Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η Thomas Cook oδηγεί σε αβαθή νερά το Ελληνικό Χρηματιστήριο

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η Thomas Cook oδηγεί σε αβαθή νερά το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Εγκλωβισμένο στη ζώνη μεταξύ 850-880 μονάδων με το σενάριο της προσέγγισης των 900 μονάδων να απομακρύνεται χρονικά…
Οι σημαντικές εισροές που σημειώθηκαν στη διάρκεια των δημοπρασιών μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής συνέβαλαν στην αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας.
Ήταν ενδεχομένως το αποτέλεσμα των εταιρικών παρουσιάσεων στο πλαίσιο του Road Show στο Λονδίνο με αρκετά funds να διαμορφώνουν θετική στάση για τις ελληνικές προοπτικές.
Αυτό ήταν ο συνδυασμός τριών παραγόντων: Της πειστικής στάσης του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τη συνέχιση της εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% για το 2019-20).
Της επικείμενης επιτάχυνσης της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα κόκκινα δάνεια με την έγκριση της αναγκαίας κρατικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες.
Την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή το ποσοστό του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και στο ΔΑΑ αλλά και τη μεταβίβαση πλειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΠΑ.
Έτσι, ο πήχης των προσδοκιών αναρριχήθηκε και πολλοί θεώρησαν ότι η κίνηση του Γ.Δ. προς τις 900 μονάδες δεν θα αργήσει, στο βαθμό που οι συναλλαγές σταθεροποιηθούν πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ.
Όμως, για μια ακόμη φορά, το απρόβλεπτο παραμόνευε.
Ήρθε δε από τη Μ. Βρετανία, τη χώρα που ήδη απασχολεί καθημερινά, την επενδυτική κοινότητα εξαιτίας του Brexit.
Ήταν η κατάρρευση της Thomas Cook ενός κολοσσού tour operator ηλικίας 178 ετών με κύκλο εργασιών πάνω από 11 δισ. ευρώ που μόλις πριν λίγες εβδομάδες είχε συμφωνήσει με την κινεζική Fosun που της πρόσφερε σημαντική ρευστότητα.
Ανεπαρκή ωστόσο κατά τις τράπεζες που αιφνιδίως απαίτησαν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 200 εκ. λιρών, φοβούμενες δυσμενείς εξελίξεις στο πιθανό πλέον σενάριο ενός άτακτου Brexit.
Οι αναταράξεις στις αγορές ήταν αναμενόμενες, ιδιαίτερα στις χώρες του μεσογειακού νότου, όπου χιλιάδες τουρίστες ταξιδεύουν με τα πακέτα υπηρεσιών της εταιρείας. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το 10% των επισκεπτών (περίπου3 εκ.)  έρχονται από την Thomas Cook, με την οικονομική συμμετοχή να είναι αισθητά ψηλότερη.
Ο πειρασμός να συσχετιστεί το κανόνι της Thomas Cook με εκείνο της Lehman Brs είναι εύλογος καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε ζημιά 500 εκ. για την ελληνική οικονομία.
Όμως, το πιθανότερο είναι ότι οι επιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με μικρές σχετικά ζημιές για την τουριστική βιομηχανία και ακόμη πιο μικρές για το ετήσιο ΑΕΠ.
Από την άλλη πλευρά, η κατάρρευση της Thomas Cook αποτελεί το πρώτο μεγάλο θύμα της παρατεινόμενης διαδικασίας λήψης αποφάσεων για το Brexit και αποτελεί προάγγελο των μεγάλων αναταράξεων που θα προκληθούν αν τελικά συντελεστεί με άτακτο τρόπο, οδηγώντας Τζόνσον και Ε.Ε. σε αναζήτηση ενός συμβιβασμού.
 Ενόψει των παραπάνω, η συναλλακτική απαξίωση επανήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο παρά τη συντήρηση των εγχώριων καταλυτών και την αναγγελία Ντράγκι για μελλοντική συμμετοχή της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση με τις αποδόσεις των 10ετών να καταγράφουν ιστορικά χαμηλές επιδόσεις στο 1,31%.
Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συναντά τους Τραμπ και Ερντογάν σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να δρομολογηθούν επενδυτικά σχέδια από τις ΗΠΑ στη χώρα μας.
Στάση αναμονής λοιπόν στα αβαθή για το ελληνικό χρηματιστήριο μέχρι νεωτέρας με τις διεθνείς αγορές να συνεχίζουν να κινούνται σε σκηνικό πολλαπλών αβεβαιοτήτων και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να δηλώνουν ότι είναι σε υψηλή επαγρύπνηση ενόσω οι κυβερνήσεις δεν αναλαμβάνουν  δημοσιονομικές δράσεις.
Εγκλωβισμένο στη ζώνη μεταξύ 850-880 μονάδων με το σενάριο της προσέγγισης των 900 μονάδων να απομακρύνεται χρονικά…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης