Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποινές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε Starbucks και Fiat για παράνομες φοροελαφρύνσεις

tags :
Ποινές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε Starbucks και Fiat για παράνομες φοροελαφρύνσεις
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο σε Fiat και Starbucks
Το Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις φορολογικές ελαφρύνσεις των Starbucks και Fiat και επέβαλε πρόστιμο στις δύο εταιρείες.
Αυτό έρχεται έρχεται μετά από δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι και οι δύο εταιρείες είχαν λάβει παράνομα φορολογικά οφέλη σε Λουξεμβούργο και Ολλανδία.
Σύμφωνα με το CNBC, η Fiat θα πρέπει να επιστρέψει μέχρι 30 εκατ ευρώ πίσω σε φόρους, σε αντίθεση με την Starbucks.
Η Fiat δεν σχολίασε την απόφαση. Η Starbucks από την μεριά της "χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς φαίνεται ότι η εταιρεία δεν είχε καμιά ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση".
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε πριν από τέσσερα χρόνια στο συμπέρασμα ότι το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία χορήγησαν επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα στις εταιρείες Fiat και Starbucks, αντίστοιχα. Το "τεχνητό και περίπλοκο" φορολογικό καθεστώς σήμαινε ότι και οι δύο εταιρείες πλήρωναν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Ανταγωνισμού Marghette Vestager, η Fiat δεν κατέβαλε ούτε 0,4 εκ. ευρώ σε εταιρεικό φόρο για το 2014 ενώ η Starbucks πλήρωσε λιγότερο από 0,6 εκ. ευρώ.
Η κ. Vestager δήλωσε πως "οι σημερινές αποφάσεις δίνουν ένα σημαντικό μήνυμα σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της φορολογίας. Ταυτόχρονα, κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της και συνεπάγεται σύνθετα νομικά ζητήματα. Θα μελετήσουμε προσεκτικά τις κρίσεις πριν αποφασίσουμε για πιθανά επόμενα βήματα ".
Η Fiat δήλωσε ότι η Επιτροπή "εφάρμοσε" εσφαλμένα τους κανόνες ανταγωνισμού.
Η σημερινή (24/9) απόφαση έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για την Vestager, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο Trump ως «φορολογική κυρία» της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης