ευρώ με άνοδο +2,94%  με όγκο 12,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,25 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4240 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 636 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,45 ευρώ, αμετάβλητη,  με όγκο 189 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,68 ευρώ, με πτώση -2,70% και κεφαλαιοποίηση 272 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, CENER, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Aegean,  ΕΛΠΕ, Sarantis..
H Coca Cola έκλεισε στα 29,70 με άνοδο +0,34% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,81 ευρώ με άνοδο +0,63% και αποτίμηση 6,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,91 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 675 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,10 ευρώ με άνοδο +1,20% και κεφαλαιοποίηση 487 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,58 με πτώση -0,21% και αποτίμηση 3,08 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,80 ευρώ, με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,43 ευρώ με πτώση -1,29% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,92 ευρώ με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,99 ευρώ με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,73 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3860 ευρώ με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,39 ευρώ με άνοδο +3,06% και με κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1336 ευρώ με πτώση -2,62% και κεφαλαιοποίηση 126 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,34% - Οριακή βελτίωση και στην Ευρώπη

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, αφενός γιατί προεξοφλήθηκαν πλήρως οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ, αφετέρου λόγω της χρεοκοπίας της Thomas Cook.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,34% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,83%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,34% με το αμερικανικό 10ετές 1,70% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 51 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 122 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,43 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,34% με απόδοση αγοράς 0,36% και απόδοση πώλησης 0,31%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,68%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,05%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,68 μονάδες βάσης και απόδοση 1,25% με απόδοση αγοράς 1,27% και απόδοση πώλησης 1,23%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,58 μονάδες βάσης και απόδοση 1,34% με απόδοση αγοράς 1,36% και απόδοση πώλησης 1,32%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,308%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,92 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,33  μονάδες βάσης και απόδοση 1,99%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 135,49 μονάδες βάσης και απόδοση 2,18%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 196 μονάδες βάσης από 191 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 215 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4809 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,15% ή 215 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ανάκαμψη στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία

Ανάκαμψη σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της χρεοκοπίας της Thomas Cook.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,83% στις 24 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/9/2019 στο -0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,83% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,43%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS