Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχώρηση στην Wall Street μετά την ομιλία Trump στον ΟΗΕ - Στο -0,53% ο Dow Jones

tags :
Υποχώρηση στην Wall Street μετά την ομιλία Trump στον ΟΗΕ - Στο -0,53% ο Dow Jones
Μετριάστηκε η αισιοδοξία των επενδυτών για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας μετά την επιθετική ρητορική Trump στον ΟΗΕ
Σημαντική πτώση σημείωσαν στη σημερινή (24/09) συνεδρίαση η τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, εξαιτίας και της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Donald Trump στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν ακολουθούν και τόσο καλή πορεία όσο πίστευαν οι επενδυτές.
Image
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρήσει -0,53% στις 26.808 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται -0,77% στις 2.968 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται -1,46% χαμηλότερα στις 7.993 μονάδες.

Αρχικά οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για μία συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας, καθώς το Πεκίνο χορήγησε απαλλαγές στους δασμούς σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια τόνους σόγιας από τις ΗΠΑ, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Steve Mnuchin, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο 2019.
Τόνισε επίσης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος μεταξύ των δύο χωρών
Η εμπορική διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου κρατάει για περισσότερο από ένα χρόνο, προκαλώντας αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και επιδεινώνοντας το κλίμα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Ωστόσο, οι κύριοι δείκτες είναι κοντά στα ρεκόρ που καθορίστηκαν τον Ιούλιο του 2019.
Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Κίνας.
«Η Κίνα δεν έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν θα έπρεπε να αυτοαποκαλείτε αναπτυσσόμενη χώρα.
«Οι μέρες της παγκοσμιοποίησης έχουν τελειώσει» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συμφωνίας.

«Μεικτά» μακροοικονομικά δεδομένα για τις ΗΠΑ - Νέες δημοπρασίες από τη Fed

Σε μακροοικονομικό επίπεδο ανακοινώθηκε ότι πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο 2019, καθώς υποχώρησε στις 125,1 μονάδες.
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι ο δείκτης θα διαμορφώνονταν στις 133,5 μονάδες, ενώ τον Αύγουστο 2019 είχε αγγίξει τις 133 μονάδες.
Ο δείκτης εκτιμήσεων για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση κινήθηκε, επίσης, πτωτικά φθάνοντας στις 169 μονάδες από 176 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αποδυναμώθηκε στις 95,8 μονάδες από 106,4 που ήταν τον Αύγουστο 2019.
Στον αντίποδα ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης τιμών ακινήτων S&P CoreLogic Case-Shiller, για τις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ τον Ιούλιο 2019, καθώς αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση.
Πάντως πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2012.
Σε μηνιαία βάση η άνοδος διαμορφώθηκε στο 0,02%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα κινούνταν 0,2% υψηλότερα.
«Σε ετήσια βάση οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν αλλά με πιο ήπιο ρυθμό», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι εκ των 20 πόλεων η μόνη στην οποία καταγράφηκε μείωση των τιμών ήταν το Seattle, καθώς αυτές υποχώρησαν 0,6% σε ετήσια βάση.
Την ίδια ώρα το ποσό των 105 δισ. δολαρίων διοχέτευσε στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα η Fed, μέσω των δημοπρασιών repo rate που πραγματοποιεί, προκειμένου να στηρίξει τους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Wall Street εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην αγορά χρήματος.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης διοχέτευσε σε primary dealers το ποσό των 30 δισ. δολαρίων μέσω repos διάρκειας 14 ημερών, ενώ υπάρχει και η διοχέτευση του ποσού των 75 δισ. δολαρίων μέσω δημοπρασιών overnight repos.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δημοπρασία πρόσκαιρης χρηματοδότησης 14 ημερών οι τράπεζες ζήτησαν 62 δισ. δολαρίων, ενώ γι’ αυτήν overnight repos το ποσό των 80,2 δισ. δολαρίων, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed Νέας Υόρκης.
Αποτέλεσμα τα επιτόκια overnight repo να υποχωρήσουν μεταξύ 1,95% - 2,03%, από 2,01% - 2,1% που ήταν πριν από τις δημοπρασίες που πραγματοποίησε η Fed.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Υποχώρηση τις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στη Μεγάλη Βρετανία - Στο -0,29% ο DAX

Με υποχώρηση έκλεισαν τις συνεδριάσεις τους οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο.
Συγκεκριμένα ο DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε υποχώρηση 0,29% στις 12307,15 μονάδες.
Image
Ο FTSE στο Λονδίνο κατέγραψε σημαντικές απώλειες 0,47% στις 7291,43 μονάδες.
Image
Ο CAC στο Παρίσι έκλεισε με οριακές μεταβολές 0,04% στις 5.628,33 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έμεινε αμετάβλητος +0,01% στις 21901,01 μονάδες.
Image
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX έκλεισε με οριακά κέρδη +0,01% στις 389,84 μονάδες.
Το Ανώτατο Δικαστήριο σήμερα 24/9 έκρινε παράνομη την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου στην οποία προχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.
Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, οι ελπίδες των επενδυετών για εξεύρεση συμφωνίας αναπτερώθηκαν καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε σε συνέντευξη του στο Fox Business Network ότι οι εμπορικές συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν σε δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Trump στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη εξαπέλυσε επίθεση στην Κίνα για τις εμπορικές τακτικές της.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οριακή βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, την ώρα που όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην επικείμενη ύφεση της οικονομίας.
Ο δείκτης αυξήθηκε οριακά στις 94,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 94,3 μονάδες τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές τη Factset ανέμεναν τον δείκτη στις 94,4 μονάδες.
Ωστόσο, ενδεικτικό της ανησυχίας για τη γερμανική οικονομία είναι το γεγονός ότι ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009, στις 90,8 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης