Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία θα φέρουν αναβαθμίσεις για την Ελλάδα και ένταξη στο QE της ΕΚΤ

tags :
Citigroup: Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία θα φέρουν αναβαθμίσεις για την Ελλάδα και ένταξη στο QE της ΕΚΤ
Η Citigroup θεωρεί εύλογο το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δείχνει να τηρεί πιστά τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτό θα ήταν επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και ενδεχομένως στη συμπερίληψη της στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE), αναφέρει η Citigroup.
Όπως επισημαίνει οι πιστωτές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει «δημοσιονομικό χάσμα» το 2019, παρά το γεγονός ότι πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουλίου, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε ένα πακέτο δημοσιονομικής χαλάρωσης το οποίο αύξησε κυρίως τις δημόσιες δαπάνες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκτιμήσει ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να μειώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα του δημόσιου προϋπολογισμού στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019, από το υψηλό του 4,4% το 2018.
Την ίδια ώρα, κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Draghi είπε "είμαι αρκετά σίγουρος ότι αν συνεχίσουν να κινούνται τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο και η πρόοδος εξακολουθεί να είναι σημαντική στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα υπάρξουν προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να μπορεί να συμμετάσχει στο QE".
"Αλλά πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος", ανέφερε ο Draghi.
Σύμφωνα με τη Citigroup, τα τελευταία μηνιαία δημοσιονομικά στοιχεία έως τον Αύγουστο δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν διαφέρει σημαντικά από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιδείνωση των τελευταίων μηνών του 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα εξακολουθήσει πιθανώς να συμμορφώνεται με το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος με τους πιστωτές, κάτι που η Citigroup θεωρεί εύλογο εάν συνεχίσει να δείχνει προθυμία να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτό θα ήταν επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση της και ενδεχομένως για συμπερίληψη στο QE, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης